Menü bezárása

Légitársaságok és a COVID-19 vízum

COVID-19 - helyzetkép az USA-beli utazással kapcsolatban

A légitársaságok meg-e fogják követelni a COVID elleni oltási bizonyítványt?

Az ESTA vízummal az Amerikai Egyesült Államokba történő utazás mellett a közeljövőben szükség lehet arra, hogy valamilyen COVID-19 oltási igazolványt vigyél magaddal. Nem számít, hogy vállalkozó vagy-e, vagy pedig egy nagyvállalatnál dolgozol, vagy esetleg csak nyaralni szeretnél menni az USA-ba, ezeket a formaságokat el kell intézned. Ez esetben vagy általános amerikai vízumra, vagy ESTA vízumra lesz szükséged. Az ESTA kérelmezési formanyomtatványt itt találod.

Üdvözlünk a mi USA ESTA vízum utazási kalauzunkban. Az “ESTA” az Electronic System for Travel Authorisation (Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszer) rövidítése. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma kezeli a VWP-t, amely az ESTA vízumot adja ki az USA-ban.

Ha magyar állampolgár vagy, és az Egyesült Államokba szeretnél utazni, valószínűleg azon tűnődsz, hogy mikor utazhatsz újra magabiztosan, tisztán és meggyőződéssel. Vajon az ESTA-val való utazás az USA-ba oltási igazolvánnyal végre megvalósulhat? Már világszerte sokan alig várják, hogy utazhassanak. De nagyon sok a megválaszolatlan kérdés. Az utazási ágazatban márpedig az egyik legnagyobb kérdés a COVID oltási igazolvány.

Egyáltalán hogyan működne egy oltási igazolvány: szükségünk-e lesz oltási útlevélre, ha igen, hol lesz rá szükségünk?

A világ megkezdte a védőoltások bevezetését, ahogy az emberiség visszaszorítja magát a hétköznapi élet folyamatába, de az utazási ipar – amely mélyen megsérült – továbbra is csak reménykedik és imádkozik a normális élet visszatéréséért.

Ez a cikk a légitársaságokat fogja átvizsgálni, és azt, hogy megkövetelik-e majd az oltási igazolványt az utazáshoz. Mikor fog teljesen visszaállni az utazás a megszokott kerékvágásba?

Új év van, és végre magunk mögött hagytuk a modern történelem egyik legnehezebb évét. A 2020-as év sajnos az utazások számának gyors csökkenését hozta. Olyan év volt, amely tönkretette az utazási iparágat és mindenkit, aki ehhez kapcsolódott. A statisztikák azt mutatják, hogy 2020 első 10 hónapjában világszerte 72 százalékkal csökkent a nemzetközi utazások száma. Ráadásul Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 82 százalékkal csökkentek az beutazások – ezzel ez lett a világnak a legsújtottabb része. A londoni Heathrow repülőtéren 88 százalékos visszaesés tapasztaltak 2020-ban. Megdöbbentő statisztika ez, Európa legforgalmasabb repülőteréről. Becslések szerint a globális gazdaság 2 billió dollár GDP-veszteséget is elszenvedett az utazások csökkenése miatt. A globális gazdaság becslések szerint pedig a világgazdaság 10 százalékát teszi ki az utazási ágazat.

Akárhogy is nézzük – 2020 pusztító év volt a légitársaságok, a szállodák és az utazássokkal foglalkozó vállalkozások számára. De ilyen megdöbbentő 2020-as statisztikák mellett joggal mondhatjuk, hogy a légitársaságok kétségbeesetten igyekeznek újra mozgásba lendülni. Sok légitársaság nagyon alacsony árakat vezetett be, hogy újra kimozdulásra csábítsa az utazókat, de az utazásokra vonatkozó korlátozások a világ nagy részét megakadályozták ebben.

Utazás az USA autópályáin

Mi a jelenlegi helyzet az utazás szemszögéből?

A jelenlegi utazási helyzet az elmúlt hónapokban nem változott. Az országok még mindig próbálják ösztönözni a tengerentúli látogatókat, hogy segítsék stagnáló gazdaságukat, de az állandó korlátozások, a 14 napos karantén és a napi szintű szabályváltoztatások miatt a nemzetközi utazás enyhén szólva nehézkessé válik.

Az Egyesült Királyságban 2020 decemberében vették észre a COVID-19 egyik új törzsét. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy számos ország – köztük az Egyesült Államok – a britek beutazásának teljes tilalmát fontolgatta. Ez újabb katasztrófát jelentett az amúgy is kimerült brit légitársaságok számára, melyek mindent megtesznek, hogy talpon tudjanak maradni. Emiatt, New York decemberben 14 napos kötelező karantént rendelt el a brit területről érkezőkre. Ráadásul világszerte számos ország megtiltotta a brit állampolgárok beutazását, és még nem nyitották meg újra határait előttük. A brit utazók jelenlegi helyzete tehát – enyhén szólva – borzalmas.

Mi lesz az utazás jövője?

Most, hogy megvitattuk a COVID-19 jelenlegi hatását az utazási iparágra nézve, lássuk, milyen hatással lesz az utazásra a jövőben.

Lehetséges, hogy szükség lesz oltási útlevélre, ha ESTA vízummal utazok az USA-ba?

Az Egyesült Királyságban nemrégiben három oltást hagytak jóvá. Ezek közé tartozik az AstraZeneca és a Pfizer oltás. A brit kormány tehát azt ígérte, hogy ezeket az oltóanyagokat a lehető leggyorsabban bevezetik. Az utazási ipar örül a oltási útlevelek hírének. A Ryanair légitársaság “jab and go” elnevezésű reklámkampányt indított, amely arra ösztönzi az utazókat, hogy 2021-re foglalják le a nyaralásukat.

Nem minden kormány a világon osztozik azonban a javasolt oltási útlevelek iránti pozitív hozzáállásban. Az Egyesült Királyság kormánya vonakodását fejezte ki az oltási útlevelek bevezetésével kapcsolatban. Néhány polgár pedig bizonytalan az oltási útlevelek magánéletre és személyes adatokra gyakorolt hatásait illetően. Ennek ellenére az olyan technológiai cégek, mint az IBM, már most olyan alkalmazásokat vezetnek be, amelyek lehetővé teszik a polgárok számára, hogy bizonyítsák, hogy megkapták a covid19 elleni védőoltást. Sokan azt állítják, hogy a kormányok a technológiai vállalatokkal együttműködve ezeket az alkalmazásokat oltási útlevélként fogják használni a különböző országokba való belépéshez.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy 2021-ben az országok megkövetelik majd az oltás igazolását a beutazók előtt. Ez pedig vagy egy okostelefon-appon vagy az útlevelek fizikai bélyegzőjén keresztül fog történni.

Repülő az USA-ban

Tehát a légitársaságok megkövetelik majd az ESTA-val történő utazáshoz az oltási útlevelet?

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a légitársaságok meg fogják követelni az oltás igazolását. Világszerte folyamatos tendencia, hogy oltási útlevélről beszélnek. A légiközlekedési ágazat továbbra is veszteséges, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kormányok oltási útlevelet fognak kérni az országba való belépés előtt. Történelmileg a légitársaságok együttműködnek a kormányokkal a zökkenőmentes nemzetközi utazás biztosítása érdekében. A légitársaságok 2020-ban dollármilliárdokat veszítettek a szabad mozgás kormányzati korlátozásai miatt.

A légitársaságok nem fognak habozni, hogy támogassanak minden olyan kormányzati döntést, amely segíthet visszaállítani az utazási számokat a régi kerékvágásba.

Sok légitársaság az utazás előtt megkövetelte a továbbutazási jegy és a célállomásra érvényes vízum meglétének igazolását. És nagy az esélye annak, hogy a légitársaságok megkövetelik majd az oltási útlevelet, mielőtt még átmenne a vámon.

Utazás ESTA-val az USA-ba oltási útlevéllel – mi várható?

Még mindig óriási a bizonytalanság a védőoltások körül, és hogy ezek hogyan befolyásolják a jövőbeni utazásokat. Különböző tudósok kijelentették a bizonytalanságát annak hogy az oltások a jövőben meg-e fogják akadályozni a COVID-19 terjedését. Amíg erre a kérdésre nem tudunk választ adni, addig nehéz megjósolni, hogy az oltási útlevelek egyáltalán működni fognak-e. Egy olyan év után azonban, amikor a légiközlekedési ágazat a csőd szélén volt, biztosak lehetünk abban, hogy amikor a kormányok világszerte megoldást találnak az utazási korlátozásokra – a légitársaságok minden lehetséges módon támogatni fogják. A légitársaságok jövője függ ettől. A légiközlekedési ágazat pedig nem engedheti meg magának, hogy még egy olyan év legyen mint a 2020; ez a különböző nagy légitársaságok végét jelentené.

Így 2021 2. negyedévében egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a világnak szüksége lesz egy oltási útlevélre hogy visszatérhessenek ahhoz, amit szeretnek.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére