Menü bezárása

Az Egyesült Államok megszünteti a beutazási tilalmakat, viszont megköveteli a védőoltást

COVID-19 - helyzetkép az USA-beli utazással kapcsolatban

A Biden-kormányzat nyilvánosságra hozta, miszerint az Egyesült Államok végre véget vet az értelmetlen beutazási tilalmaknak, és helyette a külföldi látogatókra vonatkozó új oltási követelményt vezet be. Továbbá a nem beoltott amerikaiaknak, akik külföldre utaznak, több vizsgálatnak kell majd alávetniük magukat. Vegyük át a részleteket.

Emlékeztetőül írjuk, hogy korábban az Európai Unió is megszüntette az amerikaiak beutazási tilalmát. Erről részletesebben erre a hivatkozásra kattintva olvashatsz.

Az Egyesült Államok véget vet az általános beutazási tilalmaknak

Az Egyesült Államok jelenlegi beutazási tilalma 2021. november elejétől megszűnik. Helyette egy olyan rendszer lép a helyébe, amelyben az oda látogatóknak kötelezően be kell oltatniuk magukat.

Az Egyesült Államokban már 2020 tavaszától kezdve, különféle beutazási tilalmak voltak érvényben a vírus miatt, amelyek megakadályozták, hogy belépjenek a nem amerikai polgárok, ha az tárgynapot megelőző 14 napban bizonyos külföldi országokban jártak. Ezek között Brazília, Kína, India, a schengeni övezet, Dél-Afrika és az Egyesült Királyság is szerepelnek. Ezek a tilalmak néhány hét múlva megszűnnek.

Néhány héttel ezelőtt napvilágot láttak olyan hírek, amelyben azt mondták hogy az Egyesült Államok egy új rendszer kidolgozásán dolgozik a külföldiek beengedésére, amely az oltási státuszon alapul, nem pedig azon, hogy milyen országban jártak. Sajnos ezt nevetségesen lassan vezették be, viszont jobb később, mint soha.

Az Egyesült Államok megköveteli, hogy a látogatók be legyenek oltva

A jelenlegi beutazási tilalmak helyett az Egyesült Államok látogatóik beutazását az alapján fogja engedélyezni, hogy be vannak-e oltva. A hírt 2021. szeptember 20-án, reggel közölte Jeff Zients, a Fehér Ház COVID-19 Response Koordinátora, és az irányelv várhatóan 2021. november elejétől lép életbe. Ahogy eddig is, minden utazónak negatív koronavírus-teszt eredményt kell majd felmutatnia, amelyet az Egyesült Államokba való utazás előtt három nappal kell elvégezni. Érkezéskor nem lesz szükség karanténra.

Utazás az Amerikai Egyesült Államokba

Hosszú idő után ismét viszonylag könnyedén utazhatunk az USA-ba, már amennyiben rendelkezünk védőoltással.

Mely oltásokat fogadják el ha az USA-ba szeretnénk utazni?

Az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy 33 külföldi ország állampolgárai novembertől ismét beutazhatnak az országba.
Ez nagyszerű hír az amerikai turizmus számára. Azonban a nemzetközi utazóknak védőoltást kell kapniuk ahhoz, hogy újra beengedjék őket az Egyesült Államokba. Várhatóan a gyermekek mentesülnek majd ezen törvény alól, de még nem tudni, hogy hol lesz a korhatár ahol ez megtörténik, és hogy a gyermekeknek csak egy szokásos koronavírus-tesztre lesz szükségük, vagy másra is, szintén megválaszolatlan. Egyéb követelmények is vannak, amelyeket itt részletesen tárgyalunk. Bár még nincsenek hivatalos újranyitási dátumok, november már nagyon közel van, ezért a megerősített részletek ismerete minden bizonnyal segít az üzleti vagy szabadidős utazások előkészítésében.

Az amerikai kormányzat engedélyezte a teljesen beoltott külföldi állampolgárok számára, hogy beléphessenek a
az országba. Ennek feltétele, hogy be legyenek oltva valamelyik, az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által engedélyezett oltóanyaggal.

 • Pfizer/BioNtech
 • AstraZeneca
 • Janssen (Johnson & Johnson)
 • Moderna
 • Sinopharm
 • Sinovac/Coronavac

Ezeken felül a többi rendelkezésre álló vakcinát sem a WHO, sem az FDA nem hagyta jóvá. Ezek az alábbiak: Abdala, a Novavax, a Szputnyik V és a Soberana.

Az utazni kívánók mostantól közvetlenül repülhetnek az Egyesült Államokba

A nemzetközi utazóknak korábban 2 hét karanténra volt szükségük az USA-ba való belépéskor. Novembertől azonban a 33 országból származó, teljes mértékben beoltott személyek mostantól közvetlenül, berepülhetnek az országba és szabadon utazhatnak.

A következő országokból lehet majd újra az USA-ba utazni:

 • Az Európai Unió 22 tagja
 • Irán
 • India
 • Brazília
 • Kína
 • Írország
 • Izland
 • Norvégia
 • Svájc
 • Dél-Afrika
 • Liechtenstein
 • Egyesült Királyság

Ezen 33 országból érkező utasoktól érkezéskor kérik majd az oltási igazolást, valamint egy negatív COVID-19 tesztet.

Az oltatlan utazókra továbbra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mivel nem léphetnek be az Egyesült Államokba.

A be nem oltott amerikaiaknak dupla tesztet kell majd elvégezniük

A be nem oltott amerikaiakra vonatkozó utazási szabályok is meg fognak változni. Jelenleg az amerikaiak mindig visszautazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az országba való visszautazás előtt három nappal elvégeznek egy tesztet. Ez változni fog. Az oltatlan amerikaiak:

 • Az Egyesült Államokba való visszatérés előtt egy napon belül, nem pedig három napon belül kell elvégezniük a tesztet.
 • Az Egyesült Államokba való visszatérés után megint el kell végezniük egy tesztet.

Ezen új követelmények pontos részletei még nem ismertek, különösen az érkezéskor történő teszteléssel kapcsolatban. Feltehetően ez nem a reptéren történik majd, hanem az embereknek bizonyos idő áll majd rendelkezésükre, hogy saját maguk végeztessék el a tesztet (hogy ez a becsületbeli rendszer alapján történik-e vagy sem, azt még nem tudjuk). Ez nagy ösztönzést jelent az amerikai utazók számára, hogy beoltassák magukat.

Azok az amerikai állampolgárok, akik úgy döntöttek, hogy nem kérik a COVID-19 elleni védőoltást, továbbra is beutazhatnak az Egyesült Államokba. Azonban a járatra való felszállás előtt legfeljebb 1 nappal negatív tesztet kell felmutatniuk a betegségre vonatkozóan(hogy nem betegek). Viszont minden más állampolgárság esetében megtagadják tőlük az USA-ba való beutazást.

Utazás az ESTA-val

Újból lehetőségünk nyílik beutazni az Amerikai Egyesült Államokba.

Az USA-ba való utazás feltételei

Attól, hogy a teljesen beoltott utazók beutazhatnak az országba, a további követelményeket is be kell tartani: Először is, minden nemzetközi utazónak, állampolgárságtól függetlenül, negatív tesztet kell benyújtania a COVID-19-re, amelyet legfeljebb 72 órával az indulás előtt kell elvégezni.

Ezen túlmenően az utolsó COVID-19 vakcinaadag után 2 teljes hétnek el kell telnie, mielőtt az országba engedik. Például, ha Ön november 1-jén kapta meg a második adagot, akkor november 15-től engedélyezik az Egyesült Államokba való belépését.

Elérhetőségek megőrzése az USA-ba történő repülés esetén

A betegség további terjedésének megakadályozása érdekében a légitársaságok megőrzik az utasok elérhetőségi adatait (e-mail cím és telefonszám). Ez arra az esetre szolgál, ha egyes utasok esetleg pozitívnak bizonyulnának- a légitársaság így kapcsolatba tud lépni a többi utassal.

Ennek már rég meg kellett volna történnie

Sokan hihetetlenül csalódtak Biden elnök úrnak az utazási tilalmakkal kapcsolatos intézkedéseinkben. Biden mindig azt ígérte, hogy “követi a tudományt”, és egyszerűen nem lehet tagadni, hogy ezek az elavult utazási tilalmak, amelyek semmit sem tesznek a tényleges kockázat figyelembevételére, semmilyen módon nem követték a tudományt.

A korlátozások nem az adott ország járványügyi helyzetéhez kapcsolódtak, hanem inkább azért voltak kiadva, mert ezen helyeken egy időben súlyos járvány tört ki, de aztán a tilalmakat soha nem vizsgálták felül.

Sokkal több értelme van annak, hogy az Egyesült Államokba való beutazásra való jogosultságot az oltási státusz alapján határozzák meg. A védőoltás jelentősen csökkenti a kórházi kezelés és a halál kockázatát, és úgy vélik, hogy a koronavírus elkapásának kockázatát szintén csökkenti. Sokkal több értelme van annak, hogy az embereket beoltsák, mint egy általános tilalomnak, amely azon alapul, hogy valaki honnan érkezik.

Azt is fontos felismerni, hogy az utazási tilalmak többről szólnak mint csupán a turizmusról. Mindenféle fontos dolgot elvesztettek ezek miatt a tilalmak miatt – vannak emberek akik hosszú távú kapcsolatban élnek, gyerekek születése, temetések, stb.

A lényeg

Az Egyesült Államok megváltoztatja utazási korlátozásait, és megszünteti a jelenleg érvényben lévő általános utazási tilalmakat. Ehelyett az Egyesült Államok akár 2021. november elejétől a világ minden tájáról szívesen látja a beoltott utazókat. Továbbá a nem beoltott amerikaiaknak dupla tesztet kell majd végezniük amikor visszatérnek az Egyesült Államokba, beleértve az utazás előtt egy nappal.

Fantasztikus látni, hogy ezek az utazási tilalmak végre véget érnek. Ez már nagyon-nagyon esedékes volt. Érdemes lesz tehát elkezdeni újból megtervezni a járványhelyzet miatt elmaradt amerikai utazásunkat, azonban ne feledjük, hogy ehhez szükségünk lesz egy ESTA utazási engedélyre is, melyet a legegyszerűbben ide kattintva kérvényezhetünk.

Továbbra is zárva maradnak a mexikói és kanadai szárazföldi határok

Bár a fent felsorolt oltóanyagokkal teljesen beoltott utazók beutazhatnak az Egyesült Államokba, a szárazföldi határok továbbra is zárva maradnak a nem létfontosságú utazások előtt. Ez azt jelenti, hogy az amerikai határok Kanadával és Mexikóval legalább október végéig zárva maradnak.

A munka, orvosi okokból, közegészségügyi, diplomáciai ügyek, hivatalos kormányzati utazások és katonai bevetések miatt utazni kényszerülő emberek azonban nélkülözhetetlennek minősülnek.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére