Menü bezárása

Utazás az ESTA-val: mire számíthatunk a repülőtéren?

Utazás az USA-ba ESTA-val / eTA-val

Az egyes országokba történő utazásra és bevándorlásra vonatkozó szabályok az évek során megváltoznak, és ugyanez igaz az Amerikai Egyesült Államokra is. Nemzetiségétől, az utazás céljától és a pénzügyi helyzetétől függően az USA-ba való belépéshez szükséges vízum típusa változhat. Valójában bizonyos helyzetekben vízum nélkül is lehetőséged van meglátogatni az USA-t.

Amennyiben jogosult vagy az ESTA-ra, akkor engedélyezhető az USA-ba való utazásod egy meghatározott időtartalomra, mindez turisztikai vagy diák vízum nélkül. Az ESTA voltaképp a korábbi I-94W zöld formanyomtatvány helyettesítője. Az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági osztálya az ESTA-t a 9/11-es támadások következményeként vezette be azzal a nem titkolt céllal, hogy kiszűrje a nemkívánatos állampolgárok belépését az USA-ba a Vízummentességi Program (a továbbiakban: VWP) tagországaiból.

Az ESTA alapjai, melyeket feltétlenül tudnod kell

Az ESTA az jelentése: elektronikus (Electronic) rendszer (System) utazási (Travel) engedélyre (Authorization), amely a VWP kategóriájú országokba tartozó állampolgárok jogosultságának meghatározására szolgál az USA-ba történő belépéshez. Az ESTA 2009 óta kötelezővé vált a Vízummentességi Program hatálya alá tartozó országok állampolgárai számára.

Az ESTA engedélyt online lehet kérelmezni az úgynevezett ESTA kérelmezési űrlap kitöltésével. Miután az ESTA kérelmet jóváhagyták, 2 évig marad érvényben. Ezen kétéves időszakon belül a kérelmező többször is beutazhat az Amerikai Egyesült Államok területére. Erre akkor van szükség, ha ezen nemzetek állampolgárai légi vagy tengeri úton utaznak az Egyesült Államokba. Azoknak, akik szárazföldön utaznak az USA-ba, erre nincs szükségük.

Miért és mikor válaszd az ESTA engedélyt?

Számos helyzetben előfordulhat, hogy az ESTA-t célszerű választanod az USA területére való belépéshez.

 • Hasznos lehet, ha üzleti célokból kell meglátogatnod az Amerikai Egyesült Államokat, és legalább egy hónapig ott is kell maradnod;
 • Ha rövidtávon tanulni szeretnél az USA-ban, akkor ehhez kb. 2 hónapig kell ott lenned. Az ilyen rövid távú kurzusok lehetősége azonban az Egyesült Államok egyetemein meglehetősen korlátozott;
 • Ha egyetemed szakmai gyakorlatra küld el az USA-ba, vagy hasonló okokból egy amerikai intézménybe vagy céghez kell ellátogatnod, akkor az ESTA szintúgy jó választás lehet;
 • Akkor is célszerű az ESTA mellett döntened, ha rövid ha egy rövid nyaralást tervezel az Egyesült Államokban.
ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA – Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Milyen előnyei vannak az ESTA utazási engedélynek?

Az ESTA választásának számos előnye van a VWP-be tartozó állampolgárok számára. Ezek:

 • Időnként előfordulhat, hogy csak rövid időre kell elutaznod az Egyesült Államokba. Ez akár oktatási vagy üzleti igényeid is szükségessé tehetik. A megfelelő amerikai vízum kérelmezése időigényes folyamat. Csak az ESTA engedély szerezhető be rövid időn belül. Amennyiben jogosult vagy az ESTA-ra, akkor a jóváhagyást akár néhány perc alatt megszerezheted az online jelentkezés után! Az eredményt a jelentkezést követő maximum 72 órán belül megtudhatod;
 • Miután megkaptad az ESTA jóváhagyást, 2 éves időtartamon belül több látogatást tehetsz az USA-ban;
 • A normál vízummal ellentétben az ESTA nem követeli meg, hogy egy „szemtől szembeni” interjún vegyél részt a nagykövetségnél;
 • Az amerikai vízum kérelmezéséhez képest meglehetősen megfizethető áron lehet hozzájutni az ESTA utazási engedélyhez.

Az ESTA korlátainak megértése a különbség a normál vízummal szemben

A VWP keretein belül (amely a Belbiztonsági Minisztérium alá tartozik) egyelőre 36 tagország állampolgárainak számára teszik lehetővé az utazást pihenés, rövid távú oktatás vagy üzleti igények céljából. A tartózkodáshoz nincs szükség külön vízumra, elegendő, ha csak az ESTA jóváhagyásra kerül, de az USA-ban tartózkodás időtartama egybefüggően nem lehet hosszabb, mint 90 nap. Az ESTA a jóváhagyását követően két évig érvényes, azonban fontos tudni, hogy érvényét veszti, ha a kérelmező útlevele ezen időszakon belül lejár.

Noha az ESTA lehetővé teszi a VWP tagországainak állampolgárai számára, hogy az USA-ba utazzanak és ott rövid ideig tartózkodjanak, ez semmiképpen sem tekinthető a megfelelő amerikai vízum helyettesítésének! Ha az Egyesült Államokban szeretnél tanulni, vagy terveid szerint ott is szeretnéd lefolytatni az üzleti tevékenységeidet, akkor egy érvényes akkor egy érvényes amerikai vízumra lesz szükséged.

Továbbá fontos tudni, hogy ESTA engedély megléte nem garantálja az Amerikai Egyesült Államokba törtőnő belépést. A végső döntés az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Osztálya kezében van. A tisztviselők még akkor is megtagadhatják a személy belépését, miután jóváhagyták az ESTA-t, ám ha az USA-ba történő érkezésedkor úgy vélik, hogy valami nem megfelelő.

Az ESTA-ra akkor is szükség van, ha egy VWP résztvevő országból érkezel és egy másik országba repülsz az Amerikai Egyesült Államokon keresztül, átszállással. Ebben az esetben az összekötő amerikai repülőtérre való érkezés után le kell szállnod, és át kell menned a szokásos bevándorlási és vámkezelési eljárásokon.

Információk az "USA vízumról", azaz az ESTA utazási engedélyről

Az útlevéllel kapcsolatos kérdések megértése

Annak biztosítása érdekében, hogy az ESTA kérelmedet ne utasítsák el, vagy hogy az Egyesült Államok partjaira való belépés során ne tapasztalj problémákat, óvatosnak kell lenned, és néhány szempontot alaposan ellenőrizned kell.

Az ESTA-ra történő online jelentkezésekor gondosan ellenőrizned kell az útleveled adatait. A kérelmezési űrlapon és az érvényes útleveleden szereplő adatok bármilyen eltérése nagy valószínűséggel az USA-ba való belépés megtagadását fogja eredményezi. Az ESTA utazási engedély pozitív elbírálása a legtöbb esetben az útlevélben szereplő információk érvényességétől függ. Abban az esetben, ha már régen jelentkeztél az ESTA-ra és azóta megváltoztak az útlevél adataid, akkor újból kell jelentkezned az ESTA-ra, azaz egy új kérelmet kell kitöltened. Az útlevelednek chippel felszereltnek, vagy géppel olvashatónak kell lennie. Az alább felsorolt VWP országokból származó lakosoknak elektronikus útlevéllel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az ESTA-n keresztül az USA-ba beléphessenek:

 • Észtország
 • Dél-Korea
 • Szlovákia
 • Lettország
 • Magyarország
 • Litvánia
 • Máltai Köztársaság
 • Görögország

A jelentkezési eljárásról és a következő lépéseiről

ESTA-t csak online jelentkezéssel szerezhet meg. Keresse meg az ESTA hivatalos weboldalát, és tegyen meg a szükséges lépéseket, hogy benyújtsa jóváhagyási kérelmét. A jelentkezés után legfeljebb 72 órát vesz igénybe az eredmények megkapása, de általában sokkal hamarabb kapja meg. Az online jelentkezési folyamat meglehetősen egyszerű, és a legtöbb jelentkezőnek még fél órára sincs szüksége a kitöltéséhez.

Az ESTA kérelmezők az alábbi három válasz bármelyikét kaphatják:

 1. Az engedély jóváhagyva;
 2. Az engedélyezés függőben van;
 3. Az utazás nem engedélyezett.

Az ESTA online jelentkezését követően kapni fogsz egy kódot, melyet később felhasználhatsz a bejelentkezésre és a jelentkezés állapotának ellenőrzésére. Ideális esetben a jelentkezőknek legalább 72 órával a repülés előtt kell kérelmezniük az ESTA-t. Valójában még jobb lenne néhány hónappal az USA-ba történő utazás megkezdése előtt jelentkezni. Ezáltal, ha ESTA kérelmedet valamilyen okból elutasítják, még kérhetsz vízumot az Egyesült Államok Nagykövetségén. Ez utóbbi eljárás elég időigényes lehet.

Mi történik, ha az ESTA kérelmed visszautasítják?

Hacsak nincs biztonsággal kapcsolatos erőteljes indok, az ESTA legtöbb kérelmezője (akik VWP nemzetekhez tartoznak) azonnali jóváhagyást kapnak az ESTA-ra. Kivételek azonban mindig lehetnek, ezáltal néhány jelentkezőt elutasítanak. Megkapják a „Nem engedélyezett utazás” választ. Az ilyen esetben sincs ok megijedni! Ez a válasz nem azt jelenti, hogy nem utazhatsz USA-ba. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem utazhat az ESTA segítségével. Még mindig igényelhetsz utazási vagy egyéb típusú vízumot az Egyesült Államok nagykövetségén. Azok azonban, akiket elutasít az ESTA, nem jelentkezhetnek újra, mivel az nem eredményez pozitív eredményt.

Utazás az ESTA-val

Mire számíthatsz, miután megérkeztél az USA területére az ESTA-val?

Amikor az online jelentkezést követően megszerezted az ESTA engedélyét, megszabadulsz a hosszú várakozástól és a vízum használatával történő utazásra jellemző bürokráciától. Mégis, végül az amerikai vámhatósághoz fogsz érkezni. Ezen a ponton, mint minden egyes az Egyesült Államok területére belépő külföldi állampolgár, átvizsgálási és rutineljárásokon kell keresztülmenned. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne ess pánikba, mivel a kérdésekre adott világos és magabiztos válaszok növelik az esélyét az USA-ba való belépésed engedélyezésére.

Az amerikai vámtisztviselők kérdéseket tehetnek fel az alább felsorolt témákban:

 • Azok a területek, ahol tartózkodni fogsz az Amnerikai Egyesült Államokban az ESTA segítségével;
 • Az USA-ba való utazásod célja;
 • Az USA területétől való távozásod előrelátható ideje;
 • Néhány kérdés a munkádról, például oktatás vagy vállalkozás.

Az amerikai határellenőrző tisztviselők más kérdéseket is feltehetnek, különösen azok számára, akik utazási célból az mennek az USA-ba. Jövedelemmel kapcsolatos témákban is feltehetnek kérdéseket. Ha a legfeljebb 90 napos egybefüggő időtartam alatt valamelyik barátodat vagy rokonodat is meglátogatod az USA-ban, akkor jobb, ha a részleteket is előkészíted. Itt hasznos lehet a jövedelmed bizonyítása is. Ha képes vagy egyértelmű és lényegre törő választ adni az ilyen kérdésekre, továbbá bizonyítékkal is rendelkezel a szóban forgó dokumentumokkal kapcsolatban, akkor nem kell attól tartanod, hogy a belépésedet megtagadják az utolsó lépésnél.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére