Menü bezárása

Tiltott dolgok az USA-ba való belépéskor

Tiltott dolgok az USA-ba való belépéskor

Tiltott dolgok az Amerikai Egyesült Államokba való belépéskor

Fontos tudni, hogy melyek azok a tiltott dolgok, (pl. árucikkek, háziállatok) amelyeket korlátozottan, vagy egyáltalán nem lehet bevinni az USA-ba, vagy bizonyos államokba.

Amikor belépsz az Egyesült Államokba, tudnod kell, hogy van egy lista olyan árucikkekről, melyeket korlátozottan lehet, vagy tilos bevinni magaddal az országba. Ebből a listából a következők vannak kiemelve: gyógyszerek, ételek, állatok és persze illegális anyagok. A műalkotások szintén korlátozottak.

A közegészségre és közbiztonságra, a helyi állat és növényvilág védelmére és persze a nemzetbiztonságra vonatkoznak az okok, melyek miatt ezeket a korlátozásokat kirótták a külföldi látogatókra és állampolgárokra az USA-ba behozható dolgokkal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének (CBP) tisztjei felelősek a korlátozásokat irányító törvények betartatására és a belépési pontok felügyeletére, legyen az légi vagy vízi.
Ugyanazon szabályok vonatkoznak az Amerikai Egyesült Államok állampolgáraira, vagy legális lakosokra, akik visszajönnek az országba egy utazás után, valamint a külföldiekre, akik turistaként vagy valamilyen típusú vízummal vagy ESTA utazási engedéllyel lépnek be az USA-ba.

ESTA igénylése

Limitált import termékek

A tiltott termékek listáján kívül vannak olyan árucikkek, melyek bevihetők az Egyesült Államokba, ha megfelelnek a jelenlegi törvényeknek és normáknak.
Ebben a kategóriában a következőek emelnénk ki:

Katonai használatú árucikkek

Bármely árucikket, szoftvert vagy akár tervrajzot, amely katonai célra is felhasználható, regisztrálandó és licenc köteles az országba való bevitelhez.

Fegyverek és lőszerek

Ahhoz, hogy vámon áthozható legyen bármely fegyver és/vagy lőszer, engedélyt kell kérni az Alkohol- és Dohánytermékek, Lőfegyverek és Robbanóanyagok Forgalmával Foglalkozó Irodától (ATF).
Ha a fegyvert birtokló személy már az ország elhagyása előtt birtokolta azt, nem kell az említett engedélyt bemutatnia. Fontos a fegyvert beregisztrálni a CBP-nél mielőtt a 4457-es számú űrlap segítségével utazol.

Autók és járművek úgy általában

Fontos meggyőződni arról, hogy általad behozni kívánt járművek megfelelnek az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi szennyezés ellenes normáknak. Hogy biztosra menj, az EPA weboldala a legjobb forrás.
EPA: Amerikai Környezetvédelmi Hivatal
Az EPA felelős az egész ország környezetvédelmi ügyeinek elbírálásáért.

A Motoros Járművek Osztálya

Az USA-ban minden állam felállít a motoros járművekre vonatkozó normákat, tehát az adott állam osztályával kell felvenned a kapcsolatot.
Általánosságban az Európából vagy Kanadából érkező 2 évnél fiatalabb járművek megfelelnek az összes követelménynek. Ezen kívül egyszerű egy ideiglenes engedély beszerzése, ha a kellő módosítások elvégzésre kerülnek, hogy a jármű megfeleljen minden normának. Ezekben az esetekben gyakori egy biztosíték befizetés, amely garantálja, hogy az említett módosítások elvégzésre kerülnek. Ha ez nem történik meg, a járművet el kell távolítani az országból vagy meg kell semmisíteni. Ezen módosítások nélkül nem engedélyezett az országban való vezetés.
Azok az autók mentesek ezen normáknak való megfelelésnek, melyek olyan nem helyi lakosok hoztak be, akik egy évnél kevesebb ideig maradnak az országban, de az említett nem járművek árusíthatóak az Egyesült Államokban.

ESTA beszerzése

Gyógyászati kutatásra vagy használatra való árucikkek

Amennyiben ilyen típusú terméket kell behoznod az országba, engedélyt kell kérned az Amerikai Mezőgazdasági Minisztériumtól vagy valamely Járványvédelmi Központtól. Ebbe a kategóriába általában a következő termékek tartoznak: kagylók, állati szövetek, vírusok, baktériumok és gombák.

Alkoholos italok

Nincs konkrét korlátozás az országba behozható alkoholos italok mennyiségét illetően. A mennyiség attól az államtól függ, ahova utazol, és utazás előtt kell ellenőrizned.

Növények, magok, termőtalajok

Élő nővény vagy mag importálásához valószínűleg engedélyre lesz szükséged.

Szerzői jogi törvények által védett árucikkek

Ha hamis árucikkeket viszel az Egyesült Államok területére, a CPB kiróhat rá büntetést vagy szankciókat. Az említett árucikkek limitálva vannak egy emberre és semmilyen körülmények közt nem árusíthatóak az Amerikai Egyesült Államok területén.

Származási helyük miatt tiltott árucikkek

Tiltott az olyan termékek behozatala az Egyesült Államokba, melyek bármely embargó alatt álló országból származnak, például Irán, Mianmar, Kuba és Szudán egy része.
Ezen kívül vannak részleges embargók bizonyos országokból származó termékekre, például Elefántcsontpart, a balkáni országok vagy Sierra Leone.
Van kivétel erre a szabályra: könyvek, magazinok, filmek vagy hasonló termékek, valamint ajándékok vagy háztartási használatra való tárgyak, melyek értéke nem nagyobb, mint 100 USD.

Gyógyszerek és illegális anyagok

Csak olyan gyógyszerek hozhatóak be, melyek legálisak az Egyesült Államokban, és amelyek recepttel hozhatóak be legálisan. Így az olyan termékek, mint a tűk behozatala illegális, hacsak nincs orvos által felírt recepted, ami bizonyítja az orvosi használatot, ha például cukorbetegségben szenvedsz.
Fontos kiemelni, hogy az USA-ban a kontaktlencsék receptkötelesek, így elégséges készlettel szükséges érkezni, ha nem tudsz meglátogatni egy szemészt.
Megengedett az Egyesült Államokba való belépés olyan gyógyszerekkel, melyekre normál esetben szükséged van. Mindig magadnál kell tartani az orvosi receptet ennek bizonyítására, és a gyógyszereknek mindig az eredeti tárolójában kell maradniuk. A behozható mennyiség függ az Egyesült Államokban való elérhetőségétől, attól, hogy kezeléshez mennyire van szükség és attól, hogy meddig maradsz az országban. Ezenkívül, ha a személy állampolgár, vagy állandó lakos, az engedélyezett mennyiség maximum 50 dózis.

Bármely esetben értesítened kell a vám tisztet, ha ezek a gyógyszerek drogként is felhasználhatóak vagy addiktívak, ilyenek például bizonyos köhögés elleni gyógyszerek, antidepresszánsok vagy altatók.

ESTA kérelem elindítása

Ételek

A legtöbb feldolgozott étel, valamint a kávé, tea, méz, fűszer, ecet és olaj behozatala engedélyezett az USA-ba.
Az instant levesek és a hasonló termékek nem engedélyezettek.
Némely sütéshez való étel és sajt engedélyezett. Fontos ellenőrizni, hogy az ételek, amiket hozol, engedélyezettek-e.
Rizs behozható, de problémás lehet.
A nem feldolgozott zöldségeket és gyümölcsöket be kell jelenteni a vámnál, behozataluk engedélye függ az árucikkek és az azokat szállító személy származási helyétől. Ezen árucikkek bejelentésének elmulasztása 500 USD-s bírságot vonhat maga után.
Vidéki állati hús behozatala nem engedélyezett, attól függetlenül, hogy az nyers vagy feldolgozott. Tehát nem érdemes sonkaszeletet hoznod magaddal.

Művészeti, antik tárgyak és régészeti relikviák

Ezen árucikkek behozatalához mindig kétséget kizáróan bizonyítani kell tudnod, hogy nem lopottak, így világosan bizonyítanod kell, hogy te vagy a tulajdonosuk.
Ha van származási ország által kiállított exportálási engedélyed, az olyan cikkek, mint a szobrok, freskók, rituális és helyi művészeti objektumok, behozhatod őket az Egyesült Államokba. Viszont óvatosnak kell lenned, mert sok esetben az üzletek vagy neves intézmények által kiadott engedélyek hamisak vagy nem érvényesek.
A művészeti tárgyak rablása miatt, mely bizonyos országokban gyakori volt, a Mali-ból, Ciprusról, Irakból és Kambodzsából érkező művészeti tárgyakat speciális odafigyeléssel vizsgálják meg.

Háziállatok

Az Amerikai Egyesült Államok legtöbb területén a macskáknak nem kell rendelkezniük veszettség elleni oltási bizonyítvánnyal. A kutyáknak viszont igen, kivéve, ha olyan országból származnak, ahol nincsenek veszettséggel kapcsolatos esetek. A védőoltást az utazás előtti 30 nap és egy év közt kell bejegyezni.
Bár a vámnál nem szükséges, ne feledd, hogy a légitársaság, amivel utazol valószínűleg igényelni fog egy jó egészségügyi bizonyítványt, ami azt mutatja, hogy az állat nem szenved fertőző betegségben vagy nem hordoz ilyet.
Erősen ajánlott, hogy tájékozódj minden állam követelményeiről, amennyiben háziállatot hozol az USA-ba. A törvények és normák államonként változnak.
Tilos olyan termékek importálása, mely kutya vagy macskaszőrt tartalmaznak. A tiltás megsértésének büntetési díja elérheti a 10,000 USD-t.
A házi madarakat karanténba kell helyezni az Egyesült Államokba való behozatalkor. A tulajdonosnak utazás előtt meg kell ezt említenie, ki kell töltenie a VS 17-129 űrlapot és ki kell fizetnie a karantén árát, szintén utazás előtt.
A hörcsögök, nyulak, tengerimalacok és hasonló állatok papírmunka nélkül behozhatóak, de ajánlott friss bizonyítvány magunknál tartása, hogy a vámnál bizonyíthassuk, hogy jó egészségnek örvendenek.

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére