Menü bezárása

Vízummentességi Program

Gép által olvasható útlevél

Információk az Amerikai Egyesült Államok Vízummentességi Programjával kapcsolatban

A Vízummentességi Program (VWP) keretein belül a 38 résztvevő ország állampolgárai vízum birtoklása nélkül utazhatnak az USA-ba.

Az amerikai bevándorlási törvény szerint, a Vízummentességi Program (VWP) miatt bizonyos országok polgárainak nem kell vízumot igényelniük az Amerikai Egyesült Államok meglátogatásához. A 38 részt vevő ország (az Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália és Új-Zéland is beletartozik) polgárai maximum 90 napig maradhatnak az Államokban vízum nélkül. Bár a vízum nem kötelező, egyéb VWP követelményeknek meg kell felelni, attól függetlenül, hogy az utazás célja üzleti, turisztikai vagy átutazási.

Kérlek, ne feledd, hogy VWP nem ad rá lehetőséget, hogy meghosszabbítsa vagy megváltoztassa az utazó bevándorlási státuszát; a belépéstől számított 3. hónap (90 nap) leteltével el kell hagynod az Amerikai Egyesült Államok területét.

Az Utazási vízum kezdeményezés nélküli (Vízummentességi Program – VWP), tehát ez egy olyan program, ami lehetővé teszi a résztvevő országok utazóinak számára, hogy anélkül látogassák meg az USA-t, hogy hivatalos vízumot kelljen szerezniük az amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson, az utazás előtt.

Utazz Te is az USA-ba

Milyen követelményeknek kell megfelelni, hogy profitáljak a Vízummentességi Programból (VWP)?

Ahhoz, hogy a VWP segítségével léphess be az Államokba, a következő követelményeknek kell megfelelni:

Az utazás céljának hasonlónak kell lennie, mint egy „B” típusú vízum esetében

A VWP-hez tartozó nemzetiségek utazói vízum birtoklása nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az ottani tartózkodás nem haladhatja meg a 90 napot és a látogatás célja turizmus és üzlet lehet. Akkor is utazási engedéllyel kell rendelkezned a beszállás előtt, ha az Államokban átszállsz egy másik repülőgépre / egyéb járműre és a végső utazási célod az USA-n kívül esik. Alább látható a VWP (Vízummentességi Program) által engedélyezett tevékenységek listája:

Üzleti:

 • Részvétel kollégákkal való találkozókon.
 • Tudományos, oktató vagy professzionális események, gyülekezet vagy konferenciák látogatása.
 • Rövid időtartamú tréningre való jelentkezés (nem engedélyezett bármilyen kompenzáció elfogadása USA-beli cégtől, kivéve az utazási költségek visszatérítését).
 • Szerződési tárgyalások lefolytatása.

Ha további információt szeretnél az üzleti utakról az Amerikai Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretein belül, vagy turista vízumról, kattints ide.

 

Turizmus:

 • Utazás, látogatás vagy bármilyen turisztikai tevékenység, akár egyedül vagy barátokkal / családdal és / vagy útitárssal.
 • Egészségügyi ellátás.
 • Szociális vagy szolgáltatási szervezetek által rendezett közösségi eseményeken való részvétel.
 • Amatőr szintű zenei, sport, vagy egyéb eseményeken való részvétel, amennyiben nem fizetnek Neked a részvételért.
 • Rövid rekreációs kurzusokra és / vagy oktatásra való regisztráció, amennyiben nem adnak egyetemi diplomát (lehetséges példa: egy két napos mentor tanfolyam, melyen részt veszel a szabadságod időtartama alatt).

Hogy többet megtudj a különböző típusú, az USA-hoz elérhető turista, üzleti vagy csekk vízumokról, kérlek, hogy kattints ide.

Mi nem engedélyezett a Vízummentességi Program (VWP) keretein belüli utazás során?

Az alábbi listában néhány olyan tevékenység látható, melyek nem engedélyezettek a VWP által, és az Egyesült Államokba való utazási előtt beszerzett vízum szükséges hozzá:

 • Oktatási kurzusokon való részvétel, melyek kreditet adnak az egyetemi végzettség megszerzéséhez.
 • Munka keresése.
 • Munka külföldi újságíróként, vagy üzletemberként, mely rádióhoz, filmhez, vagy bármilyen információcseréhez kapcsolható más országokkal.
 • Olyan bevándorlási státusz megszerzése, mely állandó lakhelyet biztosít az USA-ban.

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Ki kérelmezhet utazási engedélyt a Vízummentességi Program keretein belül, hogy bebocsátást nyerjen az USA-ba?

Ahhoz, hogy a VWP (Vízummentességi Program) előnyeit kihasználd, a résztvevő 38 ország egyikének polgára kell lenned. Ezek az országok az alábbiak:

A Andorra, Ausztrália, Ausztria

B Belgium, Brunei

C Chile, Cseh Köztársaság

D Dánia, Dél-Korea

E Észtország, Egyesült Királyság

F Finnország, Franciaország

G Görögország

H Hollandia

I Izland, Írország

J Japán

L Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg

M Málta, Monaco, Magyarország

N Norvégia

O Olaszország

P Portugália

S San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc

T Tajvan

U Új-Zéland

Hogyan utazz a Vízummentességi Program alatt?

Szükséged van egy USA vízumra, azaz ESTA engedélyre.

A Vízummentességi Program egy bevándorlási egyezmény az Amerikai Egyesült Államok és a fent említett 38 ország közt. Ez ésszerűsíti a kiutazási rendszert. A rendszer lehetővé teszi a 38 ország utazóinak, hogy az interneten keresztül igényeljenek utazási engedélyt az Amerikai Egyesült Államokba való belépéshez.

A beépített rendszer megkeresi az Amerikai Hírszerzési adatbázisban a jelöltet, és az eredmény dönti el, hogy a jelölt alkalmas-e vagy sem.
Ennek az engedélynek a neve ESTA (ami a Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszer rövidítése). Látogasd meg az ESTA szekciót további információért és, hogy ESTA vízumot kérelmezhess magyarul – a szükséges díj fizetésével egyetemben.

A légi vagy hajótársaságnak ismertnek és elfogadottnak kell lennie.

Ha légi vagy vízi úton érkezel, a VWP szükségessé teszi, hogy a légi vagy a hajtótársaság az Amerikai Egyesült Államok kormánya által ismert legyen. Továbbá a jegyed nem szólhat csak oda. Az Államokba való érkezéskor retúr vagy más országba szóló jegyednek kell lennie, és a beszállás és a távozás dátuma között nem lehet több, mint 90 nap.

Soha nem sértetted meg az amerikai bevándorlási törvényt és soha nem utasították el előző vízumodat az ESTA vízumkérelem előtt.

Feltételezve, hogy előzőleg utaztál az Amerikai Egyesült Államokba a VWP által vagy hivatalos vízummal, lényeges, hogy az Államokba való tartózkodás során minden bevándorlási követelménynek megfeleltél.

Az is fontos, hogy az Amerikai Nagykövetség vagy Konzulátus még soha nem utasította el a vízumod. Valamint amikor online igényelsz ESTA vízumot, lemondasz minden jogodról, hogy megkérdőjelezd a bevándorlási tiszt végső döntését. Más szavakkal, attól függetlenül, hogy az ESTA kötelező az Államokba való utazáshoz, nem biztosít garantált belépést.

A végső döntés bármely utazó belépésének engedélyezéséről a vámhivatali tiszten múlik. Le kell pecsételnie az útleveled az USA-ba való érkezésedkor zajló rutin ellenőrzés folyamán.

Győződj meg róla, hogy az útleveled megfelel a szükséges követelményeknek és jellemzőknek.

A Vízummentességi Program szükségessé teszi, hogy az utazó útlevele megfeleljen bizonyos követelményeknek. Például, az Államokba való belépéshez képest 6 hónapos érvényességgel kell bírnia (kivéve sajátos esetekben az adott országnál). Továbbá a családod összes tagjának, beleértve a csecsemőket és gyerekeket, rendelkeznie kell útlevéllel.

Végül a Vízummentességi Program megköveteli, hogy az útlevelednek a következő tulajdonságokkal kell bírnia a származási országodtól függően:

Az alábbi országokból érkező polgárok: Gép által beolvasható útlevelüknek kell lenniük, továbbá:
Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Koreai Köztársaság és Szlovák Köztársaság Mikroáramkörrel (chip) felszereltnek, ami az útlevél adatlapjának adatait magában foglalja – ez e-útlevélként ismert.
Tajvan Mikroáramkörrel (chip) felszereltnek, ami az útlevél adatlapjának adatait magában foglalja – ez e-útlevélként ismert, plusz a nemzeti azonosító szám.

 

Az innen érkező polgárok: Ha az útlevelet kiállították, megújították vagy meghosszabbították: Gép által beolvasható útlevelüknek kell lenniük, továbbá:
A Vízummentességi Program összes többi tagországa 2006 novemberében vagy utána állították ki. Mikroáramkörrel (chip) felszereltnek, ami az útlevél adatlapjának adatait magában foglalja – ez e-útlevélként ismert.
2005 novembere és 2006 októbere közt állították ki. Egy digitális fotó és egy mikrochip van felszerelve, amely tartalmazza az útlevélhez szükséges információkat/adatokat.
2006 novembere előtt állították ki. Nincs további követelmény.

 

ESTA igénylés megkezdése

Mi az a gép által olvasható útlevél és az e-útlevél?

A gép által olvasható elektronikus útlevelek szabványait és követelményeit a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, vagy ICAO határozza meg. Nézzük meg, mik ezek a szabványok és követelmények:

Gép által olvasható útlevél: A gép által olvasható útlevél személyes és útlevél adatokat tartalmaz az adat oldalon. Ezek az adatok automatikusan olvasásra kerülnek az Amerikai Egyesült Államokba való érkezés során történő szkenneléskor. Lent látható, hogyan néz ki egy gép által olvasható útlevél:

Gép által olvasható útlevél

Gép által olvasható útlevél

Ha kétség merül fel, hogy az útlevél gép által olvasható-e vagy sem, azt javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot azzal az irodával, ahol az útlevelet kiállították.

Elektronikus Útlevél: Az útlevél és a személyes azonosító adatok egy mikrochip-be vannak ágyazva, mely része az útlevélnek. Ezek az adatok tartalmazzák a gép által olvasható útlevelek két sávos ismertetőjelét valamint arc felismerő információit. Ezt a chipet olvassák be az utazó útlevelének azonosításához. Az e-útlevél könnyen azonosítható. Valójában, a borítóján nemzetközileg felismerhető szimbólum van. Lent látható, hogyan néz ki egy e-útlevél:

Elektronikus útlevél

Elektronikus útlevél

Vészhelyzeti és ideiglenes útlevelek

Ha vészhelyzeti szituációban vagy, vagy ideiglenes útleveled van, és az USA-ba lépnél be a Vízummentességi Program által, az útlevélnek elektronikusnak kell lennie. Ez azokra az utazókra is érvényes, akik átutazók és a végcéljuk nem az USA.

ESTA kérelem elindítása

A Vízummentességi Program nem az egyetlen lehetőség. „B” típusú vízumot is igényelhetsz.

Attól függetlenül, hogy alkalmas vagy VWP-re, „B” típusú vízumot is igényelhetsz, ha azt részesíted előnyben. Ha nem felelsz meg az ezen a weboldalon közölt követelményeknek, akkor is „B” típusú vízumot kell igényelned.

Ha egy olyan légi vagy hajótársaság járművén érkezel az Államokba, amit nem ismer az Államok kormánya (pl.: magán repülőgép, stb.), akkor is vízumot kell igényelned. Azt javasoljuk, nézd át a az USA által ismert és jóváhagyott cégek listáját.

Lehetséges úgy részt venni a Vízummentességi Programban, ha múltban már volt elutasított vízumom?

Ha a fenti paragrafus címében leírt helyzetben vagy, az javasoljuk, hogy igényelj vízumot a városodhoz legközelebb lévő Amerikai Nagykövetségen vagy Konzulátuson.

Ha ilyen helyzetben igényelsz ESTA vízumot, a következő hátrányokba ütközhetsz:

 • Az ESTA kérelmed visszautasítása.
 • Az utazási dokumentumaid részletes ellenőrzése az USA-ba való belépéskor.
 • És / vagy amerikai területre való belépésed megtagadása, mely kötelező hazaküldéssel végződik.

A Vízummentességi Program által meglátogathatod Kanadát, Mexikót vagy a szomszédos szigeteket.

Ha a Vízummentességi Program által mész az USA-ba, meglátogathatod Kanadát, Mexikó vagy az Amerikai Egyesült Államok melletti szigeteket egy rövid időre.

Ha visszatérsz amerikai területre, visszaengednek az ESTA által, feltéve ha továbbra is megfelelsz VWP által támasztott követelményeknek.

A limit kilencven nap, ez az, amit a Vízummentességi Program megenged, és ez a rövid kirándulásaidra is vonatkozik.

Ezért az ott tartózkodásod a rövid utaidat beleértve nem lehet több, mint 90 nap.

Mik azok a kritériumok, hogy egy nemzet bekerülhessen a Vízummentességi Programba?

Ahhoz, hogy egy ország a Migrációs egyezménybe, azaz a Vízummentességi Programba (VWP) tartozzon, szükséges, hogy a nemzet megfeleljen bizonyos feltételeknek, például:

 • Nagyfokú partneri kapcsolatot biztosítson az Egyesült Államokkal a törvény alkalmazása során nemzeti és nemzetközi szinten;
 • Elektronikus útlevelek kiállítása;
 • A „B” típusú vízumok visszautasítási rátája nem haladhatja meg a 3%-ot;
 • Időben történő kommunikáció az elveszett és ellopott útlevelek esetében;
 • Az anti-terrorista, nemzeti és határellenőrzési törvények szigorú alkalmazása;
 • Magas fokú ellenőrzés fenntartása az azonosítási dokumentumok hamisítása ellen.
Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére