Menü bezárása

Két közkedvelt hely, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, ha az USA-ba utazunk

Élvezd a napsütést Floridában az ESTA kérelem igénylésével!

A Kalifornia – Golden State – és Florida bemutatása, összehasonlítása

Kalifornia, azaz Golden State – majd háromszor akkora mint Florida, azaz Sunshine State. Kalifornia az USA legnépesebb állama, csaknem 40 millió lakosa van. Floridában nagyjából fele ennyien élnek. Kaliforniában több, mint 200 nyelvet, míg Floridában 130 féle nyelvet beszélnek az ott élők. Mindkét helyen az angol a leggyakoribb, a második helyen pedig a spanyol nyelv áll.

Kalifornia éghajlata

Kaliforniában többféle éghajlati zóna van jelen. A Csendes – óceán partján fekvő állam partvidékén az éghajlat mediterrán. Itt a tél csapadékos, és a Kaliforniai–áramlat hatására hűvösebb, a nyár pedig meleg és száraz. Kalifornia északi részére már az óceáni éghajlatnak is jelentős hatása van. Főként lombhullató erdőket találunk ezen a területen, de megtalálhatók őserdők is. Az állam déli részén pedig sivatagok és félsivatagok vannak.

Kalifornia népesebb városai

Los Angeles mellett van Hollywood, a filmipar fellegvára.

Napa városa Kaliforniában

Napa városa Kaliforniában

Turizmus

Kalifornia igen közkedvelt hely a turisták körében, hiszen a jó éghajlati adottságokon és természeti csodákon, változatos tájakon túl, ott van az óceán, sok nevezetesség, híres emberek. Ha szeretnénk a parton lubickolhatunk, vagy szörfözhetünk, de akár mehetünk megcsodálni az óriási hegyeket, ha pedig sivatagra, vagy épp városlátogatásra vágyunk, ezt is megtehetjük itt.

Az igen kellemesnek mondható éghajlat, a természet adta szépségek, az óceán, a tavak, és a gyógyforrások bősége idevonzza az embereket mind külföldről, mind pedig az ország más részéről is. Amerikában az utóbbi időben megindult az idősebbek áttelepülése délre. Gyönyörű kiépült partszakaszokkal, szórakoztató látványosságokkal, és csodás nemzeti parkokkal várják az ideérkezőket.

Fekvése

Florida egy félszigeten fekszik a Mexikói-öböl és a Floridai-szoros között, az Atlanti–óceán partján. Az állam nagy részét a tengerpart alkotja, többnyire alacsonyan fekvő síkság, csupán Florida középső részén találunk kisebb dombokat. Az igen kellemesnek mondható éghajlat, a természet adta szépségek, az óceán, a tavak, és a gyógyforrások bősége ide vonzza az embereket mind külföldről mind pedig az ország más részéről is. Amerikában az utóbbi időben megindult az idősebbek áttelepülése délre. Gyönyörű kiépült partszakaszokkal, szórakoztató látványosságokkal, és csodás nemzet parkokkal várják az ideérkezőket.

Bill Baggs Cape Florida State Park, Key Biscayne

Bill Baggs Cape Florida State Park, Key Biscayne

Éghajlat

Az állam éghajlata szubtrópusi, déli részén trópusi és igen párás, viharos, olykor 150 km/óra sebességű széllel találjuk szembe magunkat. Az ősz és a tél viszonylag száraz, enyhe a tavasz, a nyár pedig párás és meleg. Floridát ugyan a napsütés államának is nevezik – Sunshine State – , de az állam középső részén igen gyakran előfordulnak viharok, ezt a területet úgy is hívják, hogy a villámlás fővárosa, azaz „lightning capital”. Floridában csodás, fehér homokos partokat találhatunk. Atlanti-óceánnak melegebb, nyugodtabb a vize, és kisebbek a hullámok is. Florida az USA legcsapadékosabb állama, kora tavasztól késő őszig délutánonként gyakoriak az esőzések. A szép, ragyogó, napsütéses napokat is heves esők szakíthatják félbe, melyek gyorsan odébb is állnak.

Főbb városai

Fővárosa: Tallahassee, legnagyobb városa Jacksonville és a legnagyobb várostömörülés pedig Miami-ben található. Néhány város a teljesség igénye nélkül. Orlando – a Disney rajongók paradicsoma, Tampa- szórakoztató és szafari park, Naples – az USA egyik legegészségesebb városa, Fort Lauderdale – Amerika Velencéjének szokták nevezni.

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Állatvilága

Vannak veszélyes pókok, skorpiók- akár a kertben a kövek alatt vagy a medencéknél. A nagy hegyekben találkozhatunk medvékkel, vagy akár hegyi oroszlánokkal is – cougar – azaz pumával. A lakónegyedekben láthatunk oposszumokat ahogy figyelnek a fákon, vagy mosómedvéket ahogy elcsennek dolgokat a kertből, vagy a háziállatok kajájából. Elég sok mókus is van, akiket némi eleséggel meg is tudunk szelídíteni. Floridában sok helyen vannak aligátorok, de ezek minden esetben jelezve vannak, nagyon ritkán fordul elő baleset. Szúnyog kevés van, de elég sok a csótány. A vizeknél sok kacsa van. A lakóparkokban szintén találkozhatunk mosómedvékkel és a vadkamerák felvételei rögzítettek hiúzokat is. Ezen felül Florida állatvilágához tartoznak, a teknősök, néhány kígyó faj, szarvas, tatu, floridai fekete medve, és rengeteg madár faj. Közülük egy párat megemlítve: Réti és halászsasok, sirályok, daruk, gémek, pelikánok.

Palm and Cycad Arboretum Jacksonville-en

Palm and Cycad Arboretum Jacksonville-en

Kaliforniáról a legfontosabb tudnivalók a mindennapi életvitelhez

Mint ahogy már az első részben is szó esett róla, Kaliforniában nagyon változatos táj. Van benne sivatag, hegyek, melyek tetejét hó fedi, ott van az óceán, csodás borvidékek – Napa Valley-. Csodás érzés hogy még reggel úszol egyett az óceánban, délután síelhetesz a hegyről, kilátással az óceánra, este borozgatsz a barátaiddal vagy a pároddal Napa Valley-nél. A Csendes – óceán kevésbé meleg mint Floridában az Atlanti- óceán. A Csendes – óceán sokkal vadabb, nagy hullámokkal, a szörfösök nem kis örömére. Október a legjobb a fürdésre, tavasszal jóval hűvösebb már a víz. Csodásak a partról a naplementék. Floridában mindig nagyon meleg van, emelett igen magas a páratartalom is. Folyamatosan mennek a légkondik, a házakban , kocsikban, bevásárló központokban, mindenhol. Florida szinte teljesen sík. Floridában csodás, fehér homokos partok vannak. Atlanti – óceánnak melegebb a vize, csendesebb, nyugodtabb, kevésbé hullámzós. Az állam középső részében narancs és citrom ligeteket találhatunk.

Még Kaliforniában sok az erdőtűz, addig Floridában vannak hurrikánok és trópusi viharok. Floridában igen gyakoriak az esőzések, amik csak néhány percig tartanak, de nagyon intenzívek, s utána szintén pár perc alatt felszárad minden. Az USA területén Floridában van a legtöbb tornádó, májustól novemberig pedig tart a hurrikán szezon. Kaliforniában észlelhető az úgynevezett June gloom-júniusi ködös felhős idő, amikor leül a köd és gyakorlatilag csak alig lehet látni. Ez többnyire hajnaltól délig tart. Mindkét államnak csodás nemzeti parkjai vannak. Kaliforniában jelentős a déli gyümölcsök és zöldségek termesztése, a már említett szőlőtermesztés, bortermelés, melyek végeredményeként, akár a partól a naplementét figyelve, ízlelhetjük meg a világhírű kaliforniai borokat.

Napa Valley

Napa Valley

Kalifornia területén ma is jelentős aranylelőhelyek vannak. Emellett megtalálható a platina, higanyérc, kálisó is, és viszonylag jelentősek a kőolajmezői is. Florida ásványkincsei közül a legfontosabbak: foszfát, mészkő, kaolin, agyag, titánok, tőzeg, kőolaj.

Kalifornia néhány nemzeti parkja:

  • Sequoia National Park– az óriás mamutfenyők, köztük a világ egyik legnagyobb fája, a General Sherman otthona
  • Kings Canyon National Park
  • Yosemite Nemzeti Park – a világ legmagasabb gránitfalának, az El Capitannak, és az USA legmagasabb vízesésének, a Yosemite-vízesésnek az otthona

Florida néhány nemzeti parkja:

  • Biscayne Nemzeti Park – Biscayne National Park
  • Száraz Tortugas Nemzeti Park – Dry Tortugas National Park
  • Everglades Nemzeti Park – Everglades National Park
  • Nagy Ciprus Nemzeti rezervátum – Big Cypress National Preserve
  • Timucuan Ökológiai és Történelmi rezervatum -Timucuan Ecological and
    Historic Preserve
Élvezd a napsütést Floridában az ESTA kérelem igénylésével!

Élvezd a napsütést Floridában az ESTA kérelem igénylésével!

Hol drágább a két állam közt az élet?

Cikkünk utolsó állomása a két állam összehasonlításánál a megélhetés költségei. Hawaii után Kaliforniában a legmagasabbak a megélhetés költségei az USA-ban, így jóval drágább az élet, mint Floridában. Például egy 3 szobás, 3 fürdős apartman kb. 2200-2500 dollár / hó (Miami külvárosa és Boca Raton). Floridában, úgy Kaliforniában ezért csak egy stúdió apartmant lehet bérelni (Los Angeles – Venice beach). Itt egy két szobás 2 fürdős apartman bérlése 3500-4500 dollár is lehet. Kaliforniában az időeltolódás Magyarországhoz képest -9 óra, míg Floridában -6 óra.

Ne feledd, hogy amennyiben úgy döntenél, hogy te is szeretnéd meglátogatni Orlandot, Tallahasseet, vagy akár Jacksonvillet, akkor előbb mindenképp szükséged lesz egy utazási engedélyre, ehhez pedig tökéletesnek bizonyul az online is könnyedén beszerezhető ESTA engedély.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére