Menü bezárása

2016.10.07.

Egy útmutató Amerika kedvenc játékához, a baseballhoz

Az USA kedvenc játéka, a baseball

Baseball stadion - Nézz meg egy baseball mérkőzést ESTA igénylésével!

Baseball stadion – Nézz meg egy baseball mérkőzést ESTA igénylésével!

Amerika mindig másképp csinálta a dolgokat: az angolszász rendszert követi a mérésekben; lábat és mérföldet használ méterek és kilométerek helyett, Fahrenheitet használ Celsius helyett, és a sportokat is teljesen másképp játsszák, mint ahogy a világ nagy része teszi. Baseball az egyik ezek közül a sportok közül, amit az Egyesült Államokon, Kanadán, Karib térségen, Japánon kívül senki sem ért meg.

Egyszer, ha megérted a szabályokat és a játék menetét, akkor nehéz lesz nem megszeretni ezt a sportot.
Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz amerikai látogatásodkor, hogy kimész egy baseball meccsre. Hamarosan a baseball döntők várnak ránk, ez pedig a legalkalmasabb időpont arra, hogy igényeld az ESTA engedélyed, hogy élvezhesd Amerika egyik leghitelesebb és legizgalmasabb sport szokását.

Baseball - USA vízum

Baseball

Szeretnél élőben megnézni egy baseball meccset? Ha igen, előbb szükséged lesz egy amerikai utazási engedélyre!

Igénylem az ESTA engedélyem

A baseball szabályai, a játék menete

Annak érdekében, hogy elősegítsük a játék megértését, felsorolunk jó néhány pontot.

 • 1. A baseball pálya gyémánt alakú és 9 pozíció van a pályán: dobó, elkapó, egyes bázis, kettes bázis, short stop (rövid szünet), hármas bázis, balkülső, középkülső, jobbkülső.
 • 2. A pálya belső mezőre és külső mezőre oszlik. A belső mezőben megtalálható a dobó, az elkapó, az egyes bázis, a kettes bázis, a short stop (rövid szünet) és a hármas védő. A külső mezőn a balkülső, középkülső és jobbkülső helyezkedik el.
 • 3. Három bázis van a hazai lapkán a belső mezőn: első bázis, második bázis, harmadik bázis.
 • 4. A játék 9 játékrészből áll és az a csapat nyer, amelynek a 9. játékrész után a legtöbb pontja van.
 • 5. Az összes játékrész folyamán mindegyik csapat próbálja elütni a labdát és annyi pontot szerezni, amennyit csak lehetséges. Mindig van lehetőségünk elütni a labdát és védekezni (megfogni a labdát).
 • 6. Amikor az egyik csapat adogat, akkor megpróbálja elütni a labdát és pontokat szerezni, miközben a másik csapat megpróbálja megelőzni a labda elütését és a pontszerezést.
 • 7. Annak érdekében, hogy pontot szerezzenek az ütő embernek muszáj elütnie a dobó által dobott labdát és a bázisba bekerülni. Az ütés akkor történik, amikor az adogató elüti a labdát és a másik csapat nem tudja elkapni vagy megragadni azt, és kidobni a dobót.
 • 8. Amikor a ütő üt egyet, először az első bázisra kell mennie. Minél inkább továbbhalad a bázisok között (az első bázisról a másodikra, majd a harmadikra), annál nagyobb lesz az esélye arra, hogy visszajön a hazai lapkára és futással pontot szerezzen.
 • 9. Minden játékrészben 3 szünet van (játékrész tetejének és aljának is hívják), és aztán a csapatoknak váltaniuk kell az adogatásról a védekezésre. Rengeteg lehetőség van arra, hogy szüneteljen a játék. Ezt meg lehet csinálni egy elütéssel is – amikor az ütő nem tudja elütni a labdát 3 alkalommal. Úgy is lehetséges ez, ha az adogató elüti a labdát a levegőbe és a 9 játékos közül az egyik megfogja a levegőben a labdát. Továbbá ez úgy is megtörténhet, ha az ütő elüti a földön lévő labdát és az egyik játékos megfogja a labdát, majd gyorsabban eldobja az egyes bázishoz mint amennyi idő alatt átérne az egyes bázishoz.
 • 10. A labdát eldobó személyt dobónak hívjuk és neki meg kell próbálnia eldobni a labdát olyan nehezen, ahogyan az lehetséges, tehát hogy az ütő ne tudja elütni a labdát. Ezt úgy tudja megcsinálni, hogy a nagyon gyorsan üti el (gyors labda) vagy csavarva dobja el a labdát (görbe vagy csúszó labda). Annak érdekében, hogy az összes eldobott labda támadásnak legyen tekinthető, a labdának át kell haladnia a hazai lapkán és muszáj a játékosok mellkasa és térdük között lennie. Ha a dobás nem felel meg ezen szabályoknak, akkor az ütő választhatja azt, hogy nem üti meg a labdát.Ezt hívják labdának. Ha a dobó 4 labdát eldob amikor az üti őket, akkor az ütő automatikusan átsétál az első bázisra.
 • 11. Ha az ütő elüti a labdát, a labdának le kell esnie a külső mező partvonalán belül, ha a labda a vonalakon kívül jut, az hibának minősül és kiütésnek számít. Az ütőnek csak két kiütése lehet hibás labdákkal, nem támadhat ki, mert hibás ütése volt.
 • 12. A legnagyszerűbb teljesítmény a baseballban a hazafutás elérése. Hazafutásnak nevezzük azt, amikor az ütő kiüti a labdát a partvonalon belülre, de a kerítésen túl. Ez automatikusan átfordul futássá, ha vannak másik játékosok a bázisokon, ez esetben ez futásnak számít szintúgy.

Baseball stadion - vízum USA

Baseball stadion

ESTA kérelem kitöltése

Sok más fortélya is van a baseballnak, de ha megérted a fenti 12 pontot, akkor megfelelően érteni fogod a játékot. A baseball egy stratégiai játék, ahol állandóan a következő mozdulatodon kell gondolkodni. Amikor ütsz, gondolnod kell arra, hogyan fog dobni a dobó, és amikor dobsz gondolni kell arra, hogyan kell dobni, hogy az ütő elhibázza a labdát vagy nem tudja elütni hatásosan.

Baseball pálya

Baseball pálya

A baseball stadion hangulata lenyűgöző. Egy baseball mérkőzés megtekintésével szemtanúja leszel a valódi Amerikának. A szurkolók kiabálni és énekelni fognak. Finom hot-dog és hideg sör is lesz a helyszínen. Semmi sem jobb annál, mint a 7. játékrész feszült hangulatában az emberek ezt éneklik: „Take Me Out to The Ball Game.” Amerika legikonszerűbb stadionjai kétségtelenül a Fenway Park Bostonban.

Ha meglátogatod ezt a várost a tavasz, nyár, vagy az ősz folyamán, akkor igen csak javasolt, hogy találj egy kis időt meccsnézésre. A várostól eltekintve, az Egyesült Államokban egy baseball mérkőzés megtekintése kötelező, mivel nagyon jó bepillantást enged a valódi Egyesült Államokról. Szerezd be az ESTA engedélyedet most, és élvezd az összes amerikai sportot.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére