Menü bezárása

A legdrágább autópályadíjak az USA-ban

Utazás az USA autópályáin

Egy új autó üzemeltetése átlagosan 8 849 dollárba kerül évente az AAA szerint, mely jó sokat kivesz a megtakarításaidból. Néhány autótulajdonosnál azonban ennél még rosszabb a helyzet. A benzinadók hatalmasak a lakhelyed környékén, illetőleg a gyakran használt útvonalak mentén az autópályadíjak dollárok százaiba kerülhetnek. Ez a helyzet állhat elő, ha gyakran ingázol az Amerikai Egyesült Államoknak legdrágább díjköteles útjain.

Az Amerikai Egyesült Államok autópályáinak úthasználati adatai és díjai

A lentebb olvasható úthasználati adatok a Szövetségi Autópálya-adminisztrációtól származnak.

10. I-70 Mountain Express Lane (Hegyi Gyorsforgalmi út)

 • Maximális jármű utasdíj: 5,46 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,42 USD
 • Ez a 13 mérföldes fizetős út keleti irányban elvezet az Empire to Idaho Springstől a Colorado Sziklás-hegységén keresztül.

Egy normál napon ez a drága fizetős út csak az I-70 út egy kiegészítése. Hétvégén és nagyobb ünnepeken viszont különálló sávként nyílik meg a forgalom könnyítése érdekében. A járművezetők a fizetési sáv használata nélkül is elérhetik el rendeltetési helyüket, de ez mindenképpen hosszabb ideig tart.

9. Texas Highway 242 Connector (összekötő)

 • Maximális jármű utasdíj: 14,50 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,48 USD

A texasi Montgomery Houston külvárosának közelében egyre rosszabbá vált az közlekedés, ezért az állam úgy döntött, hogy hatalmas felüljárót épít az északi autópályát közvetlenül összekötő 242-es autópálya felé. A lakosok kezdetben izgatottak voltak, hogy egy „jó közlekedést biztosító felüljárót” kapnak, amely megoldja a szörnyű forgalmi kötöttségeket de addig tartott az örömük, amíg rájöttek, hogy Lone Star államban ez lesz az első fizetős autópálya. Néhány évvel az átadása óta az összekötő felüljáró annyira sok időt és a gázt spórol meg a sofőröknek, hogy a naponta ingázni kényszerülők, inkább a “kényelmi útdíj” megfizetése mellett döntenek.

Utazás autóval az USA-ban

Utazás autóval az USA-ban

8. I-495 Express Lanes

 • Maximális jármű utasdíj: 4,92 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,50 USD

Ezeket a gyorsforgalmi sávokat a hírhedten elhúzódott Capital Beltway-n valamint Washingtonon keresztül a D.C. Virginia külvárosaiban úgy építették meg, hogy az ingázók elkerüljék a nagy forgalmat, és 55 km/h sebességgel tudjanak haladni, még a legnagyobb csúcsidőben is.

Hogyan működik? A “dinamikus árazásuk” hasonló elven működik, mint amit a légitársaságok és a Walt Disney World használ az áraik meghatározására. Csakúgy, mint ahogy többet kell fizetned a repülőgépen a jobb ülőhelyért, vagy a Magic Kingdom-ba való belépésért csúcsidőben, úgy az I-495 Express útvonalain is magasabbak az autópályadíjak, amikor több autó, azaz nagyobb forgalom van az úton. A torlódásokkal balesetek járnak. Mindenképp legyen egy biztosításod hogy fedezd magad, ha szükséges.

7. -95 Express Lanes

 • Maximális jármű utasdíj: 3,45 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,50 USD

Az I-95 gyorsforgalmi utak szintén Washington északi és Virginia külvárosában találhatók, és lebonyolítják a forgalmat a Capital Beltway és a déli területek között. Az I-495 és I-95 fizetős utak együttesen több, mint 40 mérföldet fednek le. A hatóságok szerint a virginiai “gyorsforgalmi utak” átlagosan napi 30-40 percet takarítanak meg az autósok számára.

6. Chicago Skyway

 • Maximális jármű utasdíj: 5,20 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,51 USD

Ez egy óriási, fizetős út Illinoisban, ami egy közel nyolc mérföldes híd, amely a Chicagói metropoliszra terjed ki. Ez a történelmi Skyway út volt az első fizetős út Amerikában, amely magántulajdonban volt és magáncég üzemeltetett. Eredetileg Chicago városa építette, tartotta karban és üzemeltette azt 2005-ig. Ekkor történt az, hogy a város eladta egy Skyway Concessions nevű magánvállalatnak. Az értékesítési feltételek szerint a Skyway Concessions a híd tulajdonosa, és 99 évig jogosult beszedni itt az autópályadíjakat.

5. Elgin O’Hare gyorsforgalmi út

 • Maximális jármű utasdíj: 4,20 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,52 USD

Ez az Illinois-i autópálya áthidalja a szakadékot az Egyesült Államok 20-as és a 83-as számú autóútjai között. Az út egy kissé kevesebb, mint 10 mérföld hosszú, és a járművezetőknek elektronikus úton kell fizetniük, amikor az autópálya ellenőrzőpontokon áthaladnak.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy eredetileg úgy volt, hogy az utat Elgintől a Chicago O’Hare nemzetközi repülőtérig tartó szakaszra építik, de az végül soha nem készült el odáig. Az O’Hare repülőtér nyugati terminálját, -melyhez az út vezet – sem építették még ki, tehát a drága útvonal kiérdemelte a „The Road to Nowhere”- (sehová vezető út) becenevet.

4. Fort Bend Parkway

 • Maximális jármű utasdíj: 1,75 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 0,53 USD

Ez a texasi fizetős út Houston délnyugati külvárosában van, és a hossza az 1960-as évek óta egyre növekszik. Jelenleg összeköti Fort Bend megyét Harris megyével, és végül összekapcsolja az Interstate 610-et a 99-es autópályával. A utazók szerint nagymértékben lecsökkenti az utazások idejét, akár 50 %-al is, és nagyon kicsi rajta a forgalom. Egyúttal azonban azt is hangoztatják, hogy ha nincs az autódon az elektronikus EZ-címke, akkor az autópályadíjat postai úton küldik ki – plusz 5 dolláros díjjal együtt. “Csak légy tudatában ennek a pénzrablásnak” – írták a Yelp az egyik kritikájában. Szinte érdemes megtakarítási számlát nyitni, csak azért, hogy fedezze ezeket a extra pótdíjakat.

3. A Texas Highway 249 Direct Connector (közvetlen összekötő)

 • Maximális jármű utasdíj: 1,25 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 1,11 USD

A Houstontól északra fekvő, viszonylag új összekötő út építése több mint 20 millió dollárba került, ezért Texas állam annak érdekében, hogy ez az összeg megtérüljön, autópályadíjat fizettet ezen az úton. Közvetlenül a Sam Houston Tollway-hez is csatlakozik az út, így a járművezetők az egyik fizetős útról a másikra mennek. A hihetetlenül költséges út a nyugati irányba vezető járművezetők számára meghosszabbítja az utazási időt. Az állam tovább folytatja az úton végzett munkákat, beleértve a zaj csökkentését és a vízelvezetés javítását, ami a térségben fennálló állandó áradások miatt szükséges. Ha gyakran vezetsz ezen a környéken, akkor mindenképp ügyelj arra, hogy olyan biztosításod legyen, amely fedezi az árvízkárokat is!

USA-beli utazás

USA-beli utazás

2. Prospect Mountain Veterans Memorial Highway

 • Maximális jármű utasdíj: 10 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 1,69 USD

Ez a fákkal szegélyezett, két sávos autópálya a Prospect hegy tetejéhez vezet a New York-i George Lake-ben. Ebből a festői kilátású pontból az ide látogatók megtekinthetik a George-tavat, az Adirondacks-t, a Zöld-hegységet, csak úgy mint a Fehér-hegységet és a Laurentian-hegységet is. Noha a csodás élmény amelyben részesülsz megéri a díj kifizetését, mégis elkerülhető ez az autópályadíj, ha lent parkolsz, és felgyalogolsz a 3 mérföldes ösvényen, hogy láthasd a gyönyörű kilátást.

1. Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway

 • Maximális jármű utasdíj: 11 USD
 • Átlagos útdíj mérföldenként: 2,2 USD

Ez a festői autópálya a New York-i Lake Placid-ban az ország legdrágább fizetős útja. A Whiteface-hegy tetejére vezet, amely a állam ötödik legmagasabb csúcsa. Innentől a látogatók akár a messzi Vermontot és Kanadát is láthatják, élvezhetik a túrázást, piknikezhetnek, síelhetnek, valamint egy jót is ehetnek a Whiteface kastélyban található festői szépségű kávézóban. Ez inkább egy turisztikai célpont, mintsem egy főútvonal, és a lélegzetelállító kilátás miatt megéri megfizetni a pályadíjat. Végül is az autópályadíja kevesebbe kerül, mintha helikopterrel utaznánk!

Ne felejtsd el, hogy még ha az autópályadíj magasnak is tűnik, számos módja van, hogy az utazási költségeken megtakaríts. Például, ha rendelkezel a megfelelő jutalom- ajándék- kreditkártyával az utazáshoz, készpénz visszafizetéshez, vagy akár a benzinhez.

Ez a cikk is érdekelhet: a legdrágább út-híd és alagút díjak az Egyesült Államokban.

Az USA-ba utaznál, de nincs vízumod? Válaszd te is az ESTA-t, hiszen..

 • 2 évig, vagy az útleveled lejártáig érvényes;<
 • Többszöri USA-ba történő belépésre jogosít fel;
 • Turizmusra, üzleti ügyekre, vagy átszállási célokra használható fel.
 • Igényelj ESTA engedélyt most!

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére