Menü bezárása

ESTA vízum az Egyesült Államokba

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

Az ESTA USA vízum kérelmed – hacsak nem rendelkezel már hagyományos amerikai vízummal,- itt kell kitöltened azt és meg is kell kapnod azt, mielőtt elindulnál az USA-ba. Mielőtt üzleti útra indulnál az USA-ba, gondoskodnod kell az amerikai vízumról is. A hagyományos amerikai vízum helyett azonban választhatod akár az ESTA Visa USA-t is.

Nem számít, hogy vállalkozó vagy, esetleg egy nagyvállalatnál dolgozol, vagy csak éppen nyaralni mennél az USA-ba, mindenképpen gondoskodnod kell ezeknek a beszerzéséről. Szükséged lesz vagy egy szokásos amerikai vízumra vagy egy ESTA vízumra. Ide kattintva találsz egy ESTA jelentkezési űrlapot. Az ESTA jelentése ”Elektronikus Rendszer az Utazás Engedélyére” (Electronic System for Travel Authorisation). Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma kezeli a VWP-t, amely az ESTA Visa USA-t állítja ki.

Hogy érthetőbb legyen az USA ESTA jelentése

Sok utazó nem érti pontosan az ESTA-t és azt, hogy valójában mit is jelent számukra. A dolgok tisztázása érdekében megbeszéljük az alapjait, és azt, amit tudnod kell róla, mielőtt az Egyesült Államokba utazol. Az ESTA 2007-ben jött létre, és az utazók már az azt következő évben tudtak rá regisztrálni. Az ESTA a Vízummentességi Program, vagy röviden a VWP (Visa Waiver Program) része, ezáltal vízumigénylés nélkül utazhatsz az Egyesült Államokba. Mivel az ESTA nem egy vízum, a használata gyorsabb folyamatot biztosít az Egyesült Államokba történő utazáshoz. Amikor jóváhagyják az Egyesült Államokbeli látogatásod, vízummentesen fogsz tudni utazni. Az igénylés jóváhagyása az utazáshoz benyújtott adataidtól függ.

A jogosultakat lényegében biztonságosnak nyilvánítják az utazás szempontjából, ezáltal nincs szükségük vízumra. Az ESTA jóváhagyási folyamata hihetetlenül egyszerű és meglehetősen gyors. Ellentétben a vízummal történő regisztrációnál, melynek jóváhagyása több hétig is eltarthat, az ESTA csak 24 órát vesz igénybe.

Mennyi ideig érvényes az ESTA USA?

A jóváhagyás napjától kezdve az ESTA két évig érvényes. Sokszor pontosan ugyanazon a dátumon jár le, mint amikor az ki lett állítva. Ezáltal, előre úgy kell megtervezned azt, hogy az útleveled is érvényes legyen az elkövetkezendő két évig, vagy legalábbis amennyi ideig csak tervezed az ESTA használatát.

Bár egy ESTA két évig érvényes, használatával egy utazásra legfeljebb 90 napot szánhatsz. Ez akkortól kezdődik, amikor megérkezel az Egyesült Államokba. A 90 napos határ túllépése megakadályozhatja a kiindulási országba való visszatérést.

Továbbá, ha a szomszédos országokat, Mexikót vagy Kanadát meglátogatod ezen 90 nap időtartama alatt, nem állítja meg vagy indítja újra a kijelölt időt. Tehát, ennek érdekében, jól végiggondolt útitervet kell előre kialakítanod, hogy mindenhová el tudj jutni, amit előzetesen elterveztél.

Ezt azért hozták létre, hogy megakadályozzák az utazókat abban, hogy kihasználják a program előnyeit. Azonban, ha másik országba utazol, az idő visszaáll az ESTA engedélyeden. Ámbár azzal tisztában kell lenni, hogy a folyamatos Amerikába való ki-be utazgatás az ESTA használatával valószínűleg fel fogja hívni a határőrség figyelmét és akár kérdőre vonhatnak, továbbá ki- és meghallgatást is eredményezhet. Ha bármi olyan ügyed van az Egyesült Államokban, amely megköveteli hogy 90 napnál hosszabb ideig tartózkodj ott, akkor vízumra lesz szükséged.

Mit fed le az ESTA USA?

Az ESTA lehetővé teszi az Egyesült Államokba történő beutazást két célból: üzleti vagy turisztikai. Miután megérkeztél, körbejárhatod az országot, vagy részt vehetsz üzleti tevékenységekben.

Legyél tisztában azzal, hogy az Egyesült Államokba való munkakeresés nem tartozik bele az üzleti célú utazásba. Akkor üzleti célú az utazás, ha azért utazol az országba, hogy üzleti találkozókon vagy konferenciákon és ehhez hasonlókon vegyél részt a munkádhoz kapcsolódóan.

Vannak olyan különleges körülmények is, amelyek indokolttá teszik az ESTA használatát. Ide tartoznak az iskolai és orvosi ügyek, amik legfeljebb 90 napig tartanak. Ha tanulási célból érkezel az Egyesült Államokba, akkor itt egy fontos kitétel van, mégpedig hogy az nem lehet egyetemi / főiskolai oktatás.

Utazási vízum igénylési űrlapjának kitöltése

Az eTA és az ESTA kérelmek kitöltése is egyaránt egyszerű, és 10 percnél nem vesz több időt igénybe.

Amikor igényled az ESTA utazási engedélyt, három külön választ kaphatsz a kérelmeddel kapcsolatban: „Engedély jóváhagyva”, „Engedély függőben” vagy „Utazás nincs jóváhagyva”.

Az „Engedély jóváhagyva” megkapása azt jelenti, hogy engedélyt kaptál az utazásra, tehát mostantól szabadon utazhatsz. Amikor a jóváhagyás beérkezik, kapsz egy hivatalos visszaigazoló számot és egy lejárati dátumot, amelyből megtudhatod, hogy meddig marad érvényes az ESTA-d. Ez gyakran két év a regisztráció napjától számítva, bár valamikor ez két év és egy nap is lehet.

Az „Engedély függőben” egyszerűen azt jelenti, hogy a kérelmed nem lehetett automatikusan jóváhagyni, és egy második ellenőrzési folyamaton kell átesnie. Ezen a ponton számíthatsz arra, hogy 72 órán belül végleges választ kapsz a jóváhagyásoddal kapcsolatban.

Végül: az „Utazás nincs jóváhagyva” azt jelenti, hogy jogosulatlannak minősülsz arra, hogy az ESTA program segítségével az Egyesült Államokba utazz. Tehát vízumra lesz szükséged, hogyha az Egyesült Államokba szeretnél utazni.

A legtöbb kérelmet rögtön jóváhagyják, így az utazók azonnal ellátogathatnak az Egyesült Államokba. Fontos, hogy a kérelmed benyújtása előtt alaposan ellenőrizd le az adataid, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincsenek benne hibák.

Kire vonatkozik az ESTA?

Az ESTA csak rád vonatkozik. Még akkor is, ha fiatal gyermeked van, neki is kell saját ESTA-val rendelkeznie ahhoz, hogy beutazhasson az Egyesült Államokba. Éppen ezért külön jelentkezést kell benyújtani minden olyan személynek, aki veled utazik.

Gyermek utasok esetében az ő nevükben nyújthatod be az adataikat, amennyiben azok igazak és pontosak. Minden egyes jelentkezés ugyanazon az elektronikus ellenőrzési folyamaton megy keresztül az Egyesült Államokba történő belépéshez.

Záró szempontok

Fontos megjegyezni, hogy a határőrségé a végső szó afelől, hogy beléphetsz-e az Egyesült Államokba. Annak ellenére, hogy az ESTA a számodra jóváhagyásra került, a határőrség ennek ellenére megtagadhatja a belépésed.

Ne feledd, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra az Egyesült Államokban. Valószínűleg feltesznek néhány kérdést a látogatásod okáról. Ez ne bátortalanítson el, ez az alapprotokoll mindazok számára, akik az Egyesült Államokba kívánnak belépni. Legyél őszinte és lényegre törő, és biztos beengednek az országba.

USA munkavégzés - I9 űrlap

Hogyan regisztrálhatsz az ESTA USA-ra?

Az ESTA kérelmezési folyamata eltér a vízumétól. Minden online történik, így nem kell fizikai dokumentumokat bemutatnod. A jóváhagyási folyamat teljesen automatizált.

Az általad beküldött információkat több adatbázis ellenőrzi, ezáltal digitálisan határozza meg a jogosultságod az Egyesült Államokba történő utazásra.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére