Menü bezárása

Mi történik akkor, amikor megérkezel az USA-ba?

Mindennap több, mint egymillió ember lépi át az USA vámját. Mind az amerikaiaknak, mind pedig a külföldieknek ki kell tölteniük egy vámárunyilatkozatot. Ráadásul a külföldi utazóknak pluszban ki kell tölteniük az I-94 űrlapot. Ez utóbbi űrlap kitöltése alól az összes olyan külföldi utazó mentesül, akik a Vízummentességi Programban vesznek részt (ESTA).

A bevándorlási ellenőrzési területen az utazók két sávra lesznek osztva, az egyik az USA lakosok számára van fenntartva, míg a másik a külföldi utazók számára, beleértve a tartózkodási kártya tulajdonosokat, más néven a Zöld Kártyát. Aki ide érkezik, az itt találkozni fog a Vám-és Határvédelem és a Határvédelem (bevándorlási hatóság) tisztviselőivel, akik az utazási dokumentumokat ellenőrzik; meg kell adnod a tartózkodásod lakhelyed / tartózkodásod címét, az útleveled, a vízumod és a további dokumentációkat, amit bizonyos esetekben a tanulóktól és a vízumok birtokosaitól kérnek.

  1. Továbbá, az ujjlenyomataidat archiválni fogják az utazói fotóval együtt.

Totem pólus - belépés az USA-ba

Totem pólus

Általában a CBP hatóságainak pár percet vesz igénybe az, hogy eldöntsék, hogy a belépésnél megkapod-e a végső engedélyed. Néhány repülőtéren automatizált totemek állnak az érkező polgárok és az ESTA birtokosok számára, ahol automatizált módon lehetőség nyílik a belépési formalitások véghezvitelére.

Az utazó egy totem terminált használ az ESTA engedélyének és az útlevelének beolvasásához a New York JFK repülőterén (a CBP jóvoltából.)

Aki vízummal utazik, az kapni fog egy I-94 űrlapot néhány fontos jegyzettel, hogy tisztázza az utazó besorolását és a dátumot, ameddig engedélyezett számára az országban való tartózkodás. Az is megtörténhet, hogy a bevándorlási hatóságok néhány további ellenőrzést elvégeznek, így tovább tarthat a várakozás. Egy még alaposabb ellenőrzés is előfordulhat bizonyos esetekben, amire egy az érkezési tértől elkülönített várakozó szobában kerül sor.

Azok, akik tengeren keresztül érkeznek, ugyanezen a folyamatnak vetik alá magukat még akkor is, ha ezt a hajón belül tudják megoldani. Ugyanez történik azokkal is, akik szárazföldön érkeztek; az amerikai állampolgárok és lakosok számára némi különbséggel(akiknek csak az útlevelük szükséges az országba történő belépéshez), a mexikói lakosokhoz viszonyítva (akik használhatják a BCC-t, a határátkelő kártyát abban az esetben, ha korlátozni szeretnék az útjukat határ mentére).

Amikor ehelyett arra készülsz, hogy átkelj a biztonsági ellenőrzések alá eső területeken, például hogy felszállj egy repülőgépre a következőkre érdemes odafigyelned:

  • Légy pontos.
  • Legyen kéznél az útleveled és az utazási dokumentumaid.
  • Olyan cipőt viselj, amit könnyen levehetsz.
  • Kerüld a fém tárgyakat, amelyek a fémdetektor bejelezhet.
  • Vedd ki a számítógépet a táskából, hogy átmenj a biztonsági ellenőrzésen.

Még a gyermekeknek és a csecsemőknek is át kell haladniuk az ellenőrzési területeken, de ők nem lesznek elválasztva a szüleiktől és/vagy gondozóiktól. Azon gyerekeket, akik már tudnak járni, érdemes hagyni egyedül átkelni a fémérzékelőn. Újszülött esetén a szülő/gondozó a gyermekével áthaladhat a fémérzékelőn.

A poggyászok ellenőrzése még babakocsik, székek, táskák és pelenkák esetén is megtörténik. Hogy meggyorsuljon a biztonsági területen való áthaladás, készen kell állnod arra, hogy bármikor felvedd a gyerekeket a babakocsiból és a gyermekkel maradj a szükséges ideig és ne kérj meg egy harmadik felet arra, hogy fogja meg és tartsa őt. Ezen kívül ha bármilyen gyermek számára fenntartott folyadékot be kell jelenteni.

Női példa
Férfi példa

Első példa: A Bianchiék

Ez évben Cristina a férjével és a 3 éves kisfiával, Pieroval ellátogattak Orlandoba a Vízummentességi Program keretein belül, hogy meglátogassák a Disney parkokat.

Amint megérkeztek a Miami repülőtérre a szokásos várakozásokat követően ők következtek. Bianchiék meglátogatták a DYI totemet, hogy ellenőrizzék az utazási dokumentumaikat és végül beléphessenek az országba.

Habár a férje és a fia, Piero azonnal felhatalmazottá váltak a belépésre, addig Cristina olyan eredményt ért el, amely további ellenőrzésekhez vezetett.

Az ilyen esetekbe az utazót egy kiegészítő sorba irányítják, ahol egy bevándorlási ügynök fogja elemezni az utazási dokumentumokat még részletesebben (az útlevelet és az ESTA-t a mi esetünkben). Innen az utazó bebocsáthatják az országba, vagy második lehetőségként elkísérhetik egy elkülönített szobába az érkezők területéről. Feltehetőleg azért, mert probléma van a dokumentumaival, illetve a látogatásával.

Cristina esetében hasonló néven volt egy másik utazó a rendszerben, akire a rendszer felfigyelt. Miután ezt tisztázták, újra csatlakozhatott a családjához és tovább haladhattak a végső céljuk felé.

 

Női példa

Második példa: Amber

Amber tavaly a barátaival egy hétig nyaralt egy luxushajón. Párszor megálltak néhány karibi, illetve floridai városban(beleértve Fort Lauderdalet).

Amint megérkezett az utóbbi városba, Amber az ESTA-val a kikötőben lévő bevándorlás ellenőrzéshez ment, hogy partra szálljon és élvezze a várost. A rutinvizsgálatokat követően Ambert további ellenőrzésekre megállították. Az online igénylőlapon szereplő kérdésre, hogy valaha visszautasították-e már az USA-ba történő belépését, nemmel válaszolt. Éppen ellenkezőleg: a hatóságok adatai mást mutattak. 8 éve megtagadták neki az USA-ba történő belépést.

Az ügynökökkel történt incidens után Amber útlevelét kinyomtatták és biztosították számára az belépést az USA-ba. Igaz azzal a feltétellel, hogy meg kell ígérnie, hogy a jövőben hogy mindig nyilatkozik erről a 8 évvel ezelőtti „balesetről” a vámhatóságoknak.

 

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Szerezd meg az ESTA engedélyed 3 lépésben!

ESTA igénylés kitöltése ikon
1. Töltsd ki az online ESTA igénylési űrlapot.

ESTA igénylés - adatok megerősítése ikon
2. Erősítsd meg a személyes és a fizetési adataid.

ESTA igénylés - e-mail fogadása ikon
3. Hamarosan megkapod tőlünk a megerősítő e-mailt.

Igénylem az ESTA-t

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére