Menü bezárása

Szüksége lesz-e a szállodáknak COVID-19 elleni oltás igazolásra?

COVID-19 - helyzetkép az USA-beli utazással kapcsolatban

Ha az Amerikai Egyesült Államokba szeretnél látogatni, akkor valószínűleg azon töprengesz, hogy mikor lehet újra normálisan utazni és hogy kötelező lesz-e az oltás az ország meglátogatásához.

2020 volt az eddigi legrosszabb év az utazási ágazat számára, most viszont folytatódik az utazás a világon. Az utazóknak azonban sok a megválaszolatlan kérdésük van. Az utazási ágazattal kapcsolatban felmerülő kérdések többsége az oltásokkal kapcsolatos. Hogyan fogják ezek befolyásolni a jövőben az utazást?

Továbbra is fennáll a kérdés, hogy a szállodáknak szükségük lesz-e a COVID-19 elleni oltás igazolása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szállodákat és a járvány folyamatos hatásait. De ami még ennél is fontosabb, az utazóknak szükségük lesz-e az oltási igazolásra a jövőbeni utazáshoz?

Mikor fog teljesen visszaállni az utazás?

Egyelőre nem világos, hogy az utazás mikor fog visszatérni a 2019-es számokhoz. Amióta a járvány 2020 elején megkezdődött, az utazás jelentősen visszaesett. A statisztikák azt mutatják, hogy 2019 óta 42,5 százalékkal csökkent a globális utazási bevétel.

A statisztikák azt is kimutatták, hogy a turisták érkezése a jövőben valószínűleg 58 százalékkal fog csökkenni. Ilyen alacsony globális turisztikai számok legutoljára 1998-ban voltak.

A londoni Heathrow repülőtér, Európa legforgalmasabb repülőtere, a légi forgalmának 88 százalékos csökkenését tapasztalta az elmúlt 12 hónapban. A repülőtér ezáltal úgy döntött, hogy 2021 végéig bezárja a 4-es terminált.

Kiemelkedő károkat szenvedett az utazás ipar és úgy tűnik, hogy még közel sincs vége. Azonban fontos azt is számon tartani, hogy az utazás a világgazdaságnak a 10%-át teszi ki és tíz munkából egy az utazáshoz kapcsolódik. Éppen ezért valószínű, hogy 2021-ben újra látni fogjuk még a lendületet az utazásban.

Jelenleg mi a helyzet az utazással kapcsolatban?

Bár az utazási folyosók világszerte elkezdtek megjelenni, az utazások száma továbbra is rekord alacsony. Annak ellenére, hogy sok ország fogadja a nemzetközi utazókat, sokban még mindig kötelező a 14 napos karantén érkezéskor. Az Európai Unió 2020. júniusában nyitotta meg határait.

A növekvő mennyiségű járványok miatt azonban az EU határainak többségében korlátozások léptek törvénybe. Ázsia továbbra is túlnyomórészt le van zárva. Az Egyesült Királyság kormánya július óta egy színjelzéses rendszert vezetett be, amely az országokat alacsony, közepes vagy magas kockázatúként azonosítja.

Viszont amikor a fertőzések száma megnövekedett, az Egyesült Királyság kormánya bevezette az Egyesült Királyságba érkezve a 14 napnyi kötelező karantént. Ez sok embert megakadályozott az utazásban.

Ha az Egyesült Államokba szeretnél utazni, akkor kötelező 14 napos karantén alá kell vetned magad. Ugyanígy, 2020. június óta kötelező karantén vár mindenkire, aki Amerikából érkezik az Egyesült Királyságba.

Tehát, noha március óta megnyitották a határokat, az utazás továbbra is rendkívül alacsony maradt a szokásoshoz képest.

Mi az utazás jövője? Valószínű lesz az oltási útlevél használata?

2020 vége felé az oltások közelebb kerültek a széles körű használathoz. Ez arra vezette az országokat, hogy megvitassák az utazás folytatásának lehetőségeit, amikor az oltások teljesen el lesznek terjedve.

Fokozott vita folyik arról, hogy az oltási-útlevelek alkalmasak-e a biztonságos utazás visszahozására. Valószínű, hogy az oltási útlevél egy létező dolog lesz? Úgy fest, hogy igen. Úgy tűnik, hogy a világ országaiban nagy elvárás van az érkezés előtti kötelező védőoltások bevezetésére. Bár még egyetlen ország sem jelentette ki pontosan azt, hogy hogyan valósítanák ezt meg.

Alan Joyce, Ausztrália legnagyobb Qantas utasszállítójának vezérigazgatója, nemrégiben kijelentette az oltási útlevélre való szükségletet. Azt állította, hogy “azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk a nemzetközi utazókra vonatkozó feltételeinket, melyek oltást fognak kérni az emberektől, mielőtt felszállnának”. Világosnak tűnik, hogy az utazási ipar számos kulcsfigurája az oltási útlevél támogatása felé hajlik. Ez lehet az egyetlen módja annak hogy újra beindítsák az utazási ipart.

Na és a szállodák fognak-e oltás igazolásokat kérni?

Az amerikai szállodaiparban a foglalások száma jelentősen lecsökkent 2020-ban. Számos amerikai turistákkal hemzsegő helyen (például New York-ban, Los Angeles-ben és Las Vegas-ban) lévő szállodák, egész évben bezárásra kényszerültek. A szállodák azonban aprólékos óvintézkedéseket tettek a járvány kezdete óta. Például a rendszeres takarítást és a távolságtartást. Az utazások száma azonban még mindig nem nőtt megszokott számára.

Ahogy a 2021-es esztendőbe beléptünk, az oltások széles körben elterjedtek és ingyenesen hozzáférhetővé váltak és ez azt jelenti, hogy a szállodáknak szükségük lesz az oltás igazolására? Valószínűnek tűnik, mivel a szállodaipar a többségnél több kárt szenvedett a COVID-19 miatt. A szállodák valószínűleg a kormány tanácsát fogják arról kérni hogy kérjenek-e oltási igazolásokat, vagy ne.

Habár az országoktól még nem érkeztek megerősítések a jövőbeli utazási feltételekkel kapcsolatban, valószínűnek tűnik, hogy érkezéskor kötelező lesz egy oltás. Továbbá ugyanolyan valószínűnek tűnik, hogy a szállodák is bizonyítékot fognak kérni az oltásra. Ez azonban valószínűleg országonként fog különbözni. Egyes országok szállodáikra rá fogja kényszeríteni az oltás igazolását, míg mások pedig nem.

Utazás az USA-ba Post COVID-19 segítségével

Jó hír, hogy Anglia, az Egyesült Államok és Németország kormánya a légi folyosók megnyitásának tervén dolgozik. Lehetséges, hogy a közeljövőben újra elutazhatsz Angliából az Egyesült Államokba, a járványtól függetlenül. Az ilyen utazásokra muszáj lesz magaddal vinni az ESTA-dat. Az Amerikai utazás előkészítése izgalmas lehet, és várakozással tölthet el. Már régóta szükség lenne akár üzleti avagy szórakozási célokból Angliából Amerikába utazni. A biztonsági óvintézkedések továbbra is végrehajtás alatt fognak állni, odafelé is és visszafelé is, hogy ügyeljünk a COVID-19-ből származó gondokra.

A COVID-19 vírussal és az ESTA-val történő USA-beli utazással összefüggésben bővebb információt az alábbi cikkünkben találhatsz: COVID-19 és az USA-beli utazás ESTA engedéllyel.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére