Menü bezárása

Utazás amerikai ESTA vízummal: hasznos tanácsok

Mit tegyünk és mit ne az USA-ba való érkezésünkkor

ESTA utazási engedéllyel kapcsolatos hasznos tanácsok

Európa és az Amerikai Egyesült Államok kultúrája sokban hasonlít, de sokban el is tér. Az alábbi hasznos tanácsok segítenek az utazóknak abban, hogy mire érdemes figyelni. Gondot okozhatnak az Európa és Egyesült Államok közti kulturális különbségek? Következzenek tehát a hasznos tanácsok, melyek segítenek neked abban, hogy hogyan fejleszd a kultúraközi kommunikációd.

Azt biztosan állíthatjuk, hogy az amerikaiak kedvesek és barátságosak, de kövesd pontosan a szabályokat és törvényeket. Jó humorérzékükkel felszerelkezve egyenesek a beszélgetésekben.

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Ezt tegyük az ESTA-val

Légy magabiztos:

Az amerikaiak nem szeretnek kertelni – ők egyenesek. Ez meglátszik például azon, hogy hogyan írnak, a kommunikáció rövid és majdnem mindig lényegre törő. Általánosságban egy bizonytalan és alázatos hozzáállás olyan benyomást kelthet, hogy rejtegetnivalód van.

Ne feledd ezt, amikor bemutatod az ESTA vízumod a reptérre való érkezésedkor. Az amerikai bevándorlási tiszt udvarias lesz, de nagyon is figyelni fogja, hogyan válaszolod meg az általa feltett kérdéseket. Ne légy gátlásos amikor kérdez, még akkor se, ha személyes kérdést tesz fel, mint például hova fogsz menni az utad során, vagy hol fogsz lakni. Válaszolj őszintén és magabiztosan, és minden rendben lesz.

Ezt tegyük az ESTA-val

Maradj a semleges témáknál:

Ahogy fent említettük, az európai és amerikai kultúrák közt vannak különbségek. Bár kíváncsian tekintenek majd rád, érdemes betartani pár íratlan szabályt.
Ha ismered a beszédpartnereidet, bármely a családjukra vonatkozó kérdést szívesen fogadnak; például, hogy vannak a gyerekeik, vagy ők kérdeznek a családodról. A családra vonatkozó kérdések általában jó kiindulópont egy barátságos beszélgetéshez.

A munka központi szerepet tölt be az amerikai társadalomban, így miért ne osztanád meg saját tapasztalataidat erre a témára vonatkozóan? Az európai és amerikai gazdaság sokban hasonlít egymásra, de sok a különbség is; a tapasztalatok megosztásával sokat tanulhat az ember, és mindkét fél számára érdekes lehet.

Egy másik lehetséges beszédtéma a sport. Viszont Európával ellentétben a foci (soccer az USA-ban) nem a legnépszerűbb sport. A kosárlabda, baseball és természetesen az amerikai futball (NFL – National Football League) viszont mindenképpen az. A Super Bowl (az NFL bajnokság utolsó meccse) valójában a világ legnézettebb sporteseményei között van. Minél többet tudsz meg ezekről a sportokról, annál jobban fognak megkedvelni az amerikaiak.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Elkerülendő témák:

Némely szociális probléma, melyről gyakran beszélsz a barátaiddal a saját országodban, elég vitás és sértő lehet az USA-ban. Bár az USA egy nagyon változatos ország, a legjobb tartózkodni a politikai,  faji vagy vallási témáktól.

Ha kíváncsi vagy azokra a törvényekre, melyek megengedik az amerikaiaknak, hogy fegyverük legyen, akkor semlegesen közelítsd meg ezt a témát a kérdéseiddel, és légy hajlandó meghallatni a másik fél okait és motivációit anélkül, hogy feltétlenül el kellene fogadnod a nézőpontjukat. Nem ajánljuk a szexuális szabadsággal, az abortusszal és az amerikai igazságszolgáltatás halálbüntetésével kapcsolatos beszélgetéseket. Ezek a témák határozott és erős reakciókat válthatnak ki mindkét oldalon.

Általánosságban, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, ha csak a saját álláspontjaid hangoztatod anélkül, hogy mások helyzetét tiszteletben tartanád. Az USA híres a véleménykülönbségek tiszteletben tartásáról és tolerálásáról, de nem érdemes ezekről a témákról beszélni, hacsak nem a barátaiddal vagy hozzád közel álló emberekkel vagy.

ESTA kérelem elindítása

Ezt tegyük az ESTA-val

Követendő testbeszéd:

Az amerikaiak többségükben egy nagyon barátságos nemzet tagjai. Az általános udvariasságok, mint a “Jó reggelt”, “Kérlek” vagy “Köszönöm” gyakoriak és elvártak. A férfiak általában egy erőteljes kézfogással köszönnek, miközben szemkontaktust létesítenek. A szemkontaktus megtartása nagyon fontos az USA-ban, hisz ez magabiztosságot és megbízhatóságot sugároz. Az amerikaiak sokat szeretnek mosolyogni: teljesen idegenek fognak a szemedbe nézni és rád mosolyogni az utcán és elvárt, hogy ugyanezt tedd te is.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Elkerülendő testbeszéd:

Sok európai hellyel ellentétben az amerikaiak nem túlságosan hajlamosak a fizikai kontaktus kialakítására. Nem jó ötlet puszit adni annak, akivel először találkoztál vagy akit kis mértékben ismersz. Amikor egy amerikaival beszélsz, kerüld a testi kontaktust és mindig próbálj meg egy “biztonságos” távolságot tartani. Ez eltér a latin kultúrától (Spanyolország vagy Olaszország) és jobban hasonlít a például a németre vagy svédre.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Testbeszéd a partnereddel:

Ahogy említettük, az amerikaiak általában formálisabbak és konzervatívabbak az európaiaknál. Ha a pároddal utazol, légy óvatos a túlzott szerelmi megnyilvánulásokkal, mert nem túlságosan jól fogadottak.

Ne félj a kulturális különbségektől! Ezek a különbségek az USA és az országod közt sok kérdés feltevésére fog sarkallni és új perspektívákat fog számodra megnyitni. Ez a folyamat az utadat élvezetessé teheti és tovább gazdagítja tapasztalataidat az USA-ban.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére