Menü bezárása

Az ESTA megújításának menete

Utazási vízum igénylési űrlapjának kitöltése

ESTA: Bevezetés

Az ESTA az USA-ba való utazás engedélye, és a Vízummentességi Program (VWP) alá tartozó országokban érvényes. A VWP-nek 38 résztvevő országa van, és ezen országok állampolgárai vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba az ESTA-val. Az ESTA összességében az Egyesült Államokba irányuló utazás biztonságának megerősítését jelenti, amely a VWP résztvevő országaira vonatkozik.

Az ESTA-ba való jelentkezéshez a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) és az USA Vám- és Határvédelmi (CBP) online kérelmezést kínál. Az utazási, anyagi és életrajzi adatok megadása után az adott jelentkezési űrlapot a rendszer feldolgozza, és meghatározza, hogy jogosult-e az USA-ba utazni a VWP szerint, és kap-e engedélyt.

Az elektronikus utazási engedély rendszer (ESTA) automatizált rendszereket használ annak meghatározására, hogy a látogatók mennyire jogosultak az USA-ba való utazásra a VWP szerint. Így beszállás előtt a repülőtéri hatóságok elektronikus úton ellenőrzik az USA CBP, hogy jogosult-e utazásra. Emellett ellenőrzik a kapcsolódó biztonsági kockázatokat is.

Az ESTA-val az utas felhatalmazást kap arra, hogy a VWP alapján USA-ba tartó járműre szálljon fel. A magánszállítóknak azonban benne kell lenniük a VWP-szállítók programjában. Ezenkívül ajánlatos, hogy az utazók azonnal kérjenek ESTA-t, amikor megerősítik amerikai utazási tervüket. Ennek ellenére akár 72 órával a felszállás előtt jelentkezhet ESTA-ra.

Ne feledd, hogy az ESTA nem egy vízum, és nem felel meg az amerikai vízumok követelményeinek. Az érvényes amerikai vízummal rendelkező utasok az Egyesült Államokba utazhatnak azon rendeltetésének megfelelően, amelyre az adott vízumot kiadták. Ha érvényes vízummal rendelkezel, akkor nem szükséges ESTA-t igényelned. Ezenkívül sem az ESTA sem pedig az érvényes vízumok nem garantálják az Egyesült Államokba való belépést. Csak a CBP rendelkezik erre felhatalmazással. Sőt, megfelelő indok esetén bármikor visszavonhatja az ESTA -t az USA-ban tartózkodásod alatt.

2009. január 12-én az ESTA-ra jelentkezés kötelezővé vált. Ezenkívül az ESTA kérelmezőinek ’kék vámáru’-nyilatkozatot kell benyújtaniuk, amikor az Egyesült Államokba érkeznek, függetlenül attól, hogy megszerezték-e az ESTA engedélyt. Ezenkívül az ESTA-engedélyednek egy példányát magaddal kell vinni, hogy megmutassa az amerikai hatóságoknak, mivel ők csak elektronikus úton kapnak információt.

Az ESTA 2 évig érvényes, vagy az útlevél lejártáig – attól függően, hogy melyik következik be előbb. Sőt, az ESTA-val felvértezve több utat tehet az Egyesült Államokban anélkül, hogy új engedélyt kellene kérvényezved. Az ESTA emellett lehetővé teszi az utazó számára, hogy akár 90 napig tartózkodjon egy látogatás során az Egyesült Államokban. Viszont egy kis időnek el kell telnie az Egyesült Államok látogatásaid között; azonban a látogatások közötti szünetek idejére vonatkozóan nincs említés.

Ezenkívül ne feledd, hogy ha az ESTA kérelmedet jóváhagyják, viszont az útleveled 2 éven belül lejár, akkor az ESTA-érvényessége csak az útlevél lejáratának idejéig érvényes. Néhány esetben szükséged lehet egy új ESTA engedélyre, az alábbiak szerint:

 • Új útlevelet kapsz;
 • Megváltoztatod kereszt és/vagy utónevedet vagy a nemedet;
 • Megváltoztatod az állampolgárságodnak az országát;
 • Megváltoztatod a válaszaidat (IGEN vagy NEM) az ESTA űrlap bármelyik kérdésére.

A DHS azt tanácsolja, hogy a VWP alapján kérjed az ESTA engedélyt, mihelyt megerősíted amerikai utazási terved. Vedd figyelembe, hogy ha ESTA-d az USA-ban tartózkodásod alatt jár le, akkor is távozhatsz.

2010. szeptember 8-tól az utazási promócióról szóló törvény értelmében az ESTA-kérelmekre díjat számítanak fel. A díj két részre oszlik: feldolgozási díjak és engedélyezési költségek. A feldolgozási díjakat minden ESTA kérelmezőnek fizetnie kell. Viszont az engedélyezési költségek csak akkor érvényesek, ha kérelmét jóváhagyják; másként pedig nem. Fontos megjegyezni, hogy a 9/11-es bizottsági 2007. évi törvény végrehajtási ajánlásainak értelmében csak akkor, ha légi vagy tengeri utazással, valamint a VWP-ben részt vevő országokból utazol, akkor jelentkezhetsz az ESTA-ra.

Ezenkívül, amikor megérkezel az Amerikai Egyesült Államokba, az USA CBP tisztviselői döntenek arról, hogy beléphetsz-e az USA-ba. Továbbá, az ESTA érvényes, ha más USA területekre is utazol – ideértve Guamot, Puerto Rico-t és az Egyesült Államok Virgin-szigeteit.

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

ESTA: Háttér

2008 augusztusában az ESTA hatóságai megkezdték a regisztrációk elfogadását, bár az utazási engedélyt 2009. január 12-től kötelezővé tették. Az ESTA 2 évig újrafelhasználható. Továbbá, ha a papírjaid rendben vannak, röviddel a jelentkezés után megkapod az ESTA-t. Valójában az ESTA kérelmek 99%-a jóváhagyást kap a jelentkezés utáni első 5 másodpercben. Csak akkor jelentkezz az ESTA-ra, ha az Egyesült Államokba tengeren keresztül vagy repülővel utazol.

Vedd figyelembe, hogy ha szárazföldön vagy kompjáraton keresztül utazol az Egyesült Államokba a British Columbia (ideértve Vancouver és Victoria) és a Washingtoni állam között, akkor nem kell jelentkezned az ESTA-ra. Ilyen esetekben azonban ki kell töltened az I-94-es papírlapot.

Az ESTA felhatalmazza a használóit, hogy akár 90 napig is tartózkodhassanak az Egyesült Államokban. Számos látogatást tehetnek az Egyesült Államokba. Viszont csak orvosi, turisztikai vagy üzleti célokból utazhatnak.

A 2017. novemberi adatok azt mutatják, hogy az ESTA engedéllyel rendelkezők jogosultak Kanadába, Bermudaba, a Karib-szigetekre vagy akár Mexikóba utazni, ha az Egyesült Államokon keresztül érkeznek.

Továbbá, ha bizonyos országok kettős állampolgára vagy, akkor a normál turisztikai vízum kérelmezését ajánljuk, ami Egyesült Államok nagykövetségén található. Néhány ilyen ország: Irán, Irak, Szudán és Szíria. 2016 januárjában az ezen országok jelentkezését megtiltotta az ESTA.

Ezenkívül azoknak a csoportoknak az ESTA-ját, akik 2011. március 1. után utaztak konkrét országokba, nem vonják vissza.
Ezek az országok Észak-Korea, Szudán, Jemen, Szomália, Szíria, Líbia, Irán és Irak. A CBP révén megtagadhatja a belépést a fent említett csoportokba, kivéve, ha jogosultak a mentességre. Az ilyen eseteket a belbiztonsági titkár vizsgálja meg; ezután döntéseket hoznak a mentesség megadásáról. A hatóságok leginkább akkor adnak mentességet, ha úgy ítélik meg, hogy az az Egyesült Államok nemzetének érdeke. Az utazók általában mentességet kapnak, ha teljesítik a következő kritériumok valamelyikét:

 • Nemzetközi vagy regionális szervezetek nevében meglátogatta a fent említett országokat;
 • Kormányzati szervezetek vagy szubnacionális kormányzati ügynökségek nevében volt hivatalos szolgálata;
 • Újságírók, akik jelentéstételi célból mennek.
ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA – Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA: Vízummentességi program

Mint korábban már említettük, a VWP-nek 38 részt vevő országa van. A VWP-re jogosult csoportok jelentkezhetnek az ESTA-ra, hogy meghatározott célokra – például orvosi, turisztikai vagy üzleti célokra –az USA-ba utazzanak.

Az utazás előtt feltétlenül jelentkezz az ESTA-ra. Az ESTA-ra való jelentkezéshez meg kell felelned a többi alkalmassági feltételnek (lásd alább). Most, ha a vízumod inkább az útlevélben tartanád az ESTA helyett, akkor helyette a (B) látogató vízumot célszerű kérned.

A 38 VWP közül a részt vevő országok közé tartozik Portugália, Görögország, Új-Zéland, Norvégia, Ausztrália, Egyesült Királyság, Írország, Izland, Japán és Lettország – néhányat felsorolva.

Az ESTA-t kérelmező brit állampolgárok számára korlátlan állandó tartózkodási jogokkal kell rendelkezni (a Man-sziget, Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország és a Channel-szigetek), hogy jogosult legyen.

Dióhéjban az ESTA felhatalmaz téged, hogy vízum nélkül belépjen egy USA-ba érkező tengeri vagy légi járművel a VWP-n. Az USA Vám- és Határvédelmi (CBP) kezeli az online ESTA rendszert annak meghatározására, hogy egy utazó jogosult-e az USA-ba való utazásra a VWP szerint.

Utazás az ESTA-val

Utazás az ESTA-val

ESTA: Hogyan kell jelentkezni?

Az ESTA-ra való jelentkezés egyszerű folyamat. Csak annyit kell tenned, hogy felkeresed a www.estavisa.hu webhelyet, majd válaszd ki az ‘ESTA kérelem’ lehetőséget. Most egy olyan oldalra kerülsz, amelyen megtalálható az ESTA jelentkezési lap. Itt kell megadnod a szükséges adatokat, és ezt követően be kell fejezned a fizetési folyamatot. A választható fizetési módok között bank és hitelkártya is szerepel. A jelentkezés benyújtását követően a rendszer ugyanezt dolgozza fel. Ezután e-mailt fogsz kapni az ESTA engedélyeddel kapcsolatban. Ne felejtsd el kinyomtatni az ESTA másolatpéldányát, amelyet az USA-ba való utazás során magaddal vihetsz. Mindenkinek, aki a VWP-n keresztül utazik az Egyesült Államokba, jelentkeznie kell az ESTA-ra.

Az ESTA-hoz történő jelentkezéshez a pályázóknak teljesíteniük kell a következő követelményeket:

 • Legyen egy VWP-ben résztvevő ország állampolgára;
 • Ne rendelkezzen látogatói vízummal;
 • Legfeljebb 90 napig lehet ott;
 • Orvosi, turisztikai vagy üzleti célokra kell utaznia.

Ezenkívül rendelkeznie kell az alább említett dokumentumokkal.

 • Egy VWP hatálya alá tartozó ország érvényes útlevele;
 • Érvényes bankkártya vagy hitelkártya;
 • Elérhetőségek;
 • A legfrissebb foglalkoztatási információk, ha vannak.

ESTA: Hogyan lehet megújítani

Az ESTA lejárta után új engedélyt kérhetsz. Ehhez csak be kell nyújtanod egy új kérelmet. Ne feledd, hogy jelenlegi engedélyed nem lehet meghosszabbítani. Az új ESTA jelentkezésedhez látogass el a kapcsolódó ESTA webhelyekre, és tartsd be az adott utasításokat. Csak annyit kell tenned, hogy megválaszolod a feltett kérdéseket, és új kérelmet nyújtasz be – hasonlóan az első alkalomhoz amikor jelentkezett.

A jelentkezésed részeként meg kell fizetned az ESTA jelentkezési díját; bankkártyával vagy hitelkártyával fizethetsz. Ezen felül, hogy újra jelentkezz az ESTA-ra, nem kell megvárnod a jelenlegi ESTA-d lejártát. Ugyanakkor jelentkezhetsz új ESTA-ra a meglévő ESTA-d előtt és után. Sőt, ha egy új ESTA-ra jelentkezel a meglévő ESTA lejárta előtt, akkor a jelenlegi ESTA-dat törlik, és helyébe lép az új ESTA-d. Az ESTA jóváhagyásakor említésre kerülnek az utazási engedély érvényes dátumai.

ESTA: Érvényesség ellenőrzése

Bizonyos esetekben érdemes lehet ellenőrizni, hogy meddig érvényes az ESTA-d. Ugyanezért látogass el a www.estavisa.hu weboldalra, majd kattints a „Visszaszerzés” linkre. A fizetés befejezése után e-mailben megkapod a kért adatokat.

Utazás az USA-ba ESTA-val / eTA-val

ESTA: E-útlevél

Az ESTA-ra való jelentkezés egyik követelménye egy érvényes e-útlevél. Ezenkívül az e-útlevélnek a tervezett Amerikába való indulása után 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Bár néhány egyén mentesülhet az országspecifikus normák szerinti rendelkezések alól.

Az e-útlevelek beágyazott elektronikus chipeket tartalmaznak, és továbbfejlesztettnek és biztonságos útleveleknek tekintik őket. Az e-útlevelekkel a hatóságok átvizsgálják a chipeket annak érdekében, hogy az utazó személyazonossága megfeleljen az útlevélnek. Az e-útleveleket a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által megállapított iránymutatások szerint állítják ki. Ezenkívül, ha vészhelyzetben vagy ideiglenes útlevéllel lép be az USA-ba a VWP-n keresztül, akkor is érvényes e-útlevélre van szüksége.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére