Menü bezárása

Amerika legjobb ételei régiók szerint

Barbecue Tuscaloosa-ban

Amikor Amerika legjobb ételeire gondolunk, akkor nagyon sokan közülünk New York, Los Angeles, vagy Miami felé veszik az irányt. Ám egy ilyen nagy országban könnyedén kihagyhatunk olyan kulináris élményeket, amelyek a kevésbé ismert térségekben fellelhetők. Amerika éttermekben igencsak bővelkedik, melyek különféle ételkülönlegességekkel várnak ránk, viszont az is tény, hogy nehéz megtalálni a jó helyeket. Íme egy útikönyv a számodra, amely végigvezet a jól kitaposott úton Amerika összes régiójában a legjobb apró kulináris városokon.

Északkelet-Amerika

A Vermont állambeli Burlington

Sétálóutca Burlington-ben

Burlington VT

A Vermont állambeli Burlington a kanadai határtól délre fekszik és tökéletes hely a hétvége nyaralásokra – különösen akkor, ha kajaimádó vagy. A söreiről és sörfőzdéiről ismert Burlingtom manapság már a konyhavilágban teszi le a névjegyét a konyhái sokaságával. Először is menjünk be a Zero Gravity Brewery-be, azaz a sörgyárba, hogy kiélvezhessünk néhány olyan kézműves sört, amilyet Burlington tud kínálni szémunkra. Ezt követően térjünk be az American Flatbread-be, hogy elbűvöljük magunkat a kézzel készített pizzákkal. A francia ízek járnak a fejedben, de nem akarod elhagyni Északkelet-Amerikát? Leunig-ban klasszikus francia fogásokkal várnak rád, amelyek biztosan ízleni fognak. Jó étvágyat!

A Maine állambeli Portland kikötője

A Maine állambeli Portland kikötője

Portland, Maine

Portland, Maine egy másik forrópont Amerika északkeleti felén és mivel Maine az Atlanti-óceánon fekszik egyáltalán nem meglepő, hogy nagyon sokan összegyűlnek ebben a régióban, hogy megkóstolhassák a finom Maine-i homárt. Egy portlandi utazás csak úgy teljes, ha eszel egy homár tekercset is. Ha páratlan homár tekercset szeretnél enni, akkor a Scales Restaurant egy nagyon jó választás. Egyéb kivételesen ínyenc kajákkal szolgál a Central Provisions fogadó, melynek népszerűsége az utóbbi időkben megnőtt az eklektikus stílusuk és a rusztikus környezetük miatt. Ezzel szemben az East Ender étterem finom, hagyományos halászlével várja vendégeit.

 
 

Newport városa Rhode Islandon

Newport városa Rhode Islandon

Newport, Rhode Island

A méretét figyelembe véve azt gondolhatjuk, hogy Rhode Island meglátogatását gyorsan letudhatjuk. Viszont ha belegondolunk, hogy Newport éttermeinek 20%-a kiváló értékelésekkel bír, akkor egy kissé hosszabb ideig tarthat, amíg végigkóstolod ezt a kis térséget. Mivel Newport egy tengerparti város, ezért jó ötlet, ha elmész egy vacsorával egybekötött körutazásra, ahol élvezheted a szezonális, helyi ételeket. Ha még több helyi ételre vágysz, akkor vedd az irányt Bowen’s Newport felé, ahol a festői vízparton kimondottan friss tengeri ételeket fogyaszthatsz.

Középnyugat-Amerika

Lengyel konyha Hamtrackban

Kóstold meg a hamisítatlan lengyel konyhát Hamtrack-ban!

Hamtramck, Michigan

Talán meglepett lehetsz, amikor tudomásodra jut, hogy a kelet-európai ízeket megkóstolhatod Michiganben. A Michiganben lévő Hamtramch egy olyan hely, ahol megkóstolhatod a hamisítatlan lengyel konyhát. Hamtramch legfőképp lengyel népességből állt, miután az évek során Kelet-Európából számos bevándorló érkezett. Az olyan éttermek, mint a Polonia Restaurant és a Polish Village Cafe világossá teszik számunkra, hogy ezek a bevándorolt családok nagyon jól megőrizték a hagyományaikat. Ha már ettél a fentebb felsorolt éttermekben, akkor sincs aggodalomra semmi ok, hiszen 200 további olyan hely vár rád, amit még felfedezhetsz.

 
 

Galesburg - Illinois állam

Galesburg – Illinois állam

Galesburg, Illinois

Míg a legtöbb ember Chicagoba megy azért, hogy megismerje az ottani konyhavilágot, ám a valódi ételek Galesburgban vannak. Ez az eldugott gyöngyem Illinois állam nyugati részén fekszik és több, mint 100 legjobbnak minősített étteremmel rendelkezik. Ez az étterem a korai 1920-as évben nyílt meg és még mindig rengeteg vendéget sikerül bevonzaniuk a helyi finom ételeikkel. Ha inkább a jelenben szeretnél maradni, akkor vedd az irányt a festői Landmark Cafe és a Creperie francia stílusú konyhája felé.

Monroe, a sajtok fővárosa

Monroe, a sajtok fővárosa

Monroe, Wisconsin

Egyetlen közép-nyugati utazás sem lehet teljes anélkül, hogy ne látogatnád meg a világ sajt fővárosát. A Wisconsin államban fekvő Monroe nem egyszerűen egy olyan hely, ahová csak a sajtfesztivál miatt érdemes elmenni, hanem néhány olyan étteremmel is rendelkezik, melyeket a sajtimádók biztosan szeretni fognak. Baumgartner Cheese Store-ben and Alp és a Deli Cheesery-ben különféle sajtokat kóstolhatunk meg: a svájci cheddar sajttól kezdve az idős cheddarokig, melyeket könnyen elfogyaszthatunk akár a helyi sörökkel is.
Mountain West

 
 
 
 

Colorado gyönyörű fekvésű Aspen városa

Colorado gyönyörű fekvésű Aspen városa

Aspen, Colorado

Amikor a legtöbb ember Aspenre gondol, akkor a gondolataik általában a város hegyeire lejtőire összpontosulnak. Bár a legtöbb ember hajlamos Aspenbe utazni a snowboardjukat vontatva, ámbár az ételkedvelők az étvágyukat és magukkal hozzák. Aspen 130 éttermének 21%-a kiváló értékelésekkel büszkélkedhet, mely Amerika egyik legjobb kulináros városává emeli eme helyet. A St. Regis Hotel elegáns étterme a Chef’s Clubban található, ahol kipróbálhatja az ország egyik legjobb éttermét vagy ha szintúgy finom ételeket szeretnél fogyasztani a lejtők között, akkor Wild Fig éttermet érdemes meglátogatnod. Ha esetleg olyan hangulatban lennél, hogy, csak egy hamburgert és egy tacot fogyasztanál el, akkor az 520 Grill helyet érdemes meglátogatnod.

Új-Mexikó állam, Santa Fe

Új-Mexikó állam, Santa Fe

Santa Fe, Új-Mexikó

Ha a délnyugati ízek után vágyódsz, akkor az Új-Mexikóban lévő Santa Fe a te helyed, mivel több, mint 400 étteremmel rendelkezik és ezek között sok díjnyertes étterem is megtalálható. A Coyote kávézó helyi ételeket kínáló fine-dining tetőtéri bárral várja vendégeit, míg azok, akik egy hétköznapibb ebédet szeretnének, azoknak érdemes meglátogatni a csládi tulajdonban lévő Palacia Cafe-t. Sante Fe Geromino étterme Amerika 100 legjobb éttermei közé tartozik, ezért mindenképp érdemes ide ellátogatni, ha a vadnyugaton jársz.

 
 

A festői Utah-beli Logan városa

A festői Utah-beli Logan városa

Logan, Utah

A sziklás hegyek lábánál fekszik az Utah államban lévő Logan városa, amely az ország néhány legjobb éttermével büszkélkedhet. Az évek során konyhaművészet indult Loganben, melynek eredményeképp létrejött többek között a Le Nonne étterem, amelyet egy kritikusok által is elismert szakács, Pier-Antonio Micheli működtet. Egyéb top éttermek is találhatók a térségben, mint például az Angie’s Restaurant, ahol finom vadnyugati ételeket szolgálnak fel, vagy egy másik példa egy mexikói bisztró, a Cafe Sabor. Kulináris élményeink megszerzése közben csodálhatjuk a háttérben fekvő Sziklás-hegységet. Ezáltal mint a mind az ízekre, mind pedig a látványosságokra való igényünk kielégül.

Vadnyugat

Kailua Kona - a finom Hawaii ételek otthona

Kailua Kona – a finom Hawaii ételek otthona

Kailua-Kona, HI

Ha ételimádó vagy és arra gondolsz, hogy Hawaii-ra utazz, akkor hagyd ki Honolulut és utazz egyenesen Kailua-Kona-ra, amely a Hawaii-szigeten található. Kona Cofee tökéletes hely arra, hogy feljavítsd a koffein szintedet, miközben élvezed hawaii tipikus, képeslapokba illő, idillikus, türkizkék és fehér homokos strandjait.
Az olyan hawaii-i ételek megkóstolásához, mint a Poke tál és a sárgaúszójú tonhal , kérlek látogass el Umeke-be.

 
 
 
 
 
 

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Napa, Kalifornia

A legtöbb Napa-t az ikonikus Napa Valley és az ottani ízletes borok miatt ismerik, ám ez a vadnyugati város sokkal többet kínál az ételek szerelmeseinek. Az a kisváros több, mint 500 éttermet rejteget magában, szóval az itteni ételeket könnyedén össze lehet párosítani az ugyanilyen finom borokkal. A Michelin csillaggal kitüntetett La Toque étteremben egy folyó mellett új francia ételeket szolgálnak fel, miközben a The Cadet-ben bor és sör kapható, ezáltal modern környezetben, hagyományos sajtok és egyéb ételek fogyasztása közben élvezheted ezen italok ízét. Ha úgy alakul, hogy Napa-ban jársz a Cabernet bor szezonja alatt, akkor a Flavor kulináris- és sörfesztivál meglátogatása mindenképp jó ötlet.

 

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Finom Chateau borok a kaliforniai Sonomában

Sonoma, Kalifornia

Míg Sonoma egy másik, a borairól igencsak ismert kaliforniai város, könnyű figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ez a város rengeteg kiváló minősítésű étteremmel rendelkezik. Vedd az irányt a The Girl és a The Fig felé, ha bort szeretnél kóstolni, miközben elcsavaroghatunk egy francia vidéki étkezésre, míg az El Dorado Kitchen gyönyörű környezetben több helyi étel megkóstolására ad lehetőséget.

 
 
 
 
 
 

Dél-Közép Amerika

Barbecue Tuscaloosa-ban

Barbecue Tuscaloosa-ban

Tuscaloosa, Alabama

Amikor a legtöbben az amerikai barbecue-re gondolunk, akkor az elménk délre vándorol. Alabama állam Tuscaloosa városa nem is okoz csalódást, mivel a klasszikus déli főzés otthona. A város éttermeinek csaknem fele több mint négycsillagos ügyfélértékeléssel bír, beleértve olyan éttermeket, mint a Dreamland BBQ, amely hagyományos barbecue ételekkel dominál a városban. Menüjükben olyan kedvenc ételek szerepelnek, mint a bordák, a füstölt kolbász és a banán puding, míg a finom ételspecialitás kedvenc Evangeline étterem New American perecet kínál.

 

Különös ínyencségek Driftwoodban

Különös ínyencségek Driftwoodban

Driftwood, Texas

Amikor Texasban tartózkodsz, akkor a kajaimádók számára különösen ajánlott Austin városán is túlra, egészen Driftwood-ig utazni. Driftwood az állam fővárosán kívül helyezkedik el és 12 étterme van, amelyben több barbecue ínyencséget is felszolgálnak. Meglepő, hogy a kevés étterem ellenére a 85%-uk ötcsillagos kategóriába tartozik, ezért Driftwoodban nehéz rosszul dönteni az éttermek terén. A Salt Lick étterem híres a barbecue ételeiről és az egyik leghíresebb étterem az államban. Nem csoda hát, hogy könnyen jól érezhetjük magunkat ezen a kellemes éttermében, amely bordákat, szalonnát és kolbászt kínál. Hozhatod még akár a saját sörödet is!

 
 

Ocean Springs -  a barbecue világa

Ocean Springs – a barbecue világa

Ocean Springs, Mississippi

Reméljük, hogy még nem betegedtél bele a barbecue-ba. Máskülönben hogyan is lehetnél az ország déli részén? Ocean Springs dominálja a barbecue világát, hiszen nagyon sok étterme számos kulináris díjat nyert már. A The Shed is egy díjnyertes étterem és kezdésnek egy nagyszerű hely, akár ha csak a csípős szószukat kóstoljuk meg. Ez a népszerű étterem a barbecue szószai miatt több, mint 20 kitüntetést kapott már. Az étteremben kapható bordák, szárnyak és tálak elfogyasztásakor ezek a szószok igen kellemes élményt nyújthatnak számunkra. Tengeri halak fogyasztásáért látogass el a Jenny’s Catfish Restaurant-ba, ahol a tengerpart közelében egy igen festői vacsorában lesz részed.

Dél-atlanti térség

Winter Park Floridában

Winter Park Floridában

Winter Park, Florida

Az ételimádók jobban teszik, ha kihagyják a vidámparkokat és a turistalátványosságokat Orlandoban és ehelyett rügtön a Winter Parkba utaznak. Az ide látogatók a lehetőségek bőségével néznek majd szembe. Ilyen például a vízpart mellett található Hillstone Restaurant, ami egy előkelő, színpompás étterem. Winter Parkban 57 étterem jut 10 000 lakosra, így bőven van választási lehetőség, tehát a kajaimádóknak sem kell majd nélkülözniük a látogatásuk során. A park egyéb csúcspontjai közé tartozik a modern olasz Prato étterem és az új amerikai kávézó, amely 310 Park South névre hallgat.

 
 
 

Asheville Észak-Karolinában

Asheville Észak-Karolinában

Asheville, Észak-Karolina

Asheville egy sornyi barbecue-t felszolgáló hellyel és sörfőzdével rendelkezik, de nem csak ennyiből áll a sor. Ez a dél-atlanti térség számos fine-dining étteremmel is az ételimádók kedvében jár. Először is látogassunk el egy lenyűgöző étterembe, a Corner Kitchen Restaurant-be, ahol a látogatók egy klasszikus viktoriánus házban ehetnek a New American fogásokból . Ha a fine-dining nem a te stílusod, akkor a 12 Bone Smokehouse-be kötelező ellátogatnod ebédre. A csillogó bordák és a húsos szendvicsek nem fognak csalódást okozni. Ha nem hiszed, kérdezd csak meg Obama korábbi elnököt, aki az Asheville-i látogatás során tett egy kirándulást a létesítménybe.

Charlotessville, Virginia

Charlotessville, Virginia

Charlottesville, Virginia

Talán nem meglepő, hogy Charlottesville listánkat a minden nyáron megtartott Restaurant Weeknek a részévé tette.
Ezt az eseményt minden bizonnyal érdemes meglátogatni, hiszen a Charlottesville több mint 500 étteremmel rendelkezik, a fine-dining éttermektől kezdve a hamburgerrel és reggelivel szolgáló helyekig. A Bodo egy new yorki stílusú reggeliző hely, amely nagyszerű bécsi kifliket és szendvicseket árul, míg a Citizen Burger Bar minden gond nélkül kínál ebédet és kézműves sört, hogy azt a klasszikus amerikai menüvel elfogyaszthassuk.
A még több helyi sörért egyszerű és érdemes részt venni egy sörfőzde turnén Charlotteville öt egyik sörfőzdéjének egyikében.

 
 

Amerikában meglehetősen népszerűek a kézzel fogyasztható ételek is. Ha kíváncsi vagy, hogy mi az 5 legnépszerűbb kézzel fogyasztható étel az USA-ban, akkor kattints az alábbi hivatkozásra: 5 kézzel fogyasztható étel az USA-ban.

A fent felsorolt városok és ínyenc konyhák megismerése után nem csodálkoznánk, ha te is kedvet kapnál ahhoz, hogy elutazz az USA-ba. Még mielőtt lefoglalnád a repjegyed, mindenképp érdemes beszerezned egy utazási engedélyt, hogy jogosulttá válj az Amerikai Egyesült Államok területére történő belépésre. Ilyen utazási engedély például a hivatalos USA vízum, bár ennek a beszerzése eléggé hosszas folyamat, ezért ha az országod a Vízummentességi Program (VWP) tagja és kevesebb, mint 90 napig szeretnél az USA-ban tartózkodni, akkor az ESTA engedély lehet a számodra megfelelő választás. A Vízummentességi Programmal kapcsolatos részletes információt ide kattintva találsz.

Mielőtt elindulnál az utadra, mindenképp érdemes elolvasnod az Egyesült Államokbeli utazási tanácsainkat! Ha ennyi információ nem lenne elég, akkor a blogunkban még több hasznos és érdekes információt találsz az USA-beli utazással kapcsolatban.

Az ESTA amerikai utazási engedély (röviden: ESTA) igénylése az alábbi oldalon lehetséges: estavisa.hu/esta-vizumkerelem/. Az igénylési folyamat egyszerű és gyors: egy űrlapot kell kitöltened, ahol meg kell adni a személyes adataidat, illetve válaszolnod kell néhány egyszerű kérdésre. A teljes folyamat mindössze 10 percet vesz igénybe. Fizethetsz bankkártyával is, vagy PayPalon keresztül is, ahogy neked kényelmesebb.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére