Menü bezárása

Ismerd meg az Amerikai Egyesült Államokat a zenei kultúráján keresztül!

Az Amerikai Egyesült Államok zenei kultúrája rendkívül változatos

Ha imádod a zenét és szeretsz utazni, ráadásul egy olyan országban élsz, mint Magyarország, akkor maradj velünk, mert ebben a cikkben bemutatunk 3 olyan amerikai várost, amelyek lenyűgöző zenei kultúrával rendelkezik. Ha Magyarországról utazol az Egyesült Államokba, akkor semmiképp ne feledd, hogy az USA kormányzati rendeletei alapján igényelned kell egy elektronikus utazási engedélyt, azaz az ESTA engedélyt, amit az interneten keresztül igényelhetsz.

Ebben a cikkben az Amerikai Egyesült Államok azon Afrikából származó zenei műfajairól fogunk írni, amelyek jelentős angolszász hatással bírnak, illetve melyek átdolgozásra kerültek az afro-amerikai zenei irányzatoknak megfelelően. Az olyan zenék, mint a blues, soul, jazz, a gospel zene és az R’n’B (Rhythm and Blues) bemutatják fontos történelmi, etnikai, kultúrális és földrajzi szerepüket, amit az Egyesült Államok nemzetközi zenei életében már a 18. századtól kezdődően játszanak.

A top 3 zenével kapcsolatos városunk, avagy úticélunk – melyeket az ESTA vízum birtokában meglátogathatsz, ha az USA-ba tartasz – a következők:

1. Memphis

Memphis városa Tennessee állam délkeleti részén található, ahol a Mississippi és a Wolf folyók találkoznak. Tennessee nemzetközileg hires a Blues zenéjéről, melynek dalai szomorú, lírai érzést közvetítenek. A város néhány olyan nagyszerű Blues énekes otthona, mint B.B. King, Anita Ward, Aretha Franklin és a királyok királya, a soha feledésbe nem merülő Elvis Presley. A Blues afrikai népies ritmusokból és keresztény dalokból származik, mely a gospel és a jazz zenével együtt (a műfaj tipikus ritmusai megtalálhatók ezen két zenei irányzatban) az R’N’B (Rhythm and Blues) műfaj alapjait képezik, ami valójában egy afro-amerikaiak által kreált zenei stílus egyesítés.

New Orleans, az USA zenei kultúrájának egyik fellegvára

New Orleans, az USA zenei kultúrájának egyik fellegvára

2. New Orleans City

New Orleans városa a Mississippi folyó delta torkolatában, Louisiana állam délkeleti felében helyezkedik el. New Orleans a Mississippi folyó legnagyobb kikötővárosának tekinthető és az USA-ban a hetedik legnagyobb. A város multikultúrális jellege számos formában megmutatkozik, mivel jelentős afrikai, spanyol, francia és latin-amerikai népességgel rendelkezik a település. A város a közismert Louis Armstrong szülővárosa, aki a Jazz területén jeleskedett, pont úgy, mint más kiemelkedő egyéniségek, mint például Wynton Marsalis és Harry Connick. Fesztivál konyhája nemzetközileg is elismert. Ez a konyha különösen az olyan rendezvényeken jeleskedik, mint a Mardi Gras, a Jazz Fesztivál (Jazz Fest) és a Sugar Bowl. Ezek az események segítenek megőrizni ennek a gyönyörű városnak a turizmusát.

3. Chicago

Chicagot “Szeles Városnak” is ismerik. A város Illinois államban található Cook megyében, a Michigan-tó délnyugati részén. Az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa Chicago. Chicago mind zenei, mind kultúrális téren nagy szerepet játszik, mivel zeneileg és nemzetközileg is ismert a zenei műfajok teremtéséről, népszerűsítéséről és szponzorálásáról, beleértve néhány már fentebb említett műfajokat, mint a Blues, Soul, Jazz és Gospel zenék. Az 1967-ben melegapított The Big Thing nevű zenekar volt az első, amely különféle műfajokban (pl. rock) alkalmazott olyan hangszereket, mint a szakszofon, trombita és harsona, de ezen hatás fenntartása tette Chicagót híressé. Minnie Riperton volt az egyik legjelentősebb női képviselője a soul zenének. A városban született és nagyon jól ismert a soul zene rajongói körében. Chicago számos jól ismert tánc-, opera-, és balettcéggel, valamint színházi iskolákkal rendelkezik, ezáltal a nagy sztárok otthonává válva, amely kétségkívül felidézi ezen jelentős város multikultúrális jellegét Samu bácsi (Uncle Sam) országában. A városban könnyedén lehet éjszakai programokat találni – a látogatók ellátogathatnak olyan klubokba, mint a Hard Rock Café és a Planet Hollywood Chicago.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére