Menü bezárása

Az Európai Unió megszüntette az amerikaiak beutazási tilalmát

Európai Unió zászlaja

Néhány napja értesültünk arról, hogy az Egyesült Államokból érkezők hamarosan oltottsági állapottól függetlenül utazhatnak az Európai Unióba, annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok felkerült az Európai Unió biztonságos utazási listájára. Ez a változás 2021. június 17-től lépett életbe, bár nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz, mint amilyennek hangzik.

Ebben a cikkben:

 • Az Európai Unió felvesz néhány országot a biztonságos utazási listára;
 • A legnagyobb trükk ezzel a szabályzat változással kapcsolatban;
 • Az Európai Unió a védőoltással rendelkező utazókra vonatkozó korlátozások enyhítésén dolgozik.

Az Európai Unió felvesz néhány országot a biztonságos utazási listára

2020 márciusa óta az Európai Unió nem igazán engedi be a külföldieket a területére, kivéve, ha olyan országból jöttek, ahol a koronavírust nagyrészt ellenőrzés alatt tudtak tartani.

Konkrétan, az Európai Unió kapui nyitva állnak az ausztráliai, izraeli, Japán, Új-Zélandi, Ruandai, Szingapúri, Dél-Koreai, Thaiföldi és Kínai látogatók előtt (viszonossági feltételek mellett).

Tudtuk, hogy az Európai Unió ezen listának bővítésén dolgozott, és ennek részletei most már hivatalosak. Az Európai Unió a mai naptól kezdve a következő úti célokat vette fel a biztonságos utazási listára, amelyek mentesülnek a jelenlegi beutazási tilalom alól:

 • Albánia
 • Hongkong
 • Libanon
 • Makaó
 • Észak-Macedónia
 • Szerbia
 • Tajvan
 • Egyesült Államok

A listára akkor kerülhet fel egy hely, ha az elmúlt 14 napban 100 000 lakosra vetítve kevesebb, mint 75 COVID-19-es esetet regisztráltak, és az Egyesült Államok az Európai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (ECDC) adatai szerint e küszöbérték alatt állnak.

A listát kéthetente felülvizsgálják, így pont úgy ahogy az Egyesült Államok felkerült a listára, úgy le is kerülhet róla, ha a helyzet lényegesen megváltozik.

Remélem, hogy itt kölcsönösséget láthatunk majd, és hogy az Egyesült Államok végre megszünteti az Európai Unióval szembeni beutazási tilalmát. Voltak olyan pletykák, hogy ez a beutazási tilalom május közepén megszűnik, de úgy tűnik, hogy ezt az időpontot a változásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt későbbre halasztották.

A fő trükk ezzel a politikai változással

Ez a fejlemény igazán izgalmas hír, ámbár van néhány fontos dolog, melyet szem előtt kell tartani:

Ez csupán egy ajánlás az Európai Unió részéről, és minden ország, maga döntheti el hogy végrehajtja-e ezt az új politikát; ahogyan ezt leírták, “az EU tagállamainak fokozatosan fel kell oldaniuk az utazási korlátozásokat a külső határokon” az Egyesült Államokból érkezők számára.

Bár az Európai Unió ezen szabályzat ajánlása 2021. június 17-től hivatalos, ez nem jelenti azt, hogy minden ország azonnal végrehajtja ezt; ami azt illeti, több ország az Európai Unió iránymutatása nélkül is nyitott az amerikaiak beengedésére.

Még a határkorlátozások feloldása után is megkövetelhetik a látogatóktól, hogy karanténba kerüljenek és/vagy vizsgálaton vegyenek részt, mivel ez az egyéni országtól függ.

Az Európai Unión és a schengeni övezeten belül még mindig nincs teljes körű szabad mozgás, mivel különböző országoknak eltérő beutazási követelményeik lesznek, és ez valószínűleg még egy ideig így is marad.

COVID-19 - helyzetkép az USA-beli utazással kapcsolatban

Az Európai Unió a beoltott utazókra vonatkozó korlátozások feloldásán dolgozik

Az e heti frissítés szerint minden amerikai jogosult az Európai Unióba jönni, köszönhetően az itteni koronavírusos megbetegedések csökkenő számának. Ez független az Európai Unió azon tervétől, hogy minden országból engedélyezzék a beoltott látogatókat, amely szintén a közeljövőben fog megvalósulni.

Ez már hetek óta készül, de eddig még mindig nem valósult meg teljesen. Várhatóan ez bármikor megváltozhat.

Ha amerikai vagy, és az Európai Unióba szeretnél utazni, akkor továbbra is érdemes beoltatni magadat az utazáshoz. Az Egyesült Államok ugyanis egyik napról a másikra lekerülhet az Európai Unió biztonságos utazási listájáról, míg a beoltottakra vonatkozó szabályok valószínűleg már nem fognak változni.

Összefoglalás

Az Egyesült Államok felkerült az Európai Unió biztonságos utazási listájára, ami azt jelenti, hogy az amerikaiak azon kevés nemzetiségek közé tartoznak, akik oltás nélkül is beutazhatnak az Európai Unióba. A trükk az, hogy ez csupán egy ajánlás az Európai Unió részéről, és most már az egyéni országokon múlik, hogy ezt a szabályzatot végrehajtják-e.

Várhatóan a legtöbb ország követni fogja az Európai Unió útmutatását, még akkor is ha nem egyik napról a másikra. Fontos megjegyezni, hogy ez még mindig nem jelent teljes szabad mozgást Európában, és azt sem jelenti, hogy nem kell majd vizsgálatokat és/vagy karanténkövetelményeket teljesíteni.

Ettől függetlenül ez egy hatalmas lépés a helyes irányba.

A koronavírus helyzet beutazási vonatkozásával kapcsolatos további, korábbi cikkeinket az alábbi linkre kattintva olvashatjátok: COVID-19 témakör.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére