Menü bezárása

Néhány furcsaság vagy inkább érdekesség Amerikából

Az USA zászlaja

Egy európai ember számára nagyon furcsának tűnhet Amerika. Az emberek akarva-akaratlanul hasonlítgatni szokták a saját országukban tapasztaltakhoz és igen, amikor valaki Amerikába érkezik, néha teljesen ledöbben bizonyos dolgokon. Ami talán a legszembetűnőbb és mindenkinek, akit ismerek és járt már ott, az az, hogy minden olyan nagy.

Minden olyan nagy az USA-ban

Házak

Hatalmas házak, hatalmas terekkel, kertekkel. A házakban sokkal nagyobb és profibb háztartási eszközök vannak mint nálunk. A gáztűzhelyeken minimum 6 rózsa van, és van hogy akár 3 sütő is van benne, de minimum kettő. Hatalmas hűtőszekerény van, és jó nagy spejz. Maga a konyha is hatalmas, jól el lehet benne férni. Például ha anya főz, attól még bőven elfér mellette a két kis tini, akik úgy gondolják, hogy ők készítik aznap a desszertet. Sőt még apa is, aki egy turmixot készít magának, meg nagymami aki kávét főz J A hálószobák is jó nagyok és tágasak, és a legjobb hogy szinte minden szobához tartozik egy gardrób, így nem foglal el a szobából helyet a ruhásszekrény. Ráadásul a gardróbban sokkal hamarabb megtalálod amit akarsz, átlátható, kényelmes, szuper. Ugyanígy elmondhtaó, hogy általában ahány hálószoba van, annyi fürdőszoba is van a házban. Ezek is szép tágasak, világosak. Ez azért is szuper, mert a hétköznapokon amikor a szükők dolgozni, a gyerekek pedig suliba mennek, nem kell egymásra várni még elkészülődik mindenki. Gondoljuk bele milyen csodásan indulhat a reggelünk, amikor nyugodtan zuhanyozhatunk, sminkelhetünk, borotválkozhatunk anélkül, hogy valaki folyton kopogtat. Természetesen a nappalik is hatalmasok, tágasak, hatalmas kanapéval, hatalmas tévével. A hatalmas tévé alatt tényleg hatalmasra gondolok, hisz már nálunk is jó nagy tévéket lehet venni, de ott van hogy 2-3 méter átmérőjű a tévé. Az étkezőasztalok is óriásiak, általában simán elfér 10-12 ember az asztalnál.

Autók

Sokkal nagyobbak, tágasabbak az autók is, így az utak is. Sokszor akár 6-8 sáv szélességű az egyik út és persze ugyanennyi sáv fut a szembejövő forgalomban is. A jogsit már 16 éves kortól megszerezheted, persze fél évig csak úgy vezethetsz, ha egy jogsival rendelkező személy egy kocsiban ül veled, aki általában az egyik szülőd. Államonként ebben lehet némi változás. Sok államban az iskolai tananyagban benne van a gépjárművezetés A KRESZ egyszerűbb mint nálunk, kevesebb tábla van, és vannak táblák, amiken nem jelek vannak, hanem csak rá van írva a szöveg. (slow/DIP…) Így aki nem tud angolul, elég kellemetlen helyzetbe kerülhet emiatt.. Piros lámpánál is lehet jobbra fordulni, kivéve, ha ezt egy külön tábla tiltja, persze ha épp zebra van a gyalagost át kell engedd J . Ez a szabály egyúttal megkönnyíti a közlekedést, másrészt pedig csökkenti a dugókat.

Tankolás

Ha már a kocsikról esett szó, meg kell említeni a tankolást is. Ott ahol tankolsz helyben tudsz fizetni hitelkártyával is, azaz nem kell bemenned a kútra. Persze ezt csak akkor tudod megtenni, ha ott élsz, mert az európai kártyát nem fogadja el, úgyhogy ez esetben be kell sétálj az épületbe, hogy fizetni tudj.

Szóval az amerikaiak imádják a tágas helyeket. Nem csak a házakra, az autókra jellemző a hatalmas méret. A jobb munkahelyi irodák a parkok, a közterületek , a boltok mind – mind tágasak.

Hatalmas adagok

Ha étteremben vagy akár gyorsétteremben kajálsz, ott is akkora adagokat adnak, hogy egy európai ember nem hisz a szemének. Egy négy tagú családnak, ahol két kisebb gyerek van, bőven elég 2 normál adag, még lehet hogy így is marad, amit természetesen elcsomagolnak neked. Sokszor találkozhatunk furcsa párosítású ételekkel is. A legtöbb élelmiszerből szintén hatalmas kiszerelés létezik, ez főként az nasikra jellemző. Például vehetsz 2 kilós Nutellát is .Sokszor nem is érzed az ízeket, mert szinte minden édes, túlcukrozott.

Üdítők

Amerikában hatalmasak a poharak, és a legtöbb helyen ezt félig feltöltik jéggel. De mielőtt azt gondolnád, hogy így sokkal kevesebb az üdítő amit megihatsz, semmi ok a pánikra. Ha étteremben vagy és látja a pincér hogy félig van a poharad már jön is, és újratölti neked. Ezt addig ismétli amég ott vagy J Szóval egyszer megveszed az italod, amihez hozzátartozik, hogy folyamatosan újratöltik, azt. Ha gyorsétteremben vagy, akkor pedig te magad töltheted újra a poharad, ahányszor csak akarod. Ha moziba mész, és veszel üdítőt ott van 1 és 1.5 literes kiszerelés is. Ezt már inkább vedernek nevezném mint pohárnak. Egy kézzel nem is tudod megfogni.

Borravaló

Amerikában kötelező a borravaló. A számlán fel van tüntetve az ár, amit fogyasztottál. Alatta pedig ott van, hogy mennyi a 10-15-20%-a fogyasztásodnak, s úgymond elvárják, hogy minimum 10% borravalót adj. Viszont azt is tudnod kell, hogy az amerikaiak óriási hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásra. Elsőre furának, sőt akár zavarónak is tűnhet, hogy a pincér 5-10 percenként odajön, – mikor már kihozta a rendelésed – és megkérdezi, hogy minden rendben van, hogy ízlik a kaja, szeretnél-e még valamit, nem fázol-e (szinte mindenhol megy a légkondi, ami néha igen kellemetlenül hideg tud lenni). mert vannak takarók.

Drive – through

A drive through szolgáltatást nálunk a Mc Donald’s-ban és néhány gyorsétteremben vehetsz igénybe. Az az, úgy tudunk vásárolni, vagy akár szolgáltatást igénybe venni, hogy a kocsinkban ülünk. Vannak gyorséttermek, gyorsfagyizók, gyorsgyógyszertárak, gyorsbankautomaták, és még gyors alkoholt áruló boltok is.

Gyógyszertárak

Ha már előbb említettem a gyorsgyógyszertárakat, egy másik érdekesség ami szintén meglepő, hogy a gyógyszertárak úgy üzemelnek mint vajmi kisbolt. A vényköteles gyógyszerek mellett ott vannak a parfümök, krémek, tisztálkodószerek, kaják, nasik, üdítők, újságok, dohányárú, sőt még alkoholt is vehetsz.

Alkoholfogyasztás

Ezt nagyon szigorúan veszik az amerikaiak. Csak 21 éves kor után vehetsz alkoholt. Minden esetben elkérik a személyigazolványodat, még akkor is ha tisztán látszik hogy már elmúltál 21 éves. Bizonyos államokban, ha elkapnak 21 éves kor alatt alkoholfogyasztásért, akár börtönbe is kerülhetsz.

Légkondicionálás

Az USA-ban szinte mindenhol, éttermekben, üzletekben, üzletközpontokban, rendezvényeken, szórakozóhelyeken megy a légkondi. Ezzel még nem is lenne baj, de néha olyan alacsonyra veszik a szabályzót, hogy konkrétan bemész a egy pólóba és sortba, s bent olyan hideg van, hogy ha hosszabb időt töltesz el egy ilyen helyen már fázol. Én ha moziba megyek, mindig viszek magammal egy hosszú kardigánt ami kötött, közepesen vastag, mert egyébként megfagyok bent. Igaz én kicsit fázós vagyok, de tényleg elég durva, hogy kint van 35 fok, bent meg a fele. Ez annál inkább igaz, minél délebbre megyünk.

Hazafiasság-patriotizmus

Bizonyára már te is több filmben láttad, hogy az USA-ban élők nagy hazafiak. Ez persze más országnál is van, de náluk tényleg nagyon erős a nemzeti öntudat, szinte már már beteges szinten van, szóval hatalmas népszerűségnek örvend a haza szeretete Amerika szerte. Rengeteg háznál kint van a zászló, a pólójukon is ez díszelek, akár bent a lakásban is lehet zászló, vagy kifeszítve a szoba falára. A himnuszt dalolják a különböző eseményeken.

Áfa

Az üzletekben az áfa nélküli árat látod, s igazándiból csak akkor tudod meg a teljes végösszeget, amikor a kasszánál befejeződik a blokklás. Ettől olyan nagyon nem kell megijedni, mert rengeteg olyan élelmiszer van, aminél nincs áfa, aminél meg van, ott nem olyan jelentős. Persze akadnak olyan termékek is ahol jóval magasabb az áfa tartalma. Például: Ha egy élelmiszerüzletben a kosaradba pakolsz 50 dollár körüli árút, akkor a kasszánál 1.5-2 dollárral fogsz többet fizetni az áfa miatt. Az amerikaiak ezt már megszokták, és igen nagy valószínűséggel nem is érdekli őket. Egyébként rengeteg kupon van amit fel lehet használni az üzletekben, sokszor kupon füzeteket kapok, amivel jóval kedvezőbben tudok vásárolni.

Fegyverimádat- közúti ellenőrzés

A felmérések szerint mintegy 55 millió amerikainak van valamilyen fegyvere, amit akár a kesztyűtartódban is hordhatsz. Emiatt egy kicsit másként működik egy közúti ellenőrzés folyamata. Ha látod, hogy mögötted van a rendőr, szirénázik, akkor szépen lehúzódsz, megállasz. Az összes ablakot le kell engedni, hogy a rendőr jól belásson a kocsiba. A kocsit le kell állítanod, a legoptimálisabb, hogy a slusszkulcsot a látható helyre teszed. Nem szállhatsz ki. A két kezed kinyújtva a kormányon. Ha a rendőr az irataidat kérni, s az a kesztyűtartóban van, akkor nem nyúlhatsz csak úgy oda érte. Közölöd kell, hogy az iratok a kesztyűtartóban vannak, s nagyon lassan veheted ki azokat. Mindez pont azért van, merthogy akár fegyver is lehet a kesztyűtartóban.

Üdvözlés

Náluk a köszönés egy fajtája a „Hogy vagy? kérdéssel indul, amire a válasz, köszi jól. Ez egy szokás nálunk, egyfajta köszönés, ami azt jelenti, hogy igazándiból nem kíváncsiak rá, hogy valójában hogyan is érzed magad. Ez nekünk európaiaknak furcsa lehet, hisz itt ha megkérdezi valaki, akkor rögtön bele is vágunk, hogy elmeséljünk a fél életünket, de legalább a hetünket, de minimum a napunkat. Szóval ha Amerikába utazol, és így köszöntenek, akkor csak annyit mondj: Fine, thanks, és kérdezz vissza, és te?

Pénz

A papírpénzek egyforma nagyságúak, és mindnek zöldes színe van. Emiatt nagyon kell figyelni a feltüntetett számokra, nehogy összekeverd őket. Nagyon sok aprópénzzel rendelkeznek. Van cent(1 cent) 5 centes (nickle) 10 centes, 25 centes. Ha nagyon sok apród gyűlik össze, akkor arra is van megoldás. A nagy élelmiszer üzletekben(pl: walmart) vannak olyan automaták, ahová beszórod az aprót, a gép megszámolja, és kiad egy blokkot az összegről, amit be tudsz váltani az üzletben papírpénzre.

Credit – hitel kártya

Amerikában az embereknek nemcsak debit, hanem kredit kártyájuk is van. Ez utóbbi nagyon fontos nekik a későbbiek során. A kredit kártyáddal tudsz bármilyen élelmiszert kisebb nagyobb dolgokat venni. A lényeg, hogy mindig határidő fizesd vissza a pénzt. Ha ezt teszed kredit pontokat kapsz. 700 pont felett már jó a minősítésed, s tudsz nagyobb értékű dolgokat is vásárolni, mint például autót, házat, utazást. Náluk a bankok másként gondolkodnak…nem az a jó ügyfél aki ne szorul hitelre, mert ugye van pénze nincs rá szüksége, hanem az aki minél többet használja ezt a kártyát, időben rendezi az adósságát s minél több pontot gyűjt. Azoknak elég rossz ez a helyzet, akik nemrég érkeztek, és még nincs elég pontjuk, hogy megfelelő hitelt kaphassanak.

Éves fizetett szabadság

Amerikában sokkal többet dolgoznak az emberek mint Európában. Így tehát az éves fizetett szabadság is jóval kevesebb, mint más európai országban. Náluk a fizetett szabadság nem alanyi jog. És a munkáltatók sem díjazzák ha valaki hosszabb szabadságra szeretne menni. Ez államonként eltérő lehet, többnyire két hét, néhol 3 hét, de attól nem több. Európában 3-6 hét az átlagos, ami a korral a gyerekek számával együtt növekszik.

Mértékrendszer

Amerikában nem az Európában megszokott metrikus mértékrendszert használják, hanem a brit mértékrendszert vették át. Például:

kilométer (km) – mérföld
kilogramm (kg) – pounds
centiméter (cm) – inch
Celsius-fok (°C) – Fahrenheit

A dátum leírása is más. Először a napot, hónapot majd a évet írjuk le. A naptárban a hét első napja vasárnappal kezdődik.

Felsőoktatás

A felsőoktatás iszonyatosan drága Amerikában. Államonként eltérő ez is, de akár 35.000.- dollár is lehet egy 4 éves képzés ára, amiben nincs benne az albérlet, rezsi, és kaja. Ezek az árak nagyon magasak, bár Angliában is vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol borsos árat kell fizessünk.

Fogfehérítés

Már biztos te is észrevetted, hogy az amerikai sztároknak, bemondóknak csodás mosolya, tökéletes fogsora van. Nem mintha olcsó lenne ott a fogászati kezelés, de ez roppant fontos számukra. Már a középosztálytól felfelé megfigyelhető, a hihetetlen amerikai, szó szerint ragyogó mosoly. Egy fogorvos ismerősöm azt mondta, hogy a magyarországi legfehérebb színtől náluk létezik még 2 árnyalattal fehérebb szín: a vakítóaen fehér, tökéletes mosoly.

Amennyiben a fentiek tudatában is kitartasz amellett, hogy szeretnéd meglátogatni az Amerikai Egyesült Államokat, akkor szükséged lesz az ESTA utazási engedélyre, melyet legkönnyebben ide kattintva szerezhetsz meg – a hivatkozásra kattintva egy űrlap jelenik meg, melynek kitöltése legfeljebb 10 percet vesz igénybe.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére