Menü bezárása

Útmutató az Egyesült Államokban munkát kereső külföldi állampolgároknak

USA nemzeti lobogója

Sok munkalehetőség kínálkozik a külföldi állampolgárok számára az Egyesült Államokban. Ez nagyszerű tapasztalat lehet arra, hogy megtudjuk, milyen egy másik országban élni és dolgozni, egy másik kultúrát megismerni, és új emberekkel találkozni. Egyesek úgy döntenek, hogy hosszú ideig maradnak az Egyesült Államokban dolgozni, vagy különböző képzéseken, mások pedig csak egy meghatározott időtartamra érkeznek.

Attól függően, hogy mik a céljaid a karriered során, a vízum és a munkavállalási engedély típusa változik. Az Amerikai Egyesült Államokban való munkavégzés iránti érdeklődésre számot tartó külföldi állampolgárok számára számos különféle módszer érhető el az ottani foglalkoztatás megszerzéséhez, beleértve a foglalkoztatással kapcsolatos zöld kártyákat (állandó tartózkodási engedély), a látogatói munka- és tanulmányi vízumokat, valamint az idényjellegű és ideiglenes munkavállalói vízumokat.

Az alább található néhány fontos információ az Amerikai Egyesült Államok foglalkoztatási lehetőségeiről, beleértve a munkavízumot, a zöld kártyákat, a zöldkártya-lottót, valamint a vízumhamisítás elkerüléséről szóló tanácsokat.

Hogyan szerezzünk amerikai munkavízumot?

Az Egyesült Államokban nem amerikai állampolgárságú vagy törvényes állandó lakóhellyel rendelkező külföldi állampolgároknak munkavízumra és munkavállalási engedélyre van szükségük, amelyet hivatalosan foglalkoztatási engedély dokumentumnak (EAD) hívnak, az USA-ban való munkavégzéshez.

Az Egyesült Államokban dolgozni kívánó külföldi állampolgárok számára különféle típusú munkavízumok állnak rendelkezésre, ideértve az ideiglenes munkavízumot, az idénymunka vízumot és a munkaváltást. Mielőtt az Egyesült Államokba mennél dolgozni, vízumot kell szerezned az országod vagy a külföldi tartózkodási helyedhez legközelebb eső ország USA-követségétől vagy konzulátusától.

Tekintsd át az Egyesült Államokban alkalmazott munkavízumok típusainak adatait, ideértve a jogosultságot és a követelményeket, valamint az Egyesült Államokban történő munkavégzéshez szükséges vízumkérelmekkel kapcsolatos információkat!

Hogyan lehet zöld kártyát szerezni?

Az állandó USA-beli tartózkodást igénylő munkavállalók számára egy zöld kártya, hivatalosan az Egyesült Államok legális tartózkodási helyének neve, engedélyezi az egyének számára, hogy az Egyesült Államokban tartósan éljen és dolgozzon. Néhány kategória(munkakörben) azonban megköveteli az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának igazolását annak visszaigazolására, hogy valóban nincs elegendő amerikai munkavállaló, aki képes, hajlandó, képesített és elérhető adott földrajzi területen, ahol a bevándorlót alkalmazni kéne, és hogy egyetlen amerikai munkavállalót sem kell elküldeni annak érdekében, hogy a külföldi munkát vállal.

Azok a személyek, akik munka miatt szeretnék a zöld kártyát, külföldön is jelentkezhetnek, ha bevándorló vízumszámmal rendelkeznek.
Az éves zöld kártya lottóprogram (Diversity Immigrant Visa Program) lehetőséget kínál a potenciális bevándorlók számára, hogy megszerezzék az Egyesült Államok állandó törvényes tartózkodási igazolványát. Ez a program évente fut, és 50 000 „zöld kártyát” biztosít a pályázók számára, akiket véletlenszerűen választanak ki egy „zöld kártya lottónak” nevezett lottó eljárás során. Az érdekelt pályázók online jelentkezhetnek a zöld kártya lottójára.

Hogyan szerezzünk amerikai munkavállalási engedélyt?

Ha az egyén nem az Egyesült Államok állampolgára vagy törvényes állandó lakosa, akkor munkavállalási engedélyre van szüksége, hivatalosan munkaügyi engedélyezési dokumentumra (EAD) , hogy igazolják az USA-ban való munkavállalhatóságot. EAD-re szükség lesz továbbá az Egyesült Államokba való belépéshez szükséges munkavízumhoz is.

Hogyan szerezzünk társadalombiztosítási kártyát?

Ha vagy nem amerikai állampolgár, de érdekel az USA-ban való munkavégzés, akkor társadalombiztosítási számra lesz szükséged az Egyesült Államokban történő foglalkoztatáshoz. Tanuld meg, hogyan válhatsz jogosulttá a társadalombiztosításra, és hogyan szerezhetsz be társadalombiztosítási kártyát , mint külföldi munkavállaló.

Az Egyesült Államokban dolgozni kívánó, engedéllyel rendelkező munkavállalók típusai

A külföldi munkavállalóknak több kategóriája engedélyezett az Egyesült Államokban történő munkavégzésre, ideértve az állandó bevándorlókat, az ideiglenes (nem bevándorló) munkavállalókat, valamint a hallgatói és cseremunkásokat is.

A munkavállalhatóság ellenőrzése

Ha az Egyesült Államokban felvesznek egy munkakörre, , akkor bizonyítanod kell, hogy alkalmas vagy-e az országban történő munkára. Az I-9 nyomtatvány az a dokumentum, amelyet a munkavállalóknak ki kell tölteniük az Egyesült Államokban való munkavállalásuk igazolására.

Kerüld el az amerikai vízumcsalásokat!

Az USA-ban való munkavégzés kapcsán fontos tisztában lenned azzal, hogy sok csalással találkozhatsz, melyekkel a vízum megszerzés kapcsán találkozhatsz. Fontos tudni, hogy soha nem kell fizetned az Egyesült Államokba való munkavízumának igényléséért, sem a jelentkezési űrlapjaiért vagy tanácsaiért.

Ez a cikk is érdekelhet: I-9 űrlap – munkavállalási űrlap követelményei.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére