Menü bezárása

Végezd el az interjúdat a Globális Beléptetési Rendszerrel!

Globális Belépési Rendszer az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok vám- és határvédelmi ügynöksége útjára indított egy szolgáltatást, amely minden eddiginél egyszerűbbé teszi a Globális Beléptetési Interjúkat (Global Entry Interview). Ez a szolgáltatás (melyet “Enrollment on Arrival”-ként neveznek) lehetővé teszi az utazók számára, hogy hozzáfűzzék a Globális Beléptetési Interjújukat a bevándorlási folyamathoz, hogy ezáltal könnyebbé tegyék a nemzetközi belépést az országba.

A Globális Beléptetési Interjú egy közös bevándorlási program azon utazók számára, akik visszaérkeznek az Egyesült Államokba. Ezzel az új program elindításával a CBP azt szeretné elérni, hogy kevesebb időbe teljenek a beléptetések.

Az Érkezéskor Felvétel (Enrollment on Arrival) program lehetővé teszi a nemzetközi utazók számára, hogy kihagyják azt a frusztráló feladatot, hogy hónapokig várakozzanak arra, hogy időpontot kapjanak egy Globális Belépéssel kapcsolatos interjúra. Miután jóváhagyásra került a Globális Beléptetési program, a nemzetközi utazók már odamehetnek a Globális Beléptetési kioszkokhoz, hogy ellenőrizzék az útlevelüket és ujjlenyomatukat, még mielőtt átirányítanák őket a poggyászkiadóhoz. A Globális Beléptetési Rendszer tagjai bónuszként élvezhetük a TSA (Transportation Security Administration) Pre-Check program előnyeit is.

Az Egyesült Államok állampolgárai és törvényes állandó lakosai mind jogosultak ezen programban való résztvételre szintúgy, mint a kanadai állampolgárok, akik NEXUS igazolvánnyal rendelkeznek. Az olyan országok, mint Mexikó, Németország és az Amerikai Egyesült államok, akik megbízható utazási megállapodásokkal rendelkeznek, szintúgy jogosultak a Globális Beléptetési Rendszer használatára.

Annak érdekében, hogy az utazók részesévé válhassanak az 5 éves partneri programnak, el kell küldeniük az igénylésük online és sikeresen át kell esniük a háttérellenőrzéseken, még mielőtt személyesen is beszélgethetnének egy CBP tiszttel, illetve áteshetnének az interjúkon a kiválasztott repülőtéren.

Míg egyes utazók már elvégezhették ezeket a lépéseket online és elküldhették az igénylési árlapot, ámahhoz, hogy tagokká váljanak, még így is szükség van arra, hogy személyes interjún is részt vegyenek.

A program igénybevétele és előtt egy 100 dolláros díjat kell befizetni, még mielőtt a 100 Globális Beléptetési Központok egyikében megtörténne az interjúd. Ezen központok közé tartoznak a Kanadában és a Katarban lévők is.

Az utazóknak azonban fontos megjegyezniük, hogy a Globális Beléptetési Rendszer tagjai az USA-ba való érkezésükkor szükség esetén további ellenőrzéseken is áteshetnek.

Ez az új szolgáltatás jelenleg az Amerikai Egyesült Államok-szerte elérhető az elsőrangú repülőtereken úgy, mint a New York JFK-n, a Tampa (TPA)-n és a San Franciscoi repülőtéren. Szintúgy néhány kanadai és nemzetközi repülőtéren is elérhető a szolgáltatás: Toronto (YYZ)-n, Vancouver (YVR) replülőterén és Dublin (DUB)-ban is.

Az összes ország listájának megtekintésének látogass el a CBP weboldalára az alábbi linkre az alábbi linkre kattintva.

Az USA-ba történő utazásodhoz szükséged lesz egy utazási engedélyre. Fontos tudni, hogy az engedélynek nem feltétlenül kell hivatalos vízumnak lennie: amennyiben országod a Vízummentességi Program tagja, illetve 90 napnál rövidebb ideig, üzleti vagy turisztikai célból tartózkodnál az országban, akkor Te is jogosult vagy az ESTA elektronikus utazási engedély igénylésére. Bővebb információt az ESTA-ról itt találsz.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére