Menü bezárása

Mi az a vízum?

USA vízum és a rajta szereplő adatok

Mi az az amerikai vízum? Képes magyarázattal ellátott bejegyzésünkből megismerheted a vízumok típusait, valamint a vízumon található adatok jelentését.

Általános információk az USA vízummal kapcsolatban

Ha amerikai állampolgár vagy és külföldre tervezel utazni, akkor nincs szükséged vízumra. A vízum követelmények országokra bontva elérhetőek ezen a weboldalon az útlevél szekcióban. A külföldre utazó amerikai állampolgároknak a célország nagykövetsége bocsátja ki a vízumot.

Minden az USA-ba belépni kívánó külföldinek a legtöbb esetben USA vízumot kell igényelnie. A vízum a személy útlevelébe van beszúrva, amelyet az állampolgár országa bocsát ki.

Azok az utasok, akik megfelelnek bizonyos vízummentes utazási követelményeknek, beléphetnek az országba vízum nélkül. A weboldal ezen vízum szekciója csak azoknak az utasoknak szól, akik amerikai vízumot igényelnek az országba való belépéshez.

ESTA kérelem kitöltése

Egy példa kép a vízumról

Hogy is néz ki az USA vízum? Tekintsd meg a néhány sorral lejjebb lévő képet!

Felső sor, balról jobbra: Győződj meg róla, hogy az útlevél számod megfelelő / A neved megfelelően van feltüntetve / Az ország, amire a vízum ki van adva / Győződj meg, hogy a születési dátum megfelelő / Az ’R’ a „normál”-t jelenti. Ez a vízum típus osztály megjelölése.

Alsó sor, balról jobbra: Az M a többet jelenti. Ha M van odaírva, akkor többször beléphetsz. Az itteni szám jelenti, hogy hányszor teheted ezt meg / A „megjegyzés” szekció további információkat tartalmaz a vízumodról. Például, egy tanuló utazási engedélyén itt az iskola neve és a SEVIS szám szerepel / A lejárat száma azt jelzi, hogy melyik nap lépetsz be az USA-ba utoljára ezzel a vízummal. Nem pedig azt, hogy meddig engedélyezett az országban való tartózkodásod.

USA vízum és a rajta szereplő adatok

USA vízum és a rajta szereplő adatok

Hogyan kell a használnom a vízumot, hogy beléphessek az Amerikai Egyesült Államokba?

Az amerikai vízum lehetővé teszi, hogy az utas az USA-ba akárhol belépést kérvényezzen, legyen az szárazföldi határ átlépése, reptér vagy kikötő. Ám az utazási engedély nem garantálja a belépést az országba. A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (Customs and Border Protection, röviden: CBP) vagy a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, röviden: DHS) felügyelője adja meg az engedélyt az utasnak a belépésre. A vízum azt jelzi a felügyelőnek, hogy egy konzuli tiszt az amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson úgy véli, hogy az utas alkalmas a belépésre a vízumon meghatározott okból. A CBP és DHS felügyelők feladata az amerikai határok védelme, így ők a felelősek az utasok országba való beengedéséért. A DHS felelős a bevándorlási ügyek kezeléséért addig, amíg az Egyesült Államokban tartózkodsz.

Milyen típusú vízumok vannak?

Az amerikai bevándorlási törvények határozzák meg, hogy az utasnak milyen típusú engedélyt kell igényelnie. Az engedély típusa tükrözi az utazásod célját és két fő kategóriába sorolhatóak:

Nem bevándorlói vízumok: Olyan utasoknak, akik ideiglenesen tartózkodnak.

Bevándorlói vízumok: Olyan utasoknak, akik állandó jelleggel laknak az Egyesült Államokban.

ESTA engedély igénylése

Vízummentességi Program (VWP)

A Vízummentességi programban részvevő országok állampolgárai, akik üzleti vagy szórakozási célból szeretnének utazni az Egyesült Államokba, vízum nélkül léphetnek be. Minden követelménynek meg kell felelni és nem maradhatsz tovább 90 napnál. A legtöbb esetben a kanadai és bermudai nemzetiségűeknek nem kell vízum az USA-ba való belépéshez.

Az ESTA-ról röviden

Az ESTA (Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszer) egy automatikus rendszer, mely meghatározza a látogatók Amerikai Egyesült Államokba való utazásának alkalmasságát. Csak a Vízummentességi Programba (VWP) tartozó utazók jelentkezhetnek a rendszer használatára.

Az ESTA 2009 január 12-én kötelező lett a biztonság növelése érdekében. A Vízummentességi Program alatt belépő nemzetközi utazóknak elektronikus utazási engedélyt kell szerezniük az USA-ba való utazások előtt.

Az ESTA vízum igénylése

Minden utazónak szüksége van ESTA engedély jóváhagyásra az Egyesült Államokba repülő légi járműre való felszállás előtt a VWP keretein belül. Az ESTA rendszer lehetővé teszi számodra, hogy online igényelj és szerezz engedélyt.
ESTA vízumot ide kattintva igénylehetsz.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére