Menü bezárása

Egészségügyi biztosítás

Egészségügyi biztosítás az USA-ban

Amerikai Egészségügyi Ellátórendszer: mit érdemes tudni róla?

Amerikai egészségügy

Amerikai egészségügy

Bármikor történhet velünk baj, akár akkor is, amikor más országban tartózkodunk. Ezért fontos, hogy biztosítást kössünk kintlétünk idején is, méghozzá a legmegfelelőbbet.

Az Amerikai Egyesült Államok a világ egyik legnépszerűbb turista célpontja. Függetlenül attól, hogy kikapcsolódás céljából, vagy üzleti célból utazol, minden évben látogatók milliói jönnek az USA-ba, akik egy hétig vagy akár pár hónapig maradnak. Ahhoz, hogy bizonyossággal állítsuk, hogy a látogatókat érkezéskor szívesen fogadják, fontos, hogy tájékoztatásban részesüljön az Amerikai Egyesült Államok mindennapos életéről, tekintve, hogy nagyon különböző lehet az utazó országáéhoz képest.

Ezek egyike mindenképpen az egészségügyi ellátórendszer. Ez a világ egyik legjobbjaként van számon tartva, mely többek közt az egészségügyi kiválóság érdeme. De a világ legtöbb országától eltérően az egészségügyi ellátás anyagi terhe a polgárra / páciensre hárul. Más szavakkal az amerikai polgárok nagy része betegbiztosítást köt, hogy bebiztosítsák magukat egészségügyi ellátás esetén. Ha a bevétel a szegénységi határ alatt van, a szövetségi állam közbelép, hogy segítsen a polgárnak a betegbiztosítás megkötésében.

A fentieket figyelembe véve világossá válik, hogy a külföldi látogatókat nem fedi le a nemzeti Amerikai Egészségügyi Ellátórendszer. Ennélfogva az egészségügyi ellátás igénybe vétele az Amerikában való tartózkodás alatt egy igen drága számlához vezethet. Bár lehetséges az egészségügyi ellátásban való részesülés bármelyik kórházban a betegbiztosítás birtoklása nélkül, az ellátások árai teljes mértékben a pácienst terhelik.

ESTA igénylése

Mi a teendő egészségügyi vészhelyzet esetén?

Egészségügyi ellátás az USA-ban

Egészségügyi ellátás az USA-ban

Általánosságban, ha egészségügyi ellátásra van szükséged, több opciód van, melyek a probléma súlyosságától függnek. Ha a probléma valójában nem annyira sürgős, a legjobb, ha felhívjuk a kórházat, és kérünk egy szakorvost a problémára. Egy látogatás egy orvosnál nem annyira drága, mint egy a sürgősségin.

A második opció egy privát egészségügyi klinika felhívása, ami olcsóbb, mint egy kórház. Viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a klinikák hajlamosak vizsgálatsorozatot végrehajtani a páciensen, ami a végső árat megnövelheti, még egy kis egészségügyi probléma esetén is. Mindig figyelj oda a felajánlott vizsgálatokra, nem mindegyik szükséges számodra az adott körülményeknél, gondold át józan ésszel.

Vészhelyzet esetén a legjobb, ha felveszed a kapcsolatot a legközelebbi kórházzal és sürgősségin folyamodsz orvosi ellátáshoz.

Ajánlott a betegbiztosítás megkötése

Mint már említettük, az amerikai egészségügyi ellátórendszerben a pácienst terheli az orvosi ellátás ára. Az amerikai polgárok betegbiztosítást kötnek Miért ne tennéd ezt te is látogatóként? A biztosítási cégek azért vannak, hogy védjenek. Mindegy, hogy kificamodott a bokád, vagy vérhas sújt útközben, a biztosítás segítséget nyújt és nem hagy egyedül. Különösen akkor nem szeretnél egyedül lenni, amikor megérkezik a számla az ellátásról. Ezért nagyon érdemes egy az utadhoz legjobban illő biztosítás kötésének a megfontolása. Az egészségügyi fedezeten felül sok biztosításba beleszámít a csomag ellopása vagy elvesztése, késések és járatok törlése, vis maior okok miatt történt hazaszállítás, stb.

Hogyan értékeljünk és válasszunk biztosítást?

Némely  biztosítás általános szerződési feltételei segítenek a neked legmegfelelőbb biztosítás értékelésében és kiválasztásában. Az alábbiak megfontolását javasoljuk:

  • A biztosítás által maximálisan fedezett költségek. Javasolt, hogy ez a küszöb legyen nagyobb 500,000 eurónál.
  • Ha az egészségügyi költség számottevő, javasolt, hogy a biztosító direktbe a kórház felé rendezze a költségeket. Nem ajánljuk a fizetés utáni visszatérítés opcióját.
  • Figyelj a levonásokra. Minél kisebb baleset esetén a rád jutó rész, annál jobb a biztosításod.
  • Javasoljuk, hogy válassz fedezetet hazautaztatásra vészhelyzet esetén (természeti katasztrófák, váratlan háborúk, terrorista támadások, stb.).
  • Válassz fedezetet mentővel való szállításra.
  • Győződj meg róla, hogy a vészhelyzet esetére fenntartott szám mindig aktív és megbízható.
  • Válassz olyan biztosítást, amely fedezi az elhagyott vagy ellopott poggyászt, biztosítást, ha kocsit bérelsz, stb.

Végezetül, amennyiben az utazásod része kirándulás vagy magas kockázattal járó sportok (téli sportok, hegyi kirándulás, ejtőernyőzés, rafting, stb.), győződj meg róla, hogy a biztosítás ezeket is, valamint a kórházba szállítást (némely esetben helikopteres szállítás szükséges) is fedezi.

ESTA igénylési űrlap kitöltése

Amit még érdemes ellenőrizned

Orvosok az USA-ban

Orvosok

  • A biztosítási telefonszámon azonnal segíthetnek orvosok?
  • Akkor is segítenek, ha a sérülésed ideiglenesen önellátásra képtelenné tesz?
  • A családod utazási költségeit is fedezi a biztosítás, ha hosszú kórházi kezelésre szorulsz és meg szeretnének látogatni.

Általánosságban melegen ajánljuk az aláírandó irányelvek általános szerződési feltételeinek elolvasását.

 

És ha a poggyászomat szeretném biztosítani?

Ebben az esetben figyelmesen olvasd el mi, hol, mikor és hogyan. Fedezik, ha ellopják a táskáidat a kocsiból? Az elektronikus készülékek (iPad, okostelefonok, hordozható hangszórók, stb.) biztosítva vannak? Ha igen, akkor is, ha a telefonod beleesik a Grand Canyon-ba? Bármilyen kétség esetén kérdezd meg a biztosítót. A törvény szerint minden felvilágosítást meg kell adniuk a fedezetről.

Mennyibe fog kerülni az utazás biztosítása?

Poggyász bevitele az USA-ba

Poggyász bevitele az USA-ba

Fontos megjegyezni, hogy a biztosítás nagy költségeket fedez, egyes esetekben akár több százezer eurót. Ha egy európai utazó súlyos balesetet szenvedne Los Angeles-ben, annak magas kórházi költségei lennének, és Kalifornia állam addig üldözi, amíg nem fizet. Ugyanez vonatkozik egy kirándulóra a Colorado-i hegyekben, akit egy súlyos vészhelyzet miatt helikopterrel kell a legközelebbi kórházba szállítani. A fentieket figyelembe véve evidens, milyen előnyökkel jár egy biztosítás.

Ami mindenképpen segíthet, a legmegfelelőbb fedezetű és árú biztosítás kiválasztásában az a fedezet testreszabása. Más szavakkal, ha egy hátizsákkal és kis értékű személyes tárgyakkal utazol, akkor miért biztosítanád a poggyászod? Vagy miért kötnél vezetési biztosítást, ha nem fogsz autót bérelni?
Ne feledd, hogy a magasabb ár nem feltétlenül jelent jobb biztosítást, legalábbis nem a neked legfelelőbbet.
A fedezet feltételeinek és a testreszabás lehetőségeinek kis áttanulmányozása segíthet az utazásod legmegfelelőbb védelmének megszabásában és egy alacsonyabb biztosítási ár elérésében.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a biztosítás végső ára függ a származási országtól, az igénylő korától, az utazási céltól és annak időtartamától. Némely, a világ bizonyos földrajzi helyére vonatkozó biztosítás ára lényegesen magasabb mint a többi.

ESTA kérelem

További tippek a biztosítás kiválasztásához

Ahhoz, hogy a biztosításod kiválasztása a legkörültekintőbben és legmegfelelőbben történjen, javasoljuk, hogy fontold meg a következőket:

Ha egy gépjárművet vagy autót bérelsz

Az autó bérlési cégek általában köteleznek, hogy köss biztosítást, amikor birtokodba veszed a járművet. Némely bankkártyát kibocsátó  cég ezt a szolgáltatást ingyenesen nyújtja az ügyfeleinek (például az American Express©). Amennyiben a bérlés kötelező biztosításának árát csökkenteni szeretnéd, érdemes megfontolni a gépjárművek használatát biztosítási fedezetedben. Miután összehasonlítottad az árát a bérlés által felajánlott feltételekkel, válaszd ki a neked legmegfelelőbbet.

Másoknak vagy egyéb dolgokban okozott kár

Az Amerikai Egyesült Államok egy olyan ország, ahol személyes felelősség vállalás értéke magasan érvényes, még gazdasági értelemben is. És mivel az USA-ban kiemelkedik a világban a legtöbb személyeknek és / vagy cégeknek járó kompenzációs perek száma, érdemes olyan fedezet, amely megvédi az anyagi eszközeidet a személyeknek és tulajdonoknak okozott kár esetén.

Késés vagy ideiglenes akadály

A végső utazási célodhoz való utazás ideje időnként kitolódhat előre nem látott események miatt. A leggyakoribb ilyen eset a sztrájk. További kevésbé mindennapos, de komolyságát tekintve rosszabb esemény lehet természeti katasztrófa, terrortámadás vagy háború kitörése. Néhány biztosítási cég fedezi ezeket a típusú akadályokat, melynek ára napi 250 euró is lehet.

Utazás törlés

Törölt repülőgépjáratok

Törölt repülőgépjáratok

Abban a valószínűtlen esetben, ha az utazásod rajtad kívül álló okok miatt törlődik, érdemes megfontolni az ezzel kapcsolatos költségeket is biztosítani (repülés, hajóút, hotel, stb.). Az ajánlott fedezet (tárgyalhatsz róla) elérheti a költségek 100%-át, valamint lehet kompenzáció az érzelmi sérülésekért. Ne feledd, hogy minél nagyobb a kompenzáció mértéke, annál nagyobb a fizetendő prémium.

Légitársaság vagy más szolgáltató csődje

A nem rég történt légitársásági és szolgáltatói egyesülések és bezárások miatt, a biztosítók hozzáadták ezt a fedezetet. Általában egy jó biztosítás fedezete tízezer eurónál többet is biztosít.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére