Menü bezárása

Kalifornia, a bor országa

Kalifornia, a bor országa

Kalifornia, USA

Kalifornia az az állam az USA-ban, ahol a legtöbb bort termelik. Minden évben több millió liternyi jó minőségű asztali bort termelnek ebben az amerikai államban, úgy ahogy az egyre jobb és jobb magas minőségű borkülönlegességeket is.

A legismertebb borvidékek Sonoma Valley és Napa Valley szomszédos Mendocino és Lake Country régiókkal. Ezek a vidékek San Francisco-tól 80-240 mérfölddel északra találhatók. A Central Coast borvidékek a lejtőkön és a parti hegyek menti völgyekben fekszenek Monterey-től délre egészen Santa Barbara-ig. Az ország többi részén elszórtan  kevésbé jól ismert borvidékek találhatók.

Amennyiben igényeled az ESTA vízumot, hogy beléphess az Amerikai Egyesült Államokba, úgy semmi másra nem lesz szükséged, csak az ESTA igénylési űrlap kitöltésére.

A változatos terepviszonyokkal rendelkező Kalifornia a hegyeivel, völgyeivel, sivatagjaival és csaknem határtalan éghajlati övezeteivel nagyon kedvező viszonyokat teremt a különböző típusú boroknak.

Manapság Kalifornia pincészetei nagyon sokféle bort készítenek, és mindig alig várják, hogy bővítsék választékukat. A kaliforniai éghajlat és talaj különösen megfelel néhány olyan szőlőfajtának, amelyekből kiváló minőségű bor készíthető. A Kalifornia Chardonnay és Sauvignon Blanc kiváló borok és a Cabernet Sauvignon is egy nagyon jó vörösbor. Zinfandel egy egyedi szőlőfajta Kaliforniában, amiből nagyon jó minőségű vörösbort készítenek. Az államban a legismertebb borvidékek közé tartozik Sonoma Valley és Napa Valley, a velük határos Mendocino County-val és a Lake County-val. Kalifornia borvidékeinek meglátogatása nagyon érdekes és mókás lehet számunkra. Sok pincészet ingyenes túrákat és bórkóstolásokat kínál. A borvidékek festői tájjal és számos étterem finom ételekkel várják az odautazókat.

ESTA utazási engedély igénylése

Sonoma Valley, Kalifornia

Sonoma Valley, USA

Sonoma Valley, USA

Sonoma County régió Petalumában kezdődik úgy megközelítőleg 48 mérfölddel a san franciscói-öböltől északra és egészen Healdsburgig nyúlik el. A 101-es országút Santa Rosa városának közepénél „kettévágja” a térséget. Sonoma County néhány olyan alkerületre van osztva, mint  Alexander Valley, Dry Creek Valley, Russian River Valley és a Sonoma Valley. Santa Rosa és a szomszédos városok – ahol sok a termőföld és szőlőültetvény, – a látogatók számára néhány remek éttermet, fogadót és gyógyfürdőt kínálnak. Néhány nagynevű borászat, mint a Benziger Family Winery, – ami családi borászat, igazoltan fenntartható és organikus. Gyönyörű földek, kóstolószoba, egy kitűnő kinti piknikező hely és egy ajándékbolt található itt. 1857-ben alapították Buena Vista Carneros Winery-t, Kalifornia legrégibb prémium borászatát, mely gyönyörű földekkel és saját tárlatvezetéssel rendelkezik. Pinot Nor és a Chardonnay a specialitásuk.

North Coast Wineries

North Coast Wineries borvidék

North Coast Wineries borvidék

Mendocino és Lake Counties Sonoma északi részén és Napa Valley régióiban találhatók. Kevésbé népszerűek a turista tömegek számára, mint Napa és Sonoma, de szintúgy rengeteg olyan pincészetük van, amelyek csúcsminőségű borokat készítenek. Mendowine Napa északi területein helyezkedik el. Ez a pincészet az óriási vörösfenyőiről és a jó ár-érték arányú borairól híres. A hűvös, altató Anderson völgy kitűnő Pinot Noir, Chardonnay, Rizling és Gewürztraminer borokat termel, míg az apró Mendocino Ridge kivételes Zindafelt készít. A Lake Countries-ban lévő High Valley nagyszerű hely a festői táj megtekintésére és a megfizethető Cabernet és Sauvignon borok megkóstolására. A Brassfield Estate borászat egy jó kiindulási pont a kóstolások számára. Egyéb népszerű borászatok még a Steele Wines és a Wildhurst Vineyards.

Utazz Te is az USA-ba

Central Coast Wineries

Central Coast Wineries borvidék, USA

Central Coast Wineries borvidék, USA

A Central Coast borvidék Monterey-öböltől egészen Santa-Barbaráig terjed. Az északi része úgy is ismert, mint a Monterrey Régió, mely a hegyekben és a völgyekben számos pincészettel rendelkezik Monterrey és Bug Sur városok közvetlen közelében. A déli részt időnként Santa Barbara Régiónak is nevezik. Ez a régió is sok borászattal és dombos tájjal rendelkezik, területe Santa Barbara északi részétől San Luis Obispo-ig tart. Santa Barbara leglenyűgözőbb területei a Santa Ynez Valley, egy olyan régió, mely hihetetlenül sok, 42-nél is több különböző típusú borral rendelkezik, a Rizlingtől kezdve a Syrah-ig. Sunstone Vineyards egy jó kiindulópont, ahonnan a 246-os országút mentén haladva szőlőültetvényeket és olyan csendes városokat láthatsz, mint Solvang, Los Olivos és Santa Maria. Ha másféle bórkóstolási élményekre vágysz, akkor keresd fel Santa Barbara „Funk Zone-t”, amely egy újjáélesztett raktárkerület a 101-es országút és East Beach között. Éttermeket, galériákat és kóstolópincéket találsz itt.

Egyéb borászatok

Természetesen vannak kevésbé jól ismert pincészetek is az ország különböző pontjain. Ilyenek a Sierra Foothills, a Sakramento térsége, a Central Valley, a Los Angeles térsége és San Diego környéke. Még a Los Angeles küszöbén elhelyezkedő Malibu-nak is 50 önálló szőlőültetvénye van Santa Monica hegyei körül. Népszerű helyek ebben a térségben még a Hoyt Family Vineyards, a Dolin Malibu Estate, amely néhány különösen finom Chardonnay-t is készít, valamint a Casa Dumetz pincészet. Alternatívaként csatlakozz a 6 órás Malibu Discovery Wine Trail Tour-hoz, hogy biztonságosan felfedezd a legjobb borászatokat a térségben.

Napa Valley

Napa Valley

Ha fel szeretnéd fedezni azt a hihetetlen számú borászatot, amit Kalifornia tud kínálni számodra, akkor szükséged lesz egy ESTA vízumra, hogy beléphess az USA-ba. Ehhez ki kell töltened egy ESTA igénylést, még mielőtt lefoglalnád a repülőutad. Az ESTA egy automatizált rendszer, amely meghatározza a Vízummentességi Program (VWP) keretein belül az Amerikai Egyesült Államokba utazni szándékozók jogosultságát. Az ESTA igénylési űrlap életrajzi adatokat és megfelelőségi válaszokat gyűjt rólunk. Az ESTA igénylési űrlap nálunk könnyedén kitölthető és beküldhető.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére