Menü bezárása

eTA és ESTA – egy könnyű módszer Észak-Amerika meglátogatására

Utazás az USA-ba ESTA-val / eTA-val

A világkörüli utazás érdekes és élvezetes. Meglátjuk a világot, melyben megtapasztaljuk azokat a különbségeket, melyek egy szivárványt hoznak létre a távoli sarkok között. Korábban a világ körüli utazás nem volt olyan nehéz, mivel a földrajzi akadályok már elég kicsik voltak ahhoz hogy átkeljenek az újonnan feltalált hajókkal és a vasúttal. A papírmunka szintén sokkal kevesebb volt, mint manapság, de az idő múlásával és a korok változásával a határok körüli biztonság fokozódott. Növekedett a papírmunka és a vízum fogalma lassan felépült. Mindegyik országnak különféle követelményei voltak, amelyeket teljesíteni kellett az adott vízum kiadása előtt. Nagyon sok turista kedvence Észak-Amerika volt a nyers szépsége miatt, de a vízum beszerzésének hosszú folyamata sok turistát visszariasztott, így elmaradt az utazás és Észak-Amerika kultúrájának megtapasztalása. Márpedig a vízumok minden államban különböztek, ezért továbbfejlesztették a vízumkérelmet. A vízumokat szükség szerint kiállított kategóriába is sorolták.

Jelentkezz még ma és szerezd meg a saját ESTA engedélyedet e-mailen keresztül!

A vízum fogalma

A vízum olyan ország látogatásának engedélyezése, melyben nem rendelkezel állampolgársággal. Ahhoz, hogy beléphess egy olyan nemzet területére, mely nem a szülőfölded, ki kell töltened egy jelentkezési lapot, amelyen feltünteted a látogatásod célját és az ott tartózkodásodhoz szükséges időt.

Ezzel egyidejűleg bizonyítanod kell a hatóságoknak, hogy nincs korábbi bűnügyi nyilvántartásod, és hogy nincs folyamatban semmilyen ellened szóló bírósági ügy. Az alapos háttér-ellenőrzés és a megadott adatok ellenőrzése után a vízumkérelmet továbbküldik további ellenőrzések céljából. A vízumot az összes ellenőrzés befejezése után állítják ki.

A vízumok típusai

Sok különböző típusú vízum létezik a vízum prioritásainak rendezése és a migráció, valamint a látogatók nyomon követése érdekében. Emellett a kategóriák segítenek a fogadó országnak és az utazó személy országának is, hogy figyelemmel kísérjék az emberek áramlását és kiküszöböljék az esetleges veszélyeket. Az alábbiakban bemutatjuk a kiadható vízumkategóriákat.

 1. Munkavállalói vízum
 2. Diákvízum
 3. Turista vízum
 4. Hozzátartozói vízum
 5. Bevándorló vízum

Ezeket a vízumokat tovább osztják különféle alkategóriákba.

Minden országnak megvan a saját vízum-alkategóriáinak listája. Egy külföldi számára egy Észak-Amerikai látogatás meglehetősen ijesztő lehet óriási vízumkövetelményei miatt.

Elektronikus engedélyezést fejlesztettek ki annak érdekében, hogy csökkentsék a vízumkiadás terheit minden rövidebb, csak néhány napig tartó utazásra. Ezt az engedélyt csak azoknak az állampolgároknak adták, akiknek országa szerepel a vízummentesség listáján. Ez megkönnyítette a hatóságoknak követni a turisták be és kiáramlását, és a turistáknak is megkönnyítette az ország látogatását.

Utazás az Amerikai Egyesült Államokba

Az Amerikai Egyesült Államok páratlan utazási élményt nyújthat számunkra.

Túra Észak-Amerikába

Az észak-amerikai utazás meglehetősen egyszerűvé vált, mivel sokféle vízum áll rendelkezésre. A vízum megszerzése kicsit nehéz lehet azoknak az állampolgároknak, akiknek szülőhazája nem rendelkezik kétoldalú megállapodással Észak-Amerikával.

Másrészt, ha olyan országból származol, mint Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország, akkor vízum nélkül is meglátogathatod a kontinenst, feltéve, hogy a látogatásodnak időtartama legfeljebb 90 nap vagy másfél hónap.

Ha Észak-Amerikára utazási vízummal rendelkezel, akkor minimális papírmunkával ingyenesen átjuthatsz Kanadába. Észak-Amerika hatalmas kontinens, és a turisztikai helyek végtelenek. Meglátogathatod Mexikót is, bár szükség lehet további egyéb formanyomtatványok teljesítésére, kitöltésére is.

A vízum iránti kérelem benyújtása most még könnyebb, mivel a digitális világ gyors ütemben halad előre. Van mód vízum nélküli belépésre Észak-Amerikába is, ha jól ismered a vízummentesség eljárásait, és teljesíted az ezekre vonatkozó követelményeket. Az eTa és az ESTA két olyan elektronikus médium, melyeken keresztül vízum nélkül meglátogathatod Észak-Amerikát és Kanadát. Tekintsük át jobban az eTa-t és az ESTA-t, mivel ezt a kettőt gyakran összetévesztik egy újabb típusú látogatási vízummal!

Tekintsd meg az ESTA engedély megszerzéseinek a követelményeit itt!

Mi az eTa?

 • Az eTA kanadai belépésre szolgál, és egy elektronikus engedélyezési eszköz, amely megadja a belépési engedélyt a repülésre és vízum nélküli belépésre, feltéve, hogy Ön a vízummentességi program alá tartozik.
 • A kiállításától számítva öt évig érvényes, és egyáltalán nem kapcsolódik azokhoz a napokhoz, amelyeken vízum nélkül tartózkodhat az országban.
 • Az eTA rendszerint megkönnyíti a vízum beszerzésének hosszú, nehéz folyamatait, és ha néhány napra el szeretnél látogatni az országba, akkor ezt az engedélyt könnyen felhasználhatod az országba való belépéshez és a környékhez való utazáshoz. Néhány napos kirándulási terv esetén már nem kell vízumot kérelmezned, és rendkívüli hosszú eljárásokon keresztülmenned.
 • Az eTA szó szerint elektronikus utazási engedélyt jelent. Ez egy alapvető tranzitbérlet, amely segít vízum nélkül eljutni egy kanadai repülőtérre. Viszont az összes szükséges dokumentumot be kell nyújtanod a migráns ellenőrző központban.
 • Ha korábban már jártál az országban az eTA használata nélkül, akkor meg kell mutatnod a szükséges igazolásokat és egy érvényes útlevelet. Az engedély meggyorsítja a folyamatot, és növeli annak esélyét, hogy egy következő alkalommal is beléphess az országba.
 • Csak azoknak az utazóknak van szükségük eTA-ra, akik igény beveszik a járatok szolgáltatásait. Azoknak az utazóknak, akik kompon, hajón vagy vonaton keresztül lépnek be az országba, nem kell bemutatniuk az eTA-t.
 • Ha az Egyesült Államok állampolgára vagy, akkor nem kell eTA-val rendelkezned. A kanadai állampolgároknak szintén nem kell kérelmezniük ezt a tranzit engedélyt.
 • A Vízummentességi Programba tartozó személyek kérelmezhetik a repülési engedélyt, de a vízummentességi listán nem szereplő más országokból származóknak vízummal kell rendelkezniük, ha utazásuk Kanadán keresztül történik.
ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA – Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Mi az ESTA?

 • Az ESTA elektronikus engedély vagy repülési engedély az USA légi- és tengeri kikötőin történő átutazáshoz és tranzithoz.
 • Akkor kérheted ezt az engedélyt, ha szülőfölded kétoldalú megállapodásokkal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokkal, és a Vízummentességi Program ellenőrző listájába tartozik.
 • Az ESTA megléte elősegíti az áthaladást Észak-Amerikán, ámbár az áthaladást és a belépést a határbiztonsági tisztviselők és a többi érintett hatóság nagyon szigorúan szabályozzák.
 • Miközben az ESTA-ra pályázol a Vízummentességi Program keretein belül, rendkívül fontos, hogy ne rendelkezz utazási vízummal.
 • Ha az ESTA-n keresztül szeretnél engedélyt kérni, akkor minden bizonyítékot és foglalkoztatási nyilvántartást meg kell adnod.
 • Az ESTA jelentése Elektronikus (Electric) Rendszer (System) Utazási (Travel) Engedélyezésre (Authorization). Könnyedén jelentkezhet az otthonodból, az irodádból, vagy akár egy kávézóból is az interneten keresztül.
 • Győződj meg arról, hogy érvényes útleveled van. Olyan ország állampolgárának kell lenned, amely a Vízummentességi Program hatálya alá tartozik.
 • Az ESTA lehetővé teszi, hogy kevesebb, mint 90 napig tartózkodj az USA-ban úti- vagy üzleti célokból, viszont az országba való belépéshez az összes eredeti hatósági igazolvánnyal rendelkezned kell, amelyeket a hatóságoknak be kell mutatni.

Az eTA és az ESTA igénylésének menete

Ha az USA-ba és Kanadába is egyaránt utazni készülsz, akkor javasoljuk az ESTA és az eTA – a kanadai online utazási engedély – beszerzését. Mindkét engedély külön is érvényes és belépést biztosít az USA-ba, illetőleg Észak-Amerikába, Kanadába.

Utazási vízum igénylési űrlapjának kitöltése

Az eTA és az ESTA kérelmek kitöltése is egyaránt egyszerű, és 10 percnél nem vesz több időt igénybe.

Az eTA igénylésének pontos menete

 • Az eTA jelentkezési űrlap gyorsan és egyszerűen kitölthető. Csupán a személyes adataidra és elérhetőségeidre, valamint a személyazonosságod igazolására alkalmas, beszkennelt dokumentumaidra lesz szükség
 • Ha a kérelmed feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, akkor se aggódj, mivel előfordul, hogy néhány napba is telik az összes információ ellenőrzése és feldolgozása.
 • Javasoljuk, hogy előbb igényeld meg az eTA-t, és csak ezt követően foglald le a repülőjegyed, mivel egy esetleges késés megakadályozhatja, hogy felszállj a repülőre, és ezzel óriási pénzügyi veszteségeket okozz saját magadnak.
 • Egyesével töltsétek ki az eTA kérelmet, ha többen is szeretnétek utazni.
 • Vigyázz az útlevél számának beírásakor, mivel helytelen útlevélszám megadása az utazás és a tranzitbérlet visszavonását eredményezheti!
 • A jelentkezés feldolgozása után megkapod az eTA-t a korábban megadott e-mail címre (melyet még az eTA igénylési űrlap kitöltésekor adtál meg).
 • A repülőtéren történő bejelentkezés megerősíti, hogy az útlevél és minden további személyazonosságot igazoló okmány nálad van. Amennyiben további dokumentumokat kellett volna előzetesen benyújtanod, hozd magával a dokumentumok eredeti példányát is!

Az ESTA igénylésének pontos menete

 • Az ESTA kérelem az interneten keresztül tölthető ki. Az ESTA igénylési űrlap kitöltése meglehetősen egyszerű.
 • Az űrlap kitöltésekor néhány kérdésre is válaszolnod kell.
 • E-mailben vagy az igénylési űrlapon megadott elérhetőségen fogják felvenni veled a kapcsolatot, hogy tájékoztassanak az ESTA jóváhagyásának státuszáról.
 • Csak a vízummentesség hatálya alá tartozó országok állampolgárai kérhetnek ilyen típusú utazási engedélyt.
 • A bejelentkezés során az érvényes útlevélhez mellékelned kell az összes kapcsolódó dokumentumot. Ne felejtsd el magaddal hozni minden olyan kiegészítő dokumentumot, amelyet feltöltöttél az ESTA igénylési űrlap kitöltése során.

Noha a fenti két elektronikus beutazási engedély csökkentik a vízumkiadási terheket, e két engedélynek vannak bizonyos határai, és ezeket a határokat szigorúan szabályozzák. Bár az engedélyt szinte azonnal megkapod a kérelem benyújtását követően, a megfelelő dokumentáció hiánya visszavonást eredményezhet.

Most, hogy világosabb elképzelésed van az eTA-ról és az ESTA-tól, bármikor akkor utazhatsz el Észak-Amerikába, amikor csak akarsz. Ez nemcsak megkönnyíti az utazás folyamatát, hanem biztosítja azt is, hogy minden olyan lehetőséget megkapj, amelyeket a vízummal rendelkező személyek is élveznek.

Fontos az is, hogy az elektronikus beutazási engedély(ek) beszerzését követően mielőbb megszerezd a retúr repülőjegyed is. Kellemes utazást kívánunk Észak-Amerikába, Kanadába az ESTA-val és az eTA-val!

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére