Menü bezárása

Érvényes-e az ESTA tagságom?

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

Mi is az az ESTA?

Az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) automatizált rendszereken keresztül állapítja meg a látogató jogosultságát az Egyesült Államokba. Ugyanakkor csak a tengeren vagy légi úton érkező és a vízummentességi program (VWP) alá tartozó országokból érkező utazók jogosultak az ESTA-ra való jelentkezésre a 2007. szeptember 9-i bizottsági törvény végrehajtási ajánlásainak megfelelően.

Vedd figyelembe, hogy az ESTA engedély nem egy döntő faktor az utazók USA-be történő beutazásában. Az USA-ba érkezéskor az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi (CBP) vezetői jogosultak meghatározni, hogy a látogató beléphet-e vagy sem. Az ESTA jelentkezések életrajzi adatokat gyűjtenek és a VWP jogosultsági kérdéseihez vannak kötve.

2018. decembere óta a jelentkezőknek 72 órával azelőtt kell jelentkezniük az ESTA-ra, mielőtt az Egyesült Államokba utaznának. Azonban azt ajánljuk, hogy az utazók előzetesen jelentkezzenek az ESTA-ra, miközben még amerikai utazási tervüket kovácsolják.

Ne feledd, hogy az utasokat – a csecsemőket is beleértve -, nem engedik be az Egyesült Államokba ESTA nélkül. Ezenkívül az Egyesült Államok bizonyos területein történő látogatásokhoz is jelentkeznie kell az ESTA-ra. Ide tartozik az Egyesült Államok Virgin-szigete, Puerto Rico és Guam.

Nem szükséges az ESTA, ha Mexikóból vagy Kanadából szárazföldön érkezel az Egyesült Államokba. Ilyen esetekben az utazóknak csak az I-94 papírlapot kell kitölteniük az USA-ba való belépéshez.

Vízummentességi program

A VWP-ben részt vevő országok állampolgárai jogosultak az ESTA-ra való kérelemre az USA-ba üzleti, turisztikai vagy orvosi célokra való utazásra. Az ESTA felhatalmazza az utazókat, hogy akár 90 napig ott tartózkodjanak az Egyesült Államokban vízum nélkül.

A látogatóknak érvényes ESTA-t kell biztosítaniuk utazásuk előtt. Az ESTA-ra való jelentkezéskor azonban meg kell felelniük az alábbiakban felsorolt egyéb követelményeknek. Ha az utazók mégis inkább azt preferálják, hogy vízum rendelkeznek az útlevelükben, akkor kérhetik a látogatói (B) vízumot.

A VWP-ben 38 ország vesz részt, többek között Finnország, Ausztrália, Svájc, Szingapúr, Olaszország, Új-Zéland, Görögország, Lettország, Japán, Írország, Izland, Egyesült Királyság, Norvégia és Portugália.

Brit állampolgárok esetében az ESTA kérelmezéséhez korlátlan állandó tartózkodási joggal kell rendelkezniük a Channel szigeteken, Észak-Írországban, Walesben, Skóciában, Angliában és a Man-szigeten.

Vízum nélkül utazóknak a VWP programon belül be kell szerezniük az ESTA-t, mielőtt felszállnának egy amerikai repülőgépre vagy tengeri utasszállító hajóra.

Az ESTA egy online rendszer, amelyet az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala (CBP) kezel, és meghatározza a VWP alapján az Egyesült Államokba irányuló utazások jogosultságát különböző célokra – beleértve az üzleti, turisztikai vagy orvosi célokat is.

ESTA History

Az ESTA regisztrációi 2008 augusztusától kezdődtek de az utazási engedély azonban 2009. január 12-től vált kötelezővé. A szűrést követően az utasok 2 évig használhatják újra az ESTA-t, bár a belépéshez még be kell töltenieük az I-94 W űrlapot. Ezenkívül 2009 áprilisától a görög állampolgárok kétéves érvényes ESTA-t kaptak.

Ezenkívül az ESTA 2010. szeptember 8. előtt ingyenesen elérhető volt a hivatalos kormányzati weboldalakon. Ezt követően az utazásösztönzési törvény értelmében díjakat vetettek ki.

A díj egy részét elosztották az utazásösztönző társaság, mind a CBP adminisztrációs díjai között. A díjak kivetése után John Bruton, aki az Egyesült Államok EU-nagykövete volt, úgy vélekedett, hogy a turisták száma nem növekszik, ha az Egyesült Államokba való beutazásért díjat számolnak fel. Továbbá az Európai Parlament kritikusai úgy vélték, hogy a díjak az amerikai turisztikai hirdetések finanszírozására irányulnak.

Utazás az ESTA-val

Utazás az ESTA-val

Jogosult országok

A 2017. novemberi adatok szerint a VWP-nek 38 résztvevő országa van. Az ESTA lehetővé teszi az utazók számára, hogy az Egyesült Államokban legfeljebb 90 napot tartózkodjanak. Sőt, az ESTA-tulajdonosok a Karib-szigetekre vagy Bermudára, Mexikóba vagy Kanadába utazhatnak, ha az Egyesült Államokon keresztül érkeznek.

Az ESTA csak akkor szükséges, ha tengeri vagy légi úton érkezik. Ha szárazföldön érkezik, akkor nincs szükség ESTA-ra. Hasonlóképpen, ha az Egyesült Államokba olyan kompokkal érkezünk, amelyek British Columbia (beleértve Victoria-t és Vancouver-t is) és Washington állam között közlekednek, akkor ilyenkor sincs szükség az ESTA-ra.

Sőt, bizonyos országok kettős állampolgárai normál turisztikai vízumot kell kérniük az Egyesült Államok külföldi nagykövetségeinél. Ezen országok közé tartozik Szíria, Szudán, Irak és Irán. Ezeknek az országoknak az ESTA-ját 2016 januárjában visszavonták.

Ettől eltekintve, ha egy ESTA tulajdonos olyan országokba utazott 2011. március 1-je után, mint Jemen vagy Szudán, vagy Szíria, vagy Szomália, vagy Észak-Korea, vagy Líbia, vagy Irak, vagy Irán, az ESTA-t nem vonják vissza. A CBP azonban megtagadhatja tőlük a belépést, kivéve azokat az utazókat, akik jogosultak a mentességre.

A belbiztonsági államtitkár eseti alapon ad mentességet a fent említett csoportok számára. Főként a korlátozásoktól akkor tekintenek el, ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy a mentességek összhangban vannak az USA nemzetbiztonsági érdekeivel.

Általában a mentességre jogosult utazók csoportjai közé tartoznak olyan személyek, akik a meghatározott országokban regionális vagy nemzetközi ügynökségek nevében jártak; vagy szubnacionális kormány vagy kormányzati szervezetek nevében teljesítenek hivatalos szolgálatot; vagy újságírók.

2016. szeptember 16-án a 27 uniós tagállam vezetője pozsonyi nyilatkozatában és ütemtervében jóváhagyta az EU Utazási Információs és Engedélyezési Rendszerének (ETIAS) felállítását.

ESTA engedély

A 38 VWP-ország lakosai online utazási menetrendjük előtt 3 nappal nyújthatják be online ESTA-kérelmüket. Az ESTA segítségével vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Emellett a beérkezett összes kérelem 99% -át 5 másodpercen belül jóváhagyják.

Ennek ellenére azoknak az utazóknak, akik nem jogosultak az ESTA-ra, meg kell keresniük az Egyesült Államok Konzulátust, hogy ott nyújtsák be vízumkérelmüket. A vízum igénylése időigényes és interjút igényel az Egyesült Államok Konzuli Hivatalával.

A VWP értelmében a belépés legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén érvényes az Egyesült Államokban és a szomszédos országokban. A programon belüli a tartózkodás időtartama nem hosszabbítható meg. Az utazónak vízumot kell kérnie a több mint 90 napos tartózkodáshoz.

Ne feledd, hogy az ESTA tulajdonosainak nem garantált a belépés az Egyesült Államokba. Csak az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi (CBP) tisztviselői jogosultak meghatározni az utazók jogosultságát az Egyesült Államokba. Ezenkívül joguk van megtagadni vagy törölni az ESTA-t az egyén tartózkodási ideje alatt bármikor, ha erre érvényes okuk van.

2018 decemberétől az utazóknak legalább 72 órával jelentkezniük kell, mielőtt az Egyesült Államokba utaznának. Érdemes azonban legalább egy hónappal utazása előtt jelentkezned. Ezután, még akkor is, ha megtagadják az ESTA engedélyed, kérhetsz rendes USA vízumot.

Vedd figyelembe, hogy az ESTA kétéves érvényességgel rendelkezik. Ennek ellenére a VWP utasainak új vízumot kell kérniük, ha:

 • Új útlevelet kérnek, beleértve az ideiglenes vagy sürgősségi útleveleket.
 • Megváltoztatják a nevüket.
 • Megváltoztatják a nemüket.
 • Megváltoztatják az állampolgárság szerinti országot.
 • Megváltoztatják a válaszokat az ESTA alkalmazásuk bármelyik „igen” vagy „nem” kérdésére.

Hogyan lehet jelentkezni az ESTA-ra Magyarországról?

Ha az USA-ba utazol az ESTA-n keresztül, online kérheted utazási engedélyed. Látogass el az elektronikus utazási engedély igényléséhez készült webhelyre: https://www.estavisa.hu/, és kattints az „ESTA kérelem” linkre, amely után a rendszer az ESTA jelentkezési lapot tartalmazó aloldalra irányít. Töltsd ki a szükséges adatokat az űrlapon, majd folytasd a fizetést bankkártyával vagy hitelkártyával. A kérelem kitöltése után a hatóságok feldolgozzák a kérelmet. Ezt követően elküldik neked az ESTA engedélyt.

Ne feledd, hogy az ESTA igénylést minden olyan személynek ki kell töltenie, aki az Egyesült Államokba utazik.

Az ESTA igényléséhez meg kell felelned az alábbi kritériumoknak:

 • Egy résztvevő ország állampolgára vagy a VWP szerint.
 • Jelenleg nem rendelkezel látogatói vízummal.
 • Legfeljebb 90 napig utazol.
 • Utazásod orvosi, turisztikai vagy üzleti célokat szolgál.
 • Egyetlen személy vagy, vagy pedig személyek csoportjának új engedélyét kéred.

Szükséged lesz a következő dokumentumokra is:

 • A VWP-ben részt vevő ország érvényes útlevelére.
 • Érvényes betéti vagy hitelkártyára.
 • Elérhetőségeidre.
 • A legfrissebb foglalkoztatási információidra, ha vannak ilyenek.

Az USA zászlaja

Az ESTA érvényességének ellenőrzése

Az ESTA érvényességének ellenőrzése meglehetősen egyszerű. Ezt megteheted online a https://estavisa.hu/esta-engedely-visszaszerzese/ oldalon. Itt csak az útlevél adataidra és érvényes e-mail címedre van szükséged. A díj befizetése után visszakeresheted meglévő ESTA-dat.

Továbbá, ha új ESTA-t kell igényelned, akkor látogass el a https://estavisa.hu/esta-vizumkerelem/ oldalra, töltsd ki a szükséges információkat, hajtsd végre a befizetést, amely után megtekintheted fizetési nyugtádat.

E-útlevél

Az ESTA kérelmezéséhez a jelentkezőknek érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, amely legalább hat hónapos érvényességgel rendelkezik azután, hogy az Egyesült Államokból indulni tervez. Egyes esetekben azonban az egyének országspecifikus megállapodások alapján mentesülnek e rendelkezés alól. Ha családdal utazol, minden családtagnak rendelkeznie kell útlevéllel.

Emellett érvényes e-útlevéllel kell rendelkeznie, hogy a VWP-n keresztül beléphessen az Egyesült Államokba. Az e-útlevelek továbbfejlesztett, biztonságos útlevelek ,beágyazott elektronikus chipekkel. A hatóságok a chipeket átvizsgálják, hogy az utazó személye megfeleljen útlevelüknek. Az elektronikus útleveleknek meg kell felelniük a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) irányelveinek. Továbbá, ha ideiglenes vagy sürgősségi szállítással érkezel az Egyesült Államokba a VWP-n keresztül, akkor is érvényes e-útlevéllel kell rendelkezned.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére