Menü bezárása

Európaiként az USA-ban: hogyan használjuk ki legjobban a dollár gyenge árfolyamát?

100 USA dollár

Igen fontos minden külföldi utazás előtt a pénzügyeket átgondolni, hiszen elég nehéz úgy jól érezni magunkat egy idegen ország idegen kultúrájában, annak körülményeiben, ha az utazás felénél kiapad a pénzügyi forrásunk. Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Mik a valuta árfolyamok? Hol és mennyit lehet majd költeni? És végül, de nem utolsó sorban: milyen szuvenírt vihetünk majd haza magunkkal? Ez csak néhány olyan kérdés, amire érdemes választ találni még utazás előtt. Ugyanolyan meghatározó átlátni annak az országnak a gazdaságát, ahová készülünk, mint amennyire elemi dolog tisztában lenni a saját országunk helyzetével. Ha tehetjük, akkor érdemes olyankor utazni, amikor a valuta árfolyamok kedvezőek számunkra. Egy élvezetes nyaralás alkalmával is szeretnénk a lehető legjobb minőséget kapni a pénzünkért, nem igaz?!

Európaiként sosem volt még gazdaságilag ennyire időszerű Amerikába utazni, mint most. Az USA dollár az elmúlt években jelentősen veszített az értékéből az euróval és egyéb európai valutákkal szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy egy USA-ba utazó európainak kevesebb pénzt kell költenie, mint 1-2 éve kellett. A repjegyektől a reptéri transzferen át az utazásig és vásárlásig mindennek az ára érezhetően csökkent az elmúlt években. Ezzel együtt pedig, miközben a dollár gyengült, az euró és már európai valuták pedig erősödtek. Az export-import árakra való hatása mellett ez azt is jelenti, hogy egy európai számára sokkal könnyebb és kényelmesebb most egy amerikai út megszervezése. Sőt, ezzel még dicsekedni is lehet az ott élők felé!

Hogyan lehet előnyt kovácsolni a mostani valuta árfolyamok kedvezőségéből?

Van jó néhány dolog egy amerikai utat tervező európai számára, ami a jelen helyzetben változott. A korábban elérhetetlennek tűnő lehetőségek tárháza nyílhat meg előttünk. Sokkal több dolog válhat valósággá anélkül, hogy ez érzékenyen érintené a pénztárcánkat. Ha még nincs betervezve egy USA-út, akkor itt az ideje! A vakáció szezonra várni lehet, hogy nem kifizetődő, mert az előttünk álló hónapok, sőt, év, még sok változást tartogathat. De milyen előnyökről is beszélhetünk? Nézzük csak meg ezeket pontokba szedve!

Egyre olcsóbb a shopping túra

A legtöbb turista lelkes várakozással tekint a külföldi shopping túrák lehetőségére. Több olyan ország is van, amelyik kifejezetten shopping úticélokká váltak, pl. Bangkok vagy Dubai. Sok egyéb nevezetessége mellett bevásárlási lehetőségekben is tobzódik az USA. Az ország minden egyes állama valami egyéni különlegességet tartogat a bennünk élő shopaholic (mániákus vásárló) számára. De ha eddig a túlköltekezéstől – és az utazásod emiatti elszegényesedésétől – való félelem tartott vissza valakit a nagybevásárló-körutaktól, most már ettől is megszabadulhat. A gyenge dollár árfolyam következtében a saját országod pénznemében nézve sokkal több pénz van a zsebünkben. Ugye milyen csábítóan hangzik? Tehát miközben úgy érezhetnénk, hogy sokkal többet költünk a kinti shoppingolások alkalmával, valójában mégsem kell ehhez felélni a tartalékainkat.

Lehet, hogy csak eggyel több pár márkás cipőt veszünk csak meg, mint más körülmények között tennénk, a dollárhoz képest erős valuták letagadhatatlan vásárlási előnyhöz juttatnak. Irány hát a nagyvárosok bevásárlóközpontjai: New York, San Francisco, Las Vegas csak ránk vár!

Las Vegas Premium Outlets bevásárlóközpont

Las Vegas Premium Outlets bevásárlóközpont

Ingatlanbefektetési lehetőségek minden sarkon

A jelenlegi valuta árfolyamok nem csak a hétköznapi turisták, hanem az üzletemberek számára is jó hírt jelentenek. Amerikai ingatlanbefektetési lehetőségeket kereső európaiak számára most van itt az idő, hogy aláírják a szerződéseket. A gyengébb dollár jelentős változásokat hozott az ingatlan szektor életébe is: kedvező lehetőségek nyíltak az európaiak számára az ilyen befektetésekre is, hiszen nem kell annyit költeni. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok területére is kiterjesszük a bizniszünket, hiszen főként a tárgyi eszközökbe – mint például az ingatlanba – való befektetés igen jutányossá vált. A dollárhoz képest többet lehet vásárolni más valutákkal, érdemes tehát kihasználni az így megjelenő vásárlóerőt. Ha egy Los Angeles központjában lévő luxuslakás vagy egy tágas manhattani iroda volt a leghőbb álmunk, most valóra válhat.

Gazdag turistaként utazgathatunk

A leginkább nyilvánvaló előnye a jelen helyzetnek egy USA-ba utazó európai számára, hogy sokkal szabadabban utazhat, nem kell aggódni a hosszú, izgalmas utazás végén várakozó hatalmas hitelkártya számlára. Ha eddig a szűkös büdzsé miatt csak New York volt a terveink között, most beiktathatunk egy exotikus las vegasi kaszinóutat is, hátha ránk ragyog ott a szerencse. Las Vegas kaszinói most már nem csak a vágyálmaink mélyén csillognak. Az erősebb európai valutával bizony egyre nagyobb esély van rá, hogy a szó szoros értelmében 19-re lapot húzhatunk Vegasban. Sőt, akár egy-egy USA-n belüli luxusútra is nyílhat lehetőségünk anélkül, hogy kiapadnának anyagi forrásaink. Már nem csak a fantáziánkban lehetséges, hogy egy sofőr nyit ajtót nekünk a saját limuzinunkhoz. A gyengébb dollár esélyt ad arra, hogy az utolsó cseppig kiélvezzük egy kéthetes amerikai nyaralás minden pillanatát.

Konklúzió

A jelen helyzet kétség kívül magával hozhat az európaiak számára egy igazi, amerikai “feel-good” álmot. Mivel nincs semmi garancia arra, hogy ez a helyzet hosszan így marad, ezért most kell lépni, amíg ez tart. Bár rengeteg teória látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a dollár utóbbi években tapasztalható gyengülésének hátterében – a hitelfelvételi költségek növekedésétől a valutafluktuációig –, de egészen biztos, hogy nem lehet ezt egyetlen faktorra szűkíteni.
A mi szempontunkból igazából lényegtelen is, hogy miért gyengült le ennyire a dollár, számunkra, európaiak számára ez azt jelenti, hogy többet tudunk megtakarítani, mint korábban gondoltuk, főleg egy esetleges amerikai nyaralás alkalmával.

Kedvet kaptál az Amerikai Egyesült Államokba történő utazáshoz? Ha igen, akkor ne feledd, hogy a repülőjegyed mellé szükséged lesz az online ESTA kérelem kitöltésére is!

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére