Menü bezárása

Egy útikönyv az oregoni Portlandba

Bizony világszerte vannak olyan  helyek, melyeket a legtöbb utazó figyelmen kívül hagy, de ennek ellenére mindegyikben van valami különleges „dolog”, ami miatt márpedig érdemes ellátogatni a helyre. Az USA esetében rengeteg ilyen hely létezik, és amikor az Oregon államban lévő Portlandről beszélünk, nem csak egy “dolog” teszi különlegessé – hanem nagyon sok más is.

Az USA-beli utad megtervezésénél semmiképp ne felejtsd el igényelni az ESTA utazási engedélyed, hiszen erre a dokumentumra mindenképp szükség van a repülőgépre való felszálláshoz.

Portlandről részletesen

Portland egy város Oregon államban, az Egyesült Államok északnyugati részén, melyben körülbelül 600.000 ember éli a mindennapjait. Habár hajdanán Portland egy koszos és erőszakkal tarkított kikötőváros volt, ma már nyugodt légkör jellemzi. A várost sokan a csak a „hippik mekkájának” nevezik. Ha Te esetleg nem tartozol közéjük, akkor se csüggedj, hiszen Portland örömmel látja az összes turistát gazdag gasztronómiájával, alternatív és egzotikus szálláslehetőségeivel, valamint kézműves söreivel, boraival.

Portland érdekes történelme

Azt rebesgetik, hogy vannak olyan fő motívumok, amelyek miatt Portland még így is “hűvös” város, hiszen politikai és kulturális értelemben véve is liberális hagyományokkal rendelkezik, mely végett a lakosság nyitott az újdonságok és a különbözőségek tekintetében; továbbá az a tény is említésre méltó, hogy ez a város volt az amerikai ellenkultúrának fontos központja. Ez a nonkonformista mozgalom, amely a 60-as években mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban az uralkodó normákkal és értékekkel szemben betöltött szerepükkel nagy hatást gyakortak az országra. (az USA egyik  ilyen jellegű, jól ismert mozgalma az úgynevezett hippi mozgalom volt).

Továbbá ez az átfogó “alternatív gondolkodásmód” azon alapult, hogy Portland városa is teljes mértékben elkötelezett volt a környezeti megőrzés iránt – ami még inkább egy látogatásra érdemes hellyé teszi a várost. A gyönyörű Rose City (ahogy sokak ismerik Portlandet) az elektromos autóival és az újrahasznosított anyagokból felépített épületeivel az egyik leginkább környezetbarát város a világon. Portlandben a népesség minimum egynegyede kerékpárral közlekedik és a helyi kerékpárutakat használják az úticéljuk eléréséhez.

Nem vagy biztos benne, hogy jogosult vagy az ESTA engedély igénylésére? Ellenőrizd a kimerítő listánkat a gyakran elhangzó kérdésekkel kapcsolatban.

A város liberális, kulturális és fiatalos helyeitől eltekintve Portland számos látnivalót kínál az utazók számára: a hegyektől és a természeti tájaktól kezdve a kísérleti konyhákon át egészen a kézműves italgyártásig szinte mindent fellelhetünk a városban. A befogadó és barátságos lakosokkal rendelkező várost a természet és parkosított ösvények sokasága veszi körül. A várost élénk éjszakai élet jellemzi és számos bárral, kézműves sörfőzdékkel és szeszfőzdékkel várja a vendégeit – mindezt rendkívül csendes és biztonságos környezetben. Röviden összefoglalva Portlandben egy rendkívül befogadó légkör veszi körül az oda látogatókat: nyitott gondolkodású emberekkel, hihetetlen ételekkel és persze italokkal is.

Érdekes tények

Portland a sör egyik nagyvárosának számít, és számos fesztivált rendeznek ital tiszteletére. Szóval ne lepődj meg, ha azt veszed észre magadon, hogy azért mész moziba, hogy megkóstolj egy különleges sört, hiszen elvégre a lakosok nagy törvénye: “Keep Portland Weird!”, ami magyarul annyit jelent, hogy „Maradjon Portland furcsa!”. Portland egy másik különlegessége az éghajlat, amely nagyon elősegíti a rózsák ültetését, mely végett a város “rózsa város” becenevet kapta.

Hogyan jutunk el a városba?

Portland az Egyesült Államok távoli északnyugati részén található. A legközelebbi nagy, jól ismert város Seattle, mely Washington állam fővárosa és határos Kanadával. A Seattle felett van a kanadai Vancouver, tehát ha kombinált túrát szeretnél, akkor összekötheted az útvonalad Vancouverrel és Seattle-vel. Ha egy gyors pillantást vetsz a térképre, akkor látni fogod, hogy a két városon kívül szinte minden más távol esik Portlandtől. Mindemellett azonban állandó repülőjáratok állnak rendelkezésre Oregon legnagyobb városa, Portland és az Amerikai Egyesült Államok összes többi nagyvárosa között.

Hol aludjunk?

Függetlenül attól, hogy mennyi ideig szeretnél Portlandben tartózkodni, abban biztos lehetsz, hogy mindig lesz valami látnivaló a városban. Ahhoz, hogy más úticélokat is bevehess az útiterveid közé, ahhoz legalább egy hetet érdemes eltöltened a városban, hogy megtekinthesd annak a legfőbb látványosságait. Ami a legjobb szálláshelyeket illeti, lehetőleg az SW Washington Street környékén – amely közel van a Belvároshoz és a Chinatownhoz – érdemes szállást foglalni, mivel innen könnyedén eljuthatunk a város bármely pontjára.

Mit csináljunk Portlandben?

Amikor azon tanakodunk, hogy mit csináljunk és konkrétan mit nézzünk meg Portlandben, akkor érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy a várost csak sok sétálással, vagy kerékpározással (kerékpárt lehet bérelni a városban) lehet a leghatékonyabban és legszórakoztatóbban felfedezni.

A Portland Japanese Garden (Portlandi Japán Kert) a világ egyik legszebb Ázsián kívül lévő japán kertje, melyet egy teaházzal demonstrációkra és különleges alkalmakra használnak. Öt különálló környezet található a park 12 holdon elfekvő területén: az azálea bokrok, a homokos részek, a vízesések és és a rövid ösvényutak, melyeket meglehetősen könnyű megközelíteni. A gyönyörű Lan Su Chinese Garden (Lan Su Kínai Kert) egy másik nagyszerű csemege a látogatók számára, hiszen tökéletes pihenési lehetőséget biztosít a napos délutánokon. A St. Johns Bridge (St. Johns híd) egy másik egyszerűen megközelíthető hely, amelyről gyönyörű panoráma nyílik a városra – ideális hely pároknak és családoknak is egyaránt. Ha akad egy kis szabadidőd a nyaralásod alatt, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod a Multnomah Falls-hoz, azaz a Multnomah-vízeséshez, mely Troutdale városában található, és mindössze 30 perces autóútra van Portland városától.

Ez a cikk is hasznos lehet számodra: 10 + 1 tipp USA-ba való utazáshoz.

Ha a művészetben jártas vagy, érdemes meglátogatnod a Portland Art Museum-ot, ahol olyan fontos művészek gyűjteményével találkozhatsz, mint Monet és Degas. Amit még érdemes meglátogatnod a nap végén, az nem más, mint az Old Town, azaz az Óváros – egy bohém környék, amely nem csak számos szuper bárral rendelkezik, hanem helyszínt biztosít a Portland Saturday Marketnek, azaz a Portland szombati vásárának is, ami a legnagyobb művészeti és kézműves vásár az egész Egyesült Államokban. Végezetül pedig, ha nyáron Portlandban tartózkodsz, akkor mindenképp vegyél részt a Brewer’s Festival-on, azaz a „Sörfőzők Fesztiválján”, melyet a Tom McCall Waterfront Park-ban rendeznek meg minden júliusban.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére