Menü bezárása

Felkészülés az USA-ba való érkezésre

Bevándorlási ellenőrzés az USA-ba történő belépéskor

Felkészülés az Amerikai Egyesült Államokba való érkezésedre

Nem árt felkészülten érkezned az USA-ba, hogy megtudd, mire számíts a reptéren: bevándorlási ellenőrzés, vámnyilatkozat kitöltés, poggyász ellenőrzés, stb.

Érkezés az USA-ba

Érkezés az USA-ba

Információk, hasznos tanácsok

Hacsak nincs kanadai vagy bermudai útleveled, mielőtt megérkeznél az Egyesült Államokba, ki kell töltened egy bevándorlási űrlapot. Vízum tulajdonosoknak a fehér I-94, míg a Vízummentességi Program keretein belül érkezőknek a zöld I-94W jár. Naponta a legtöbben légi úton érkeznek, és az amerikai bevándorlás lecserélte az I-94W-t az ESTA nevű elektronikus hitelesítési rendszerre. Így a légi úton érkezőknek nem egy bevándorlási űrlapot, hanem egy ESTA kérelmet kell kitöltenie.

A bevándorlási szolgálat nem igényli az ESTA kinyomtatását, a rendszer úgy lett kialakítva, hogy a bevándorlási szűrés egyszerűbb és gyorsabb legyen. Ennek ellenére nyomatékosan ajánljuk, hogy tartsd az ESTA egy másolatát az utazási dokumentumaid között (útlevél, repülőjegyek, stb.) az országba való belépésnél fellépő esetleges problémák esetére.

Kitöltöm az ESTA igénylési űrlapot

A régi bevándorlási űrlapokat legtöbbször a földi belépéseknél használták. A bevándorlási szolgálat az ESTA szolgáltatáson keresztül kifejlesztett egy rendszert, hogy információkat cseréljen a légitársaságokkal. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nyilvántartásba vegyen az érkezésed előtt és megtartsa azt a Államokban való tartózkodásod alatt. Más szavakkal, a légitársaságod számított a látogatásodra.

Miután megérkeztél az USA-ba és mielőtt összeszednéd a poggyászod vagy elhagynád a repteret, egy gyors ellenőrzésen kell átesned, melyet egy bevándorlási tiszt végez el. Ennek célja, hogy megállapítsák, hogy az Amerikai Egyesült Államok meglátogatásának szándéka érvényes-e. Általában ez egy formalitás, melynek időtartama általában kevesebb egy percnél.

Bevándorlási ellenőrzés az USA-ba történő belépéskor

Bevándorlási ellenőrzés az USA-ba történő belépéskor

Ha a vizsgálat alatt a tiszt úgy látja, hogy az utazási szándékod kétséges, lehet, hogy egy külön szobába visznek kikérdezésre. Tartsd szem előtt, hogy a tisztnek joga van, hogy átvizsgálja a személyes dolgaidat, a határidő naplódat, a számítógéped, telefonod, stb. Győződj meg róla, hogy NINCS nálad semmi olyasmi, mely azt sugallná, hogy tovább szeretnél maradni, mint amit vízumod megenged vagy olyan tevékenységet végeznél, amit nem enged a vízumod (beleérve a tartós ott maradás keresését).

Azt javasoljuk, hogy légy nagyon óvatos és egyenes. A bevándorlási tisztviselők nagyon komolyan vesznek mindent (beleérve a szóbeli viccelődést) ami bármilyen kockázatot jelent a nemzeti biztonságra. Bármely félreértés további hosszú átvizsgáláshoz vagy korai visszaküldéshez vezethet.

Megérkezéskor, ha nem vagy amerikai lakos, jelezned kell, hogy hol fogsz lakni az ottani tartózkodásod alatt. Pontos címre lesz szükséged – beleértve az utcanevet és házszámot, – nem elég egy hotel név, kollégium név stb.

Igénylem az ESTA-t

Annak ellenére, hogy a Vízummentességi Program keretein belül nincs szükség amerikai címre az ESTA kérelemhez, az érkezésedkor ez szükséges. Ezért győződj meg róla, hogy ez el van intézve a utazásod előtt.

Amint a bevándorlási interjú kész, a tiszt le fogja pecsételni az útleveled és beenged az Egyesült Államokba. Az ESTA 90 napi tartózkodást tesz lehetővé a pecsét dátumától számítva. Ha I-94 űrlappal lépsz be, mindenképp tartsd meg a tiszt által visszaadott részt, mert szükséges lesz rá, amikor elhagyod az USA-t.

Vámkezelés az USA-ban

Vámkezelés az USA-ban

Minden alkalommal, amikor egy utas belép egy országba (beleértve a sajátjába is) el kell vámolnia. Az USA-ba való belépéskor ki kell töltened egy vámnyilatkozatot. Ezt az űrlapot 6059B-nek hívják; kék színű és téglalap alakú. Általában ezt a repülés alatt vagy a repülés előtt adják oda. Minden utasnak ki kell egyet töltenie, beleértve az állampolgárokat, lakosokat, látogatókat és vízummal rendelkezőket.

Lent látható az űrlap:

Vámnyilatkozat minta

Vámnyilatkozat minta

Egy kitöltés szükséges családonként / utascsoportonként.

Az űrlap elülső részén kell megadni a személyes adataidat, beleértve az útlevél számodat és a repülési adataidat.

ESTA engedély igénylése

Ez alatt meg kell válaszolnod 6 kérdést. Némely kérdés erősen ellenőrzött javakra és eszközökre vonatkozik, mint pl. ételre, árura vagy pénzre (pl. nem léphetsz be az Államokba több, mint 10,000 dollárral bejelentés nélkül). Az űrlap hátulján meg kell nevezned azokat a dolgokat, amiről az elülső részén kérdeztek. Megemlítheted, hogy hozol-e ajándékot vagy szuvenírt egy barátodnak, alkoholt, monetáris eszközöket, stb. Ez a szekció limitált hellyel rendelkezik, úgyhogy ha sok dolgot kell felsorolnod, nyugodtan tölts ki több űrlapot.

Miután a bevándorlási állomáson dolgozó tiszt beengedett az Amerikai Egyesült Államokba, fel kell venned a poggyászod és tovább kell haladnod egy másik vizsgálati területre. Itt át kell adnod a vámnyilatkozatot egy ügyintézőnek és az esetek nagy részében az ügyintéző azonnal továbbenged és megmutatja a kijáratot. Némely utas poggyászát véletlenszerűen további vizsgálatnak vethetik alá vagy elküldik vámot fizetni, ha olyan javakat jelentett be, melyekért szükséges fizetni.

További vizsgálatok történhetnek manuálisan (ki kell nyitnod a poggyászod) vagy egy röntgen gépen keresztül át kell vinni (hasonló ahhoz, amivel a felszállás előtt világították át a poggyászod).

Poggyászellenőrzés az USA-ban

Poggyászellenőrzés az USA-ban

A kikérdezés után, ha az utas további gyanakvásra ad okot, akkor átviszik őt egy külön szobába további, áthatóbb vizsgálatra.

ESTA kérelem elindítása

Ne feledd, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége szankcionált bizonyos országokban készült javakat, melyek nem engedélyezettek az USA-ban. A jelenlegi lista a következő: Szíria, Irán Kuba, Észak-Korea.

Az utas nem léphet be hússal, feldolgozatlan zöldséggel vagy gyümölccsel. Viszont hozhatsz csomagolt ételt, pl. süteményt, kenyeret és alapvetően pékárukat.

Általános szabály, hogy az ételeknek vákumcsomagolt csomagolásban kell lennie.

Ha amerikai területet szeretnél meglátogatni, (mint például a Virgin-szigeteket, Guam-ot, stb.) ne feledd, hogy a kontinensre való visszatéréskor ismét vámnyilatkozatot kell kitöltened.

A belépésed helyén kell a bevándorlási ellenőrzéseken átesned (ezt a folyamatot progresszív elvámolásnak hívják), de legtöbb esetben végállomásodon (érkezés helye) átveheted a poggyászod és itt vámolhatsz el.

Más szavakkal, ha a belépésed helye Philadelphia és a végállomásod New Orleans, akkor a bevándorlási ellenőrzéseken biztosan Philadelphia-ban fogsz átesni, de New Orleans-ban veheted majd át a poggyászod és ott vámolhatsz el. Hogy megtudd, hogy pontosan hol veheted át a poggyászod, kérlek, egyeztess a légitársaságoddal.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére