Menü bezárása

Lépd át az USA határát az ingyenes APC segítségével!

APC: Automatizált Útlevél-ellenőrzés az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a repülőterekre való megérkezéskor minél rövidebb ideig kelljen várakozni, amíg nekikezdhetünk az APC-nek (Automated Passport Control, ami magyarra lefordítva automatizált útlevél-ellenőrzést jelent).

Az Amerikai Egyesült Államokba történő belépéshez hivatalos vízumra van szükség, kivéve, ha országod a Vízummentességi Program tagországai közé tartozik: ebben az esetben ugyanis elegendő igényelned az ESTA engedélyt. Bővebb információért kattints az alábbi hivatkozásra: információk az ESTA engedéllyel kapcsolatban.

Az APC (Automatizált Útlevél-ellenőrzés)-ről részletesen

Az APC egy ingyenes szolgáltatás, ami lehetővé teszi a nemzetközi utazók számára, hogy ne kelljen átesniük a hagyományos vámnyilatkozat űrlap kitöltésén és a határvédelmi tiszttel lefolytatott interjún. Ezt az ingyenes szolgáltatást azért vezették be, hogy lerövidítsék a várakozási időket, illetve a hosszú sorokat, melyek a nemzetközi utazásoknál gyakran előfordulnak.

A hosszú sorok és interjúk helyett az APC-re jogosultak inkább automatizált kioszkokat fognak használni a kiválasztott repülőtereken, hogy eleget tegyenek az érkezéskor szükséges átvilágításnak. Akik az APC kioszkjait használják, azoknak mindenképp szükség lesz az útlevelük ellenőrzésére, az utazási (repülési) adataik bevitelére és az ellenőrző kérdések megválaszolására – mindezeket természetesen a kioszkon keresztül elvégezve.

Az utazók nyugtát kapnak a kioszktól, amelyet ezt követően az útlevelükkel együtt kötelesek bemutatni egy vámtisztviselőnek, hogy lezárhassák az érkezési procedúrát.

APC: Automatizált Útlevél-ellenőrzés az USA-ban

Az APC megkönnyíti az USA-ba utazók számára az országba történő belépést

Az amerikai vagy kanadai útlevéllel jogosultak ebben az előnyös programban való részvételre, mint ahogy a 38 Vízummentességi Programban részt vevő ország. Az USA-ba B1, B2, vagy D vízummal belépő utazók is szintúgy jogosultak az APC programban való részvételre. Az egyéb nemzetközi nyelveket beszélőknek sem kell aggódniuk, mivel ezek a kioszkok 10 nyelvre vannak beprogramozva, köztük az angol, a spanyol és a francia nyelv is.

Azt viszont tudni kell, hogy az országban nem az összes repülőtér biztosít lehetőséget az APC használatára, de nagyon sok igen. Ilyenek például a new yorki repülőtér (JFK), a los angelesi (LAX), Miami repülőtere (MIA) és Torontóé (YYZ). A teljes lista megtekintéséhez látogass el a CBP weboldalon található listára ide kattintva.

Az Automatizált Útlevél-ellenőrzés (APC) és az APC kioszkok használatával az utazók kihasználhatják eme ingyenes szolgáltatás előnyeit, ezáltal pedig kevesebb várakozási időre és kisebb tömegre számíthatnak a vámok várakozási területein.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére