Menü bezárása

Melyik a jobb, az ESTA vagy a vízum?

Amikor az ESTA és a vízum között döntessz, akkor az USA-ban való tartózkodásod időtartamát és az utazásod célját érdemes figyelembe venned.

Idő: az ESTA engedély megadja a lehetőségét annak, hogy az USA-ban tartózkodhass nem több, mint 90 napig. Ha az érkezéstől számítva több, mint 90 napig szeretnél amerikai földön tartózkodni, akkor a nagykövetségen vízumot kell igényelned.

CÉL: az ESTA a tökéletes dokumentum a számodra akkor, ha az utazásod célja a turizmussal, rövidtávú egészségügyi ellátással, nyelvtanulással vagy szakosodással (ami egy héten kevesebb, mint 18 órát vesz igénybe) vagy átszállással (ha egy másik országba utazol) kapcsolatos.

Továbbá, üzleti jellegű utazás, úgy mint eladások, ingatlanvásárlások, vásárokon vagy konferenciákon való részvétel, valamint dokumentumok / szerződések aláírása esetén az ESTA az ideális választás.


Abban az esetben, ha az utazás célja álláskeresés, tanulmányok megkezdése főiskolán vagy amerikai egyetemen, vagy állandó letelepedés az USA-ban, akkor feltétlenül szükséges és egyben megfelelő megoldás lesz egy vízum igénylése.

Úgyszintén abban az esetben, ha privát repülővel szeretnél az USA-ba repülni, akkor szükséged lesz egy B1 vagy B2 típusú vízumra.

Ha egy korábbi USA-ba történő belépésed megtagadták, vagy egy nem bevándorló vízumod volt,  vagy megsértetted egy már igényelt vízumodnak a feltételeit, vagy időközben büntetőítéletet kaptál, akkor a rendszer alkalmatlannak fog megítélni, tehát az Amerikai Egyesült Államokba való belépésedhez vízumot kell majd igényelned.

Az ESTA engedélyt-t nem lehet meghosszabbítani, nem garantálja a letelepedést vagy állampolgárságot, nem járul hozzá a Zöld kártya (az USA-ban való letelepedéshez) vagy egyéb típusú vízumok igényléséhez.

Férfi példa

Első példa: Luigi

Luigi egy mérnökhallgató az Egyesült Királyságban, aki éppen befejezte a tanulmányait a londoni egyetem mérnöki karján. Szeretne részt venni egy nyári tanfolyamon Chicagoban, ami 2 hónapig (60 napig) fog tartani. Hétfőtől péntekig 9-től 14 óráig tartanak majd az órái. Heti szinten ez 25 órát jelent és ez végül vidámparkok tervezéséről ad neki bizonyítványt.

Először azt gondolta Luigi, hogy el fog tudni utazni egy online utazási engedéllyel. Kevesebb, mint 90 napig tartózkodott volna az USA-bam és az olasz útlevelek is azok közé tartozik, amelyekkel utazhatsz a Vízummentességi Program keretein belül.

Miután kapcsolatban lépett velünk, Luigit tájékoztattuk arról, hogy ami az első pillanatásra gyorsabbnak és pontosabb megoldásnak tűnt, az valójában nem felel meg az igényeinek. Az ESTA engedélyezi a számodra, hogy tanulj az USA-ban egy rövid ideig, de ez az időkeret nem haladhatja meg a heti 18 órát. Ezzel ellentétben Luigi kurzusa heti 25 órát vett igénybe.

Ebből fakadóan Luiginek igényelnie kellett egy J1 típusú tanulói vízumot Londonban az USA Nagykövetségen.

 

Női példa

Második példa: Mary

Mary már gyerekkorától szokott utazni az USA-ba annak köszönhetően, hogy a rokonai New Jerseyben élnek. Olyan rokonok tehát, akikkel Mary szoros kapcsolatban áll.

Ezek az utazások ösztönözték a főszereplőnket arra, hogy megteremtse a saját jövőjét az USA-ban.

Ma már Mary felnőtt és egy időre ki szeretne költözni az USA-ba, ahol reméli, hogy állandóan letelepedhet a családja segítségével.

Mivel Mary nem volt benne biztos, hogy működni fognak a dolgok, ezért azt gondolta , hogy az ESTA lesz a legjobb választás a számára. Ha úgy alakult volna, megváltoztatta volna a bevándolrási státuszát egy vízummal.

Valójában a dolgok nem így működnek:

  • Utazási engedéllyel munka válallása és fizetés felvétele nem engedélyezett.
  • Ha utazási dokumentummal lépsz be az USA-ba, akkor nagyon nehéz lesz megváltoztatni a bevándorlási állapotod ha a meghatározhatatlan ideig szeretnél maradni.

Figyelembe véve a dolgokat, Mary úgy döntött, hogy egy munkavállalási vízumot igényel a legközelebbi amerikai nagykövetségen.

 

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Szerezd meg az ESTA engedélyed 3 lépésben!

ESTA igénylés kitöltése ikon
1. Töltsd ki az online ESTA igénylési űrlapot.

ESTA igénylés - adatok megerősítése ikon
2. Erősítsd meg a személyes és a fizetési adataid.

ESTA igénylés - e-mail fogadása ikon
3. Hamarosan megkapod tőlünk a megerősítő e-mailt.

Igénylem az ESTA-t

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére