Menü bezárása

Az USA 5 legjobb világörökségi helyszíne

Az USA-ban lévő Grand Canyon a világörökség része

A világörökségi címet a világ minden olyan különleges helyének ítélik oda, amelyet az emberi örökség egyetemes értéke miatt választottak ki. Ezek a helyek lehetnek épületek, városok, építészeti komplexumok, erdők, tavak vagy tájak. Néhány ismertebb hely a világon: az egyiptomi piramisok, a nagy korallzátony Ausztráliában és a Serengetiben.

Az UNESCO

A címeket a United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (magyarul: Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete; röviden: UNESCO) ítéli oda a különböző helyeknek. Az UNESCO egy az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) társult testület, amely a békéhez és rendhez az oktatáson, a tudományon és a kultúrán keresztül járul hozzá. A világörökségre jelölt helyek értékeléséhez és kiválasztásához az UNESCO rendelkezik egy bizottsággal, amely az ENSZ Közgyűlésének minden egyes országának képviselőiből áll.

Az emberi örökség természeti és kulturális jelentőségének felismerése lehetőséget nyújt számunkra a bolygó történelmének és sokszínű népességének megértésére és megőrzésére. Habár az összes világörökséghez tartozó helyszín valamely országhoz tartozik, a nemzetközi közösség számára fontosak ezek a helyek, melyeket a jövő generációi számára mindenképp meg kell őrizni.

Mivel nagy és sokszínű ország az Egyesült Államok, ezért igyekeznek megfelelni ezeknek az előfeltételeknek. 2016-ig az USA-ban 23 világörökségi helyet jelentettek be, beleértve a Texasban található San Antonio Missionst is.

Grand Canyon Nemzeti Park Colorado államban

Grand Canyon Nemzeti Park Colorado államban

Ha te is természetrajongó vagy, akkor próbáld ki ezt az eredeti túrát. Az ESTA turista vízumoddal az Amerikai Egyesült Államokon belül bárhova elutazhatsz. Az alább felsoroljuk az USA leghíresebb világörökségi helyeit:

Grand Canyon National Park, Arizona

Az 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított Grand Canyon-ot a világ hét csodái között tartják számon. A Grand Canyonban fellelhető színek, sziklák és az erózió egyedülálló kombinációi nem csak a terület természetének geológiai fejlődését mutatják be, hanem egyúttal ékesítik is a Colorado folyóra elénk táruló kilátást, amely egy mérföld mélyen átfolyik a kanyon közepén.

Yosemite National Park, Kalifornia

A Yosemite Nemzeti Park (Yosemite National Park) 1984-ben vált a világörökség helyszínévé. A Yosemite Nemzeti Park kőzetekből, illetve gránit monolitokból áll, amelyek 10 millió éves jeges erózió eredményeképp jöttek létre. Ehhez hasonló helyet a világon máshol nem találunk. Emellett ez a táj állatok, vízesések, tiszta patakok, sziklák és a parkban őshonos, hatalmas vörösfenyők sokaságát rejtegeti magában.

Everglades National Park, Florida

Az Everglades Nemzeti Park (Everglades National Park) 1979-ben vált a világörökség részévé. Ez a hely fontos élőhely a ritka és veszélyeztetett fajok számára, mint például a lamantin, az amerikai krokodil és a floridai párduc. Ugyanakkor ez a szubtrópusi sivatag nagyon fontos az emberek számára: turisztikai vonzereje a kempingprogramjaiban, hajókirándulásaiban, horgászataiban, sétáiban, madármegfigyeléseiben, stb. rejlik. A parkot a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján is szerepeltették, mivel ezen természeti terület állapotának romlása a tengeri élővilág elvesztéséhez vezetett számos vadon élő faj számára.

Mammoth Cave National Park, Kentucky

A Mammoth Cave National Park alapvetően barlangok és hosszú földalatti járatok hálózatából áll (valójában a világ leghosszabb föld alatti járata). Barlangjai több mint 130 állatfaj és vadon élő állat menhelyéül szolgálnak. 1981-ben ez az egyesült államokbeli nemzeti park már az UNESCO Világörökség részét képezte annak érdekében, hogy megőrizze a fentebb említett fajok természetes élőhelyeit.

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee és Észak-Karolina államok

1983-ban felkerült a világörökség listájára a Great Smoky Mountains National Park is, és nem csak azért, mert az Egyesült Államok leglátogatottabb nemzeti parkja. A Great Smoky Mountains Nemzeti Park kivételes természeti adottságokkal rendelkezik. Gyönyörű tájaival több, mint 3500 növényfaj otthona, és – a listán szereplő többi helytől eltérően – viszonylag érintetlen maradt a terület, csupán a turisztikai kirándulások, táborokon, halászaton keresztül és ösvények mentén kerülnek kapcsolatba az emberek eme felbecsülhetetlen természeti értékekkel rendelkező tájjal.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére