Menü bezárása

Utazás az ESTA-val: praktikus tippek a megfelelő magatartáshoz

Utazás az ESTA-val

Magyarország és az Egyesült Államok közötti kulturális különbségek vezethetnek-e konfliktushoz? Igen, ez előfordulhat, ezért szeretnénk megosztani veled néhány általános magatartási szabályt.

Az amerikaiak nagyon tisztelik a szabályokat. Jó humorérzékük van, de hajlamosak a közvetlen beszélgetésekre.

További információ: új biztonsági intézkedések.

Ezt tegyük az ESTA-val

Elengedhetetlen, hogy légy magabiztos a beszélgetés során és nem ajánlott metaforákat használni

Az amerikaiak közvetlenek és szeretnek egyből a lényegre térni. Ezt tükrözi például az írásuk , mivel a legtöbb esetben nagyon egyszerű, könnyen érthető stílussal írnak. Általánosságban egy félénk vagy szégyenlős magatartás kételyeket vethet fel bennük: titkolsz esetleg valamit? Mindenképp emlékezz erre, amikor a repülőtérre érkezéskor átnyújtod az ESTA engedélyed. A bevándorlási tiszt nagyon udvarias lesz, de a feltett kérdések megválaszolásánál nagy figyelmet fordít a viselkedésedre. A tiszt fel fog tenni néhány részletekbe menő, személyes jellegű kérdést is, mint például hogy hova mész, hol fogsz lakni, stb. Fontos, hogy ne jöjj zavarba ezen kérdések hallatán.

Nem vagy biztos benne, hogy jogosult vagy-e az ESTA igénylésére? Kattints az alábbi linkre a követelmények megtekintéséhez: az ESTA engedély követelményeinek megtekintése.

Ezt tegyük az ESTA-val

Semleges beszélgetési témák a “jég megtöréséhez”

Ahogyan azt már korábban említettük, a magyar és az amerikai kultúrában vannak eltérések. Bár bizonyos szabályok furcsának tűnhetnek számodra, ám mindenképp tiszteletben kell tartanod őket. Ha van némi bizalom a beszélgetőpartnerünkben, akkor a családdal kapcsolatos kérdések jó kiindulópontot jelenthetnek. Az ilyen kérdések például: vannak-e gyerekeid? Van-e családod? Ezek a kérdések mindenképp egy kellemes beszélgetéshez vezethetnek. A munka központi szerepet játszik az amerikai társadalomban. Miért ne lehetne beszélni erről a témáról? Az európai gazdaság nagyon különbözik az Egyesült Államok gazdaságától; a tapasztalatok egymással történő megosztása során hasznos információkkal gazdagodhatunk. Egy másik beszélgetés lehetséges tárgya – a sportok. Magyarországtól eltérően a legnépszerűbb sport itt nem labdarúgás / “soccer”, ahogy az amerikaiak ezt nevezik, hanem a kosárlabda, a baseball és különösen az amerikai foci. Tény, hogy a Super Bowl-t (az amerikai foci döntője), az egyik legnézettebb sportesemény a világon. Fedezd fel ezeket a sportokat és tanuld meg az alapjait! Ne félj a kulturális eszmecserétől! Az országok közötti eltérések számos kérdést vetnek fel. Az ebből fakadó beszélgetések gazdagítják és megkönnyítik az Amerikai Egyesült Államokba vezető utadat.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Kerülendő beszélgetési témák

Néhány olyan társadalmi kérdés, melyről az országodban gyakran beszélsz a barátaiddal, nem olyan semlegesek, mint más országokban. Kerüld a politikai, faji vagy vallási témákat. Ha kíváncsi vagy azon törvényekre, amelyek lehetővé teszik lõfegyverek birtoklását, akkor a kérdéseid mindenképp semlegesek legyenek; tudd meghallgatni más emberek véleményét. Nem javasoljuk, hogy az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszerével összefüggésben szóba hozz olyan témákat, mint a szexuális szabadság, az abortusz, vagy a halálbüntetés. Általánosságban elmondható, hogy nagyon kényelmetlen helyzetbe kerülsz, ha úgy döntesz, hogy a fentebb emléített témákra támaszkodsz. Amerika ismert a véleménykülönbségek tiszteletben tartásáról, de nem érdemes beszélni ezekről a témákról a baráti társaságodon kívül.

Ezt tegyük az ESTA-val

Értsük meg teljesen a testbeszédet

Ne feledd, hogy a szemkontaktust nem szabad hosszan fenntartani, mert az zavarhatja, sőt akár meg is sértheti az illetőt. Ha valaki bemutatkozik, akkor arra a mosoly a legjobb reakció.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Kerülendő testbeszédek

Az amerikaiak nem hajlamosak a fizikai érintkezésre. Nem szokták üdvözölni a barátaikat puszival, illetve csókkal. Beszélgetés közben kerüljük a fizikai érintkezést és mindig tartsuk meg a “biztonságos” távolságot. Ez a habitus merőben eltér a latin kultúráétól (Portugália, Spanyolország, Olaszország) és hasonlít például a német, illetve a svéd kultúrához.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Testbeszéd a partnerünkkel

Ahogy azt említettük is, az amerikai kultúra meglehetősen formális. Tehát, ha párként utaztok, figyeljetek a nyilvánosság előtt történő “szeretet kimutatására”, hiszen az ilyen megnyilvánulásokat nem fogadják jól.

Következtetésképp, ne félj a kulturális eszmecserétől. Az országbeli eltérések sok kérdést felvetnek. Ezekből a kérdésekből következő beszélgetések az Egyesült Államokba történő utazásod gazdagítják.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére