Menü bezárása

Vezetés az USA-ban külföldi állampolgárként

Autóbérlés az USA-beli utazás során

Tudd meg, hogy ha nem vagy amerikai állampolgár, akkor az USA-ba történő látogatásod, vagy ideiglenes tartózkodásod esetén szükséged lesz-e az vezetői engedélyre, és ha igen, akkor hogyan veheted fel a kapcsolatot az adott államban a Gépjármű Osztállyal.

Az alább tájékoztatást nyújtunk az autókölcsönzésről és arról, hogy milyen egyéb dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban vezethess.

Külföldi állampolgárok vezetése az Amerikai Egyesült Államokban

Akik az USA-ban szeretnének vezetni, azoknak érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkezniük. Néhány állam a külföldi állampolgároktól nemzetközi vezetői engedélyt (IDP) igényel a saját országának érvényes engedélyén felül.

Rövid távú látogatók

Ha nemzetközi vezetői engedélyt (IDP-t) szeretnél szerezni, akkor az utazás előtt az alábbiakat kell elintézned: az IDP megszerzéséhez vedd fel a kapcsolatot a vezetői engedélyedet kiállító ország gépjármű osztályával. Ha autót akarsz bérelni, akkor szükséged lehet mind az engedélyre, mind az nemzetközi vezetői engedélyedre. Tudd meg előre az autóbérléssel foglalkozó társaság szabályzatait és egyéb követelményeit! Óvakodj a nemzetközi jogosítvány-csalásoktól! Fontos, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem ad ki IDP-ket külföldi vendégek számára.

Rezidens lakosokra (nem állampolgárokra) vonatkozó irányelvek

Minden állam eltérő követelményeket támaszt a lakosok számára az USA vezetői engedély megszerzéséhez: ha jogosult vagy járművezetői engedély iránti kérelemre, akkor a lakóhelyed szerinti államnál kell kérvényezned a jogosítványt. Ellenőrizd a követelményeket, tudd meg, hogy pontosan hogyan kell jelentkezni a saját államodnak gépjármű-osztályán! Az USA-beli jogosítvány lehetővé teszi, hogy bárhol vezethess az USA-ban. A Te felelősséged, hogy megismerd és betartsd annak az államnak a törvényeit, ahol éppen vezetsz.

Autókölcsönző és autómegosztó szolgáltatások

Autókölcsönzéskor egy rövid ideig egy társaság járművét használod. Érdeklődj utána, hogy hogyan kerülheted el a váratlan problémákat és díjakat!

Hagyományos autókölcsönző társaság

Ezek a tippek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az pozitív autókölcsönzési élményekkel gazdagodj.

Bérleti szerződés: mielőtt aláírja, mindenképp olvasd el!

Díjak: mennyi a teljes költség, beleértve az összes díjat? Díjakat számolnak fel a következőkre:

  • Repülőtéri felár
  • Biztosítási üzemanyag
  • Távolság
  • Adók

További kiegészítők/tényezők:

  • Kiskorú sofőr
  • Felszerelés kölcsönzése

Vezetési előzmények: sok kölcsönző cég leellenőrzi az ügyfelek “előéletét”. Ha törvénysértő voltál, vagy netán baleseteket okoztál, a kölcsönző társaság törölheti a megerősített foglalásod.

Biztosítás: ügyelj arra, hogy nem fizess feleslegesen további biztosítást, mert lehet, hogy az alább felsoroltak is fedezhetnek Téged:

  • A személyes gépjármű-biztosítási kötvényed
  • Motorklub tagság
  • Az a hitelkártya, amelyet a bérlés lefoglalására használtál
  • Munkaadód (ha üzleti útra utazol)

Sérülések: vizsgáld meg a járművön bemélyedéseket, karcolásokat és horpadásokat, és ellenőrizd a gumiabroncsokat! Jelezz minden korábbi sérülést, amit a kocsi átvételekor látsz és kérd meg a társaságot, hogy vegye fel őket a bérleti szerződésbe!

Üzemanyag: döntsd el, hogy előre fizetsz a bérleti társaságnak az üzemanyagért, vagy pedig Te töltöd fel üzemanyaggal a járművet, még mielőtt leadnád azt.

Bérleti letét: a bérleti társaságok letétbe helyeznek maguknak (azaz leemelnek) egy bizonyos összeget a bankkártyáról. Tudd meg előre, hogy mekkora ez a visszatartott összeg és azt is, hogy mikor szabadítja fel a társaság azt!

Fizetési mód: fizess inkább hitelkártyával, mint betéti kártyával, hogy elkerüld az egyéb, számládon lévő pénzeszközök visszatartását!

Utazás autóval az USA-ban

Utazás autóval az USA-ban

Autó megosztása

Az autómegosztási szolgáltatások lehetővé teszik, hogy akár óránként bérelj autót. Rugalmasságot kínálnak abban, hogy hol és mikor lehet átvenni a járművet.

Díjak: milyen díjakat számít fel a társaság (éves díjak, jelentkezési díj)? Visszatérítik-e a díjat abban az esetben is, ha felmondod a szerződést, vagy ha valamilyen oknál fogva nem fogadják el a tagságodat?

Autók rendelkezésre állása: rendelkezésére állnak autók, amikor szükséged lenne egyre? Mennyivel előre kell lefoglalni egy járművet?

Látogatók: van-e személyzet a helyszínen, amikor az autót elviszed és leadod? A helyszíni személyzet ellenőrizheti, hogy az autó ugyanolyan állapotban került visszaadásra, mint amikor kölcsönvetted.

Üzemanyag: fizetned kell az üzemanyagért saját zsebből, vagy a társaság fizet érte?

Idő meghosszabbítása: mennyire könnyű meghosszabbítani a bérlet időtartamát? Egy alkalmazáson keresztül történik, vagy van-e dedikált ügyfélszolgálati forródrót?

Lemondás: mennyire előre kell értesítened a céget, hogy lemondd a foglalást vagy ha a tagságod szeretnéd visszavonni?

A társaság értesítés nélkül visszavonhatja-e a tagságod?

Kár: felelős vagy-e a kárért, még akkor is, ha nem a Te hibád volt, vagy esetleg az autó visszaadása után történt?

Biztosítás: magában foglalja a tagdíj a biztosítást?

Ez a cikk is érdekelhet: útikönyv a lakóautó (RV) bérléséhez és vezetéséhez az USA-ban.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére