Menü bezárása

Mi a teendő, ha az útlevelem lejárt? Az ESTA vízum is érvényességét veszti?

ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Mit tegyek, ha az útlevelem lejárt? Az ESTA beutazási engedély is érvényességét veszti?

Az útleveled az egyetlen személyazonosító okmány, amely nemzetközileg érvényes. Mielőtt utaznál, győződj meg róla, hogy az útleveled legalább addig érvényes, amikorra időtartamra az utazást tervezed.

Az ESTA vízum szorosan összekapcsolódik az útlevéllel, így amennyiben az utóbbi lejárt, mindkét dokumentum megújításra szorul.

Az ESTA egy utazási engedély, nem egy személyazonosító dokumentum. Az ESTA vízum összekapcsolódik az útleveleddel. Abban az esetben, ha az útleveled lejárt, akkor az azt jelenti, hogy ESTA vízumod is lejárt. Az útleveled megújítása vagy frissítése után egy új ESTA kérelem szükséges.

ESTA engedély igénylése

Meddig érvényes az ESTA engedélyem?

Az ESTA vízum 2 évig, vagy az útleveled lejártáig érvényes, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb. Ez azt jelenti, hogy bár az Egyesült Államokban való tartózkodásod korlátja csak 90 nap, maga az engedély 2 évig érvényes. Konkrét utazási dátumok nem szükségesek az ESTA vízumkérelem teljesítéséhez. Az online kérelmi űrlap opcionális célállomás és légitársaság mezőket tartalmaz. Ezek az opcionális utazási információ mezők akkor is frissíthetőek, amint az USA-ba történő utazás részletei megerősítést nyernek. Az utazási engedély több utazást is lehetővé tesz a 2 éves érvényességi időszakban.

Mely esetekben kell megújítanom az ESTA vízumom?

Az alábbi esetekben kötelező új utazási engedélyt kérelmezni az online rendszer segítségével:

  • Ha új útlevelet igényelsz: minden ESTA vízum egy útlevélre érvényes,
  • Ha megújítottad az útleveled, az ESTA engedélyed is meg kell újítanod,
  • Ha megváltozott a neved,
  • Ha megváltozott a nemed,
  • Ha megváltozott az állampolgárságod vagy lakhelyed,
  • Ha mögöttes körülmények miatt az ESTA kérelem űrlapon található „Igen/Nem” kérdés valamelyikére adott válaszod megváltozik.
Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére