Menü bezárása

Praktikus tanácsok az USA-ba történő utazáshoz

Az átutazó személyek is átesnek vám- és bevándorlási ellenőrzésen

Ha szeretnénk az Amerikai Egyesült Államokba utazni, jobb ha tudjuk, hogy ezekre a járatokra nem olcsó a repjegy. Az utazásra szánt összegnek a repjegy ára akár az összes kiadásunk legnagyobb részét is kiteheti. Éppen ezért nem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan vásároljuk meg a repjegyet. Ezen felül jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk, és az alább még írtunk jó néhány érdekességről, amiről jó, ha tudunk, ha az USA-ba látogatunk.

Kedvező repjegyárak

Ha a tengerentúlra szeretnénk utazni, és nem egy fix eseményre megyünk, akkor annak érdekében, hogy a lehető legjobb áron jussunk a repjegyhez, érdemes az alábbiakat végiggondolni. Ezekre a járatokra a nyári szezonban a legdrágábbak a jegyek. Ez többnyire az iskolai szünidővel azonos időszak. Ráadásul az európai ember fejében az van, hogy nyaralni nyáron kell, így a szabadságok többségét is ekkora kérik ki maguknak. A repjegyek árat a szezonon kívül akár az is befolyásolhatja, hogy az utazásunk napja hétköznapra, vagy hétvégi napra esik, és akár az számíthat, hogy mi melyik nap és mely napszakban foglalunk. Többszöri utazás után azt tapasztaltam, hogy hétköznap, a hét második felében, késő este jobb árban vannak a repjegyek.

Abban az esetben viszont, ha spórolni szeretnénk, akkor jobban tesszük, ha inkább a főszezonon kívül utazzunk. Emellett az alábbi tippek is segíthetnek hogy jobb áron, gördülékenyen menjen miden az utazásunk körül.

Repülő az USA-ban

Foglalás, és repjegyek keresése online térben

Ha tehetjük, minimum 2-3 hónappal korábban foglaljuk le a repjegyeket. Ha fontos szempont, hogy jó áron tudjunk repjegyet vásárolni, akkor a legjobb, ha előre gondolkodunk, tervezünk. Általánosságban a legtöbb társaságról elmondható, hogy minél előbb tudjuk lefoglalni a repjegyünket, annál jobb árun tudunk hozzájutni. A légitársaságok többségénél különböző osztályok jegyeit, különböző árkategóriákban vásárolhatjuk meg. A turista osztály jegyei a legolcsóbbak, még a üzleti „business class” jegyek a legdrágábbak. Természetesen van, hogy az olcsóbb jegy is a végén több lesz, mivel az ember vesz hozzá különböző szolgáltatásokat is. Ez főként a fapados társaságoknál fordul elő, hiszen ott külön kell fizetnünk a feladott poggyásztól kezdve a nagyobb ülőhelyen keresztül az elsőbbségi beszálláson át mindenért. Többnyire az olcsóbb osztályokra fogynak el először a helyek, ezért mindenképp érdemes időben, az indulás előtt legalább 2-3, de akár több hónappal is lefoglalni a repülőjegyeket.

Ha azonban úgy adódik, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert „most derült ki”, hogy utaznunk kell, akkor pedig érdemes napi szinten ránézni a repjegyekre, sőt, akár egy napon belül is tapasztalhatunk eltéréseket a repjegy árak vonatkozásában. Ha naponta többször nézzük meg a repjegyek alakulását, érdemes minden esetben inkognitó oldalt nyitnunk a böngészőnkön belül, mert nem hogy csökkenő árakat fogunk tapasztalni, hanem akár az ellenkezőjét is.

Ha az Egyesült Államokba szeretnénk utazni, azt mindenképp jó tudni, hogy a landoláshoz érdemes kisebb forgalmú reptereket választanunk. Amerikában rengeteg reptér van, egymáshoz viszonylag közel. Egy kisebb forgalmú reptérre a jegy olcsóbb lesz, mint egy nagy forgalmú reptéren pl: Miami, New York.

Érdemes a kisebb forgalmú reptereket választanunk, mert ezeken a helyeken jól megoldott a transzfer, s még ezek plusz költségével együtt is sokkal jobb árú repjegyekhez juthatunk, mintha a nagy reptereket választanánk a landoláshoz. Cikkünkben lentebb szó lesz a szállásokról is, amikről szintén elmondható, hogy jobb árban juthatunk hozzájuk a kisebb repterek közelében.

Az átutazó személyek is átesnek vám- és bevándorlási ellenőrzésen

Ha előre gondolkodunk, tervezünk, jó áron fogunk tudni repülőjegyet foglalni az USA-ba

Az internetes keresők egyikét használva rengeteg olyan honlapot találhatunk, akik repjegy értékesítéssel foglalkoznak. A légitársaságoknak van saját weboldaluk, ahol találunk foglaló rendszert. Itt meg kell adnunk a kiindulási helyet, az érkezési helyet, az utazás- és érkezés dátumát, hány fő utazik. Természetesen lehet csak odautazásra szóló jegyet is vásárolni, ez esetben ezt válasszuk ki. Utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország beutazási szabályzatáról.

Vannak olyan weboldalak, ahol nagyon sok légitársaság ajánlata egy helyen listázva található meg. Az ilyen típusú weboldalak amolyan gyűjtőoldalak. Ezek a cégek összegyűjtik az összes, velük szerződésben álló légitársaságok ajánlatát. Itt már több lehetőséget is be tudunk állítani. Például, hogy legyen-e átszállás, ha igen akkor csak 1 vagy több is belefér. Ugyanakkor ki lehet szűrni a fapados járatokat is. Általában ár szerint listáznak, de akár rendezhetjük a találati listát, időpont, utazási hossz, és más egyéb szerint is. Átszállás esetén nagyon figyeljünk, hogy bőven legyen elég időnk arra, hogy kényelmesen elérjük a csatlakozásunkat. A választásnál arra is figyeljünk, hogy hány órát kell várnunk a csatlakozásra, főként azoknak, akik nem szeretnék az éjszakát a reptéren tölteni.

Érdemes feliratkozni a társaságok hírleveleire, hiszen sokszor hirdetnek akciókat is, így ha időben állunk neki a keresésnek, akkor akár 20-30%-os kedvezményt is kaphatunk, mint hírlevél feliratkozók. Több társaság hírlevelére feliratkozván az a tapasztalat, hogy van, ahol hetente, míg máshol csak havonta van akcicó. Ezek a repjegy akciók általában egy-egy napra, vagy bizonyos úticélokra érvényesek, ezért ezeket a hírleveleket mindig még aznap nézzük meg, amelyik nap érkezett.

Miami Nemzetközi Repülőtér

Miami Nemzetközi Repülőtér

Szükséges dokumentumok az Amerikai Egyesült Államokba való utazáshoz

Fontos tudnunk, hogy amennyiben az USA-ba kívánunk utazni, akkor azt csak a megfelelő beutazási engedéllyel tehetjük meg attól függően, hogy milyen célból szeretnénk utazni az USA-ba és mennyi ideig szeretnénk ott tartózkodni. Ezt a beutazási engedélyt csak az kaphatja meg, akinek az újfajta, biometrikus azonosítóval rendelkező útlevele van. Még az előtt érdemes az engedélyt beszereznünk, mielőtt megvennénk a repjegyet. Attól függően, hová utazunk más és más neve van a beutazási engedélynek. Amennyiben az Amerikai Egyesült Államokba szeretnénk utazni és a tartózkodási országunk a Vízummentességi Program tagországa, továbbá pedig az USA-ban való tervezett tartózkodási időnk kevesebb, mint 90 nap, akkor ez esetben az ESTA nevű beutazási engedély tökéletes választás számunkra. A Kanadába szóló beutazási engedély neve ETA. Arra figyeljünk még nagyon, hogy az ETA-ra akkor is szükségünk lesz, ha csak átutazóban vagyunk az adott országban, azaz Kanadában csupán átszállunk egy másik járatra! Természetesen ugyanez igaz akkor is, ha az USA-n keresztül utazunk Kanadába, ez esetben mind az ESTA-ra, mind pedig az ETA-ra szükségünk lesz. Az ETA és ESTA engedélyhez online, nagyon rövid idő alatt is hozzájuthatunk.

Utasbiztosítás

Ha külföldre utazol, mindenképpen köss utasbiztosítást! Ez vonatkozik az európai országokra is, de ha az USA szeretnél látogatni, akkor mindenképp legyen utasbiztosításod. Az USA-ban nagyon magasak az egészségügyi ellátások költségei is. Még az Amerikában élőknek is, nemhogy nekünk. Egy nagy társaság ügyvezetőjével készült interjú során azt nyilatkozta, hogy a legtöbb turista nem köt utasbiztosítást, ami az esetlegesen felmerülő költségekhez képeset alacsony lenne. Ezen a költségen nem ajánlom hogy spórolj, mert sosem tudhatod, hogy mi fog történni, és ha nincs utasbiztosításod, akkor igen komoly költségekre számíthatsz.

A legtöbb légitársaság a repjegy megvétele során felkínálja az utas és poggyászbiztosítást. Azt javasolom hogy a nézz körül összehasonlító oldalakon, hogy melyik társaság mennyiért és milyen szolgáltatást ajánl. Azt sem mindegy hogy milyen céllal utazol, és hogy ott milyen tevékenységeket fogsz végezni. Nyilván minél több olyan tevékenységet végzel amik veszélyesek is lehetnek annál drágább lesz a biztosítás díja. Például van ahol benne foglaltatik a rafting, búvárkodás, síelés, extrém sportok itt általában biztosítva van a sportfelszerelés is. Sok esetben még a műszaki eszközeidre a repüléssel kapcsolatos dolgokra, késedelem, elveszett vagy tönkrement bőrödre, van olyan szerződés is ami útlemondást is tartalmaz. Van ami a szállással kapcsolatos, van amiben benne van a jogvédelem is. Ha hiszed ha nem van ahol még a leégésre is van biztosítás.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk, de ha valami extrém sportot űzünk nagyon jó, ha olyan biztosítást választunk, amiben benne van a hegyi – vízi mentés, helikopteres mentés, kórházi költségek, sürgősségi ellátás költség fedezetei. De bármikor előfordulhat hogy hirtelen megfájdul a fogunk ezért igen hasznos ha tartalmaz fogászati költségtérítés is.

Társaságonként változik, hogy mire mekkora a maximálisan kifizethető összeg, ezért jó, ha összehasonlító oldalakat nézünk meg, így jobban látjuk, hogy mire van szükségünk s melyik éri meg jobban ár érték arányában.

Nemrégiben írtunk egy cikket amiből szintén sok mindent megtudhatsz az utasbiztosításokról. Ezt a cikket itt érheted el.

Szálláskeresés

Ha nem ismerősöknél, barátoknál, rokonoknál fogsz megszállni, akkor szállást is kell keresned. Ha jó árban szeretnél szállást találni, akkor a Bookingon, az Airbnben és néhány másik hasonló oldalon jó árban tudsz foglalni. Ha vannak ismerőseid, akkor valószínűleg még könnyebben, és olcsóbban tudsz szállást találni a segítségükkel. Ezeken a helyeken többnyire elmondható, hogy minél hosszabb időre bérelsz szállást, annál jobb árban kaphatod meg. Van olyan ahol előre kell fizetni, van ahol csak a helyszín, s van olyan is ahol egy ideig még ingyen lemondhatod a lefoglalt szállást, viszont ha adott idő után mondod le akkor már a szállás díjának x %-át ki kell fizesd, ez az időpont minél közelebb van a foglalási időponthoz annál több lesz a % amit ki kell fizetned. Ha pár nappal az érkezés előtt mondod le a foglalásod, akkor már valószínűleg a teljes összeget ki kell fizesd. Ezért érdemes olyan szállást választani, ahol elég a helyszínen fizetni, és csak egy kisebb összeget kérnek előlegként. Amit ha netán lemondanál, azt az adott szállás megtartja magának.

A legjobb, ha olyan utasbiztosítást tudsz kötni, ami esetleg a szállás visszamondására is kiterjed.

Ketchikan, Amerikai Egyesült Államok

Ketchikan, Amerikai Egyesült Államok

Közlekedés

Mint minden más esetben, itt is a célunkhoz igazítva hozzuk meg a döntéseinket. Ha csak egy várost szeretnél felfedezni, mert csak pár napot, egy hetet töltesz ott, akkor a tömegközlekedést ajánljuk. Azt tudni kell, hogy az USA nagyvárosai nem a legjobb tömegközlekedésükről híresek, de a környezettudatosság jegyében egyre több nagyváros invesztál a tömegközlekedés fejlesztésére. Például New Yorkban naponta 8.4 millió ember használja a tömegközlekedést.

Ha hosszabb ideig maradsz és sok államba kívánsz eljutni, hogy felfedezhesd, akkor a kocsi bérlést javasoljuk.

Utazás autóval az USA-ban

Utazás autóval az USA-ban

Mivel az Egyesült Államokban hatalmas távolságok vannak, az emberek többsége el sem tudja képzelni az életét autó nélkül. 1 emberre átlagosan, 0,85 autó jut, ami azt jelenti, hogy nagyon sok embernek van kocsija. A kocsival rendelkező amerikaiak havi szinten több ezer kilométert tesznek meg. Az úthálózatuk nagyon fejlett és az utak elég forgalmasak. Ha szeretnél, erről a témáról bővebb információt itt olvashatsz.

Az alábbi hivatkozásra kattintva megtalálható minden olyan információ, ami az ESTA és ETA beszerzésével kapcsolatos: https://estavisa.hu/esta-visa-blog/eta-es-esta-egy-konnyu-modszer-eszak-amerika-meglatogatasara/. Amennyiben utazásunk célja 90 napot meghaladó időtartamú munkavállalás, vagy tanulás, úgy már vízumra lesz szükségünk.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére