Menü bezárása

Elhagyhatom az USA-t azért, hogy további 90 napig maradhassak?

A külföldi lakosokkal gyakran megtörténik, hogy 90 napnál hosszabb ideig szeretnének tartózkodni az USA-ban, ezért elhagyják az országot és Mexikóba, Kanadába, karibi országba utaznak, hogy újabb 90 napig maradhassanak az USA-ban.

Azonban, még ha ezt az engedélyt az országon kívülről is kapjuk meg, a vám- és határvédelem meggátolhatja az utazó visszatérését, megállítva őt a határon a bevándorlási törvény megsértéséért.

Abban az esetben, ha szükségét érezzük vagy vágyunk az után, hogy az ESTA modul által biztosított 90 napnál tovább maradjunk, akkor lehetőségünk nyílik egy hosszabb ideig maradást biztosító vízum igénylésére a származási országod nagykövetségétől.

Mindig jobb az egyenesebb utat járni, mint a fent leírt problémáknak kitenni magunkat.

Más szavakkal az igaz, hogy ha elhagyjuk az országot, majd visszatérünk, akkor a 90 napos tartózkodási idő előlről kezdődik és az is igaz, hogy a bevándorlási ügynök –aki jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a belépést- nagyon nagy diszkrécióval rendelkezik.

Ha úgy dönt, hogy elutasítja a belépést, akkor a következő 10 évre a peches személy egy másik USA vízum igénylésénél nagy bonyodalmaknak veti alá magát.

Férfi példa - ESTA GYIK

Első példa: Daniel

Daniel kevesebb, mint 1 hónapja érkezett meg Miamiba. Egy turisztikai utazáson volt a barátaival, ami lassan mássá változott.

Daniel valójában beleszeretett a városba és beláthatatlan ideig szeretne maradni.

ESTA-val lépett be az USA-ba és tudja, hogy 3 hónapon belül távoznia kell, mert más esetben illegális bevándorlóként tekintenének rá.

Továbbá az ESTA-val nem lehet munkát vállalni az USA-ban, legalábbis legálisan egyértelműen nem.

Ezzel szemben a főszereplőnk illegálisan dolgozni kezdett egy étteremben és a pénzt amit keresett támasztékot nyújtott számára addig, ameddig jobb bevándorlási megoldást nem talál.

Ráadásul azt tervezte, hogy 40 napon belül elhagyja az országot, hogy Santo Domingoba mehessen néhány napig, majd újból visszatérhessen. Ez már a tartózkodási ideje alatt elkezdődhetett volna és további 90 napot biztosíthatott volna.

Miután konzultált egy bevándorlásban specializálódott jogásszal, Daniel előnyben részítette az Olaszországba való visszatérést és egy vízum igénylését az amerikai nagykövetségen.

Mi is azt javasoljuk, hogy tartsd be a szabályokat. Ha bármiféle illegális dolgunk rosszul sül el, akkor eléggé nehéz lesz utólag megoldani a kialakult helyzetet.

 

Férfi példa - ESTA GYIK

Második példa: Marcus

Marcus egy ausztrál lakos, aki meglátogatja az átmenetileg Los Angelesben élő barátnőjét.

Marcus körülbelül 2 hónapig élt amerikai területen az ESTA engedély igénybevételével és nem szeretné otthagyni a barátnőjét Los Angelesben. Keresi annak a módját, hogyan tudná meghosszabbítani a lánnyal –Los Angelesben- való tartózkodását.

A legnyilvánvalóbb dolog ami eszébe jutott, hogy egy rövid utazás erejéig a barátnőjével elhagyják az országot és Mexikóba utaznak, majd néhány nap múlva visszatérnek az USA-ba.

Amikor beléptek az országba, a tisztviselő kitalálta Marcus szándékait már csak azért is, mert a barátnőjének ideiglenesen vízuma volt, míg neki ehelyett csak utazási engedélye.

A bevándorlási tisztviselő engedélyezte Marcus visszatérését amerikai területre, de nem állította vissza a 90 napos tartózkodási időt. Két héten belül tehát Marcusnak el kell hagynia az országot, vagy illegális bevándorlónak fog számítani.

 

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Szerezd meg az ESTA engedélyed 3 lépésben!

ESTA igénylés kitöltése ikon
1. Töltsd ki az online ESTA igénylési űrlapot.

ESTA igénylés adatok megerősítése ikon
2. Erősítsd meg a személyes és a fizetési adataid.

ESTA igénylés e-mail fogadása ikon
3. Hamarosan megkapod tőlünk a megerősítő e-mailt.

Kitöltöm az ESTA űrlapot

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére