Menü bezárása

Egy útmutató Amerika kedvenc játékához, a baseballhoz

Baseball stadion

Az USA kedvenc játéka, a baseball

Amerika mindig másképp csinálta a dolgokat: az angolszász rendszert követi a mérésekben; lábat és mérföldet használ méterek és kilométerek helyett, Fahrenheitet használ Celsius helyett, és a sportokat is teljesen másképp játsszák, mint ahogy a világ nagy része teszi. Baseball az egyik ezek közül a sportok közül, amit az Egyesült Államokon, Kanadán, Karib térségen, Japánon kívül senki sem ért meg.

Egyszer, ha megérted a szabályokat és a játék menetét, akkor nehéz lesz nem megszeretni ezt a sportot.
Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz amerikai látogatásodkor, hogy kimész egy baseball meccsre. Hamarosan a baseball döntők várnak ránk, ez pedig a legalkalmasabb időpont arra, hogy igényeld az ESTA engedélyed, hogy élvezhesd Amerika egyik leghitelesebb és legizgalmasabb sport szokását.

Baseball

Baseball

Szeretnél élőben megnézni egy baseball meccset? Ha igen, előbb szükséged lesz egy amerikai utazási engedélyre!

Igénylem az ESTA engedélyem

A baseball szabályai, a játék menete

Annak érdekében, hogy elősegítsük a játék megértését, felsorolunk jó néhány pontot.

 • 1. A baseball pálya gyémánt alakú és 9 pozíció van a pályán: dobó, elkapó, egyes bázis, kettes bázis, short stop (rövid szünet), hármas bázis, balkülső, középkülső, jobbkülső.
 • 2. A pálya belső mezőre és külső mezőre oszlik. A belső mezőben megtalálható a dobó, az elkapó, az egyes bázis, a kettes bázis, a short stop (rövid szünet) és a hármas védő. A külső mezőn a balkülső, középkülső és jobbkülső helyezkedik el.
 • 3. Három bázis van a hazai lapkán a belső mezőn: első bázis, második bázis, harmadik bázis.
 • 4. A játék 9 játékrészből áll és az a csapat nyer, amelynek a 9. játékrész után a legtöbb pontja van.
 • 5. Az összes játékrész folyamán mindegyik csapat próbálja elütni a labdát és annyi pontot szerezni, amennyit csak lehetséges. Mindig van lehetőségünk elütni a labdát és védekezni (megfogni a labdát).
 • 6. Amikor az egyik csapat adogat, akkor megpróbálja elütni a labdát és pontokat szerezni, miközben a másik csapat megpróbálja megelőzni a labda elütését és a pontszerezést.
 • 7. Annak érdekében, hogy pontot szerezzenek az ütő embernek muszáj elütnie a dobó által dobott labdát és a bázisba bekerülni. Az ütés akkor történik, amikor az adogató elüti a labdát és a másik csapat nem tudja elkapni vagy megragadni azt, és kidobni a dobót.
 • 8. Amikor a ütő üt egyet, először az első bázisra kell mennie. Minél inkább továbbhalad a bázisok között (az első bázisról a másodikra, majd a harmadikra), annál nagyobb lesz az esélye arra, hogy visszajön a hazai lapkára és futással pontot szerezzen.
 • 9. Minden játékrészben 3 szünet van (játékrész tetejének és aljának is hívják), és aztán a csapatoknak váltaniuk kell az adogatásról a védekezésre. Rengeteg lehetőség van arra, hogy szüneteljen a játék. Ezt meg lehet csinálni egy elütéssel is – amikor az ütő nem tudja elütni a labdát 3 alkalommal. Úgy is lehetséges ez, ha az adogató elüti a labdát a levegőbe és a 9 játékos közül az egyik megfogja a levegőben a labdát. Továbbá ez úgy is megtörténhet, ha az ütő elüti a földön lévő labdát és az egyik játékos megfogja a labdát, majd gyorsabban eldobja az egyes bázishoz mint amennyi idő alatt átérne az egyes bázishoz.
 • 10. A labdát eldobó személyt dobónak hívjuk és neki meg kell próbálnia eldobni a labdát olyan nehezen, ahogyan az lehetséges, tehát hogy az ütő ne tudja elütni a labdát. Ezt úgy tudja megcsinálni, hogy a nagyon gyorsan üti el (gyors labda) vagy csavarva dobja el a labdát (görbe vagy csúszó labda). Annak érdekében, hogy az összes eldobott labda támadásnak legyen tekinthető, a labdának át kell haladnia a hazai lapkán és muszáj a játékosok mellkasa és térdük között lennie. Ha a dobás nem felel meg ezen szabályoknak, akkor az ütő választhatja azt, hogy nem üti meg a labdát.Ezt hívják labdának. Ha a dobó 4 labdát eldob amikor az üti őket, akkor az ütő automatikusan átsétál az első bázisra.
 • 11. Ha az ütő elüti a labdát, a labdának le kell esnie a külső mező partvonalán belül, ha a labda a vonalakon kívül jut, az hibának minősül és kiütésnek számít. Az ütőnek csak két kiütése lehet hibás labdákkal, nem támadhat ki, mert hibás ütése volt.
 • 12. A legnagyszerűbb teljesítmény a baseballban a hazafutás elérése. Hazafutásnak nevezzük azt, amikor az ütő kiüti a labdát a partvonalon belülre, de a kerítésen túl. Ez automatikusan átfordul futássá, ha vannak másik játékosok a bázisokon, ez esetben ez futásnak számít szintúgy.
Baseball stadion

Baseball stadion – Nézz meg egy baseball mérkőzést ESTA igénylésével!

ESTA kérelem kitöltése

Sok más fortélya is van a baseballnak, de ha megérted a fenti 12 pontot, akkor megfelelően érteni fogod a játékot. A baseball egy stratégiai játék, ahol állandóan a következő mozdulatodon kell gondolkodni. Amikor ütsz, gondolnod kell arra, hogyan fog dobni a dobó, és amikor dobsz gondolni kell arra, hogyan kell dobni, hogy az ütő elhibázza a labdát vagy nem tudja elütni hatásosan.

Baseball pálya

Baseball pálya

A baseball stadion hangulata lenyűgöző. Egy baseball mérkőzés megtekintésével szemtanúja leszel a valódi Amerikának. A szurkolók kiabálni és énekelni fognak. Finom hot-dog és hideg sör is lesz a helyszínen. Semmi sem jobb annál, mint a 7. játékrész feszült hangulatában az emberek ezt éneklik: „Take Me Out to The Ball Game.” Amerika legikonszerűbb stadionjai kétségtelenül a Fenway Park Bostonban.

Ha meglátogatod ezt a várost a tavasz, nyár, vagy az ősz folyamán, akkor igen csak javasolt, hogy találj egy kis időt meccsnézésre. A várostól eltekintve, az Egyesült Államokban egy baseball mérkőzés megtekintése kötelező, mivel nagyon jó bepillantást enged a valódi Egyesült Államokról. Szerezd be az ESTA engedélyedet most, és élvezd az összes amerikai sportot.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére