Menü bezárása

COVID-19 és az USA-beli utazás ESTA engedéllyel

COVID-19 - helyzetkép az USA-beli utazással kapcsolatban

A COVID-19 mindenkire hatással volt a világon. A járvány megváltoztatta az egymással való kapcsolattartás módját, a mindennapi tevékenységeinket és legfőképpen az utazást. Ezen egészségügyi aggodalom miatt a nemzetközi utazás hosszú hónapokig leállt.

Felkészülés az Egyesült Királyságból az Amerikai Egyesült Államokba történő utazásra az ESTA Visa Post COVID-19 segítségével

A jó hír azonban az, hogy az Anglia, az Egyesült Államok és Németország kormánya a légi folyosók megnyitásának tervén dolgozik. Lehetséges, hogy a közeljövőben újra elutazhatsz Angliából az Egyesült Államokba, a járványtól függetlenül. Az ilyen utazásokra muszáj lesz magaddal vinni az ESTA-dat. Az Amerikai utazás előkészítése izgalmas lehet, és várakozással tölthet el. Már régóta szükség lenne akár üzleti avagy szórakozási célokból Angliából Amerikába utazni. A biztonsági óvintézkedések továbbra is végrehajtás alatt fognak állni, odafelé is és visszafelé is, hogy ügyeljünk a COVID-19-ből származó gondokra.

ESTA és a COVID-19 elleni oltások

A szakértők által javasolt COVID elleni oltások hamarosan elérhetőek lesznek. Arra számítanak, hogy ez megoldást fog jelenteni a COVID-19 járvány visszaszorítására és legyőzésére. Előfordulhat, hogy Angliából az Egyesült Államokba való utazáshoz fel kell mutatni egy oltási igazolást. Ez egy elővigyázatosság intézkedés lenne a vírus további terjedésének lecsökkentésére, amikor az emberek újra utazni kezdenek.

Kutatás és fejlesztés folyik a védőoltás létrehozásának érdekében. A cél egy rendkívül hatékony ellenszer létrehozása, amely a világ minden táján segítene az embereknek. Ez azonban nem könnyű bravúr az érintett változók miatt. Nincs gyors megoldás, de rengeteg mindent megtesznek azért, hogy a COVID-19 ellenszerét megalkossák, és minden nap egy lépessel közelebb kerülünk ehhez. Hasznos tudni azt a tényt, hogy a COVID-19 nem az egyetlen koronavírus, hanem csupán egy, egy régóta létező víruscsalád tagjai közül. Például az influenza vírus is idetartozik, amelyre már léteznek oltások. Ez megalapozza a kutatóknak a COVID-19 elleni védőoltás kifejlesztését, és sok időt takarít meg nekik.

ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA – Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA vízum USA

Az ESTA jelentésének megértése fontos, ha nemzetközi utazásról beszélünk. Az ESTA jelentése “Elektronikus Rendszer Utazási Engedélyre” (Electric System Travel Authorization). Az Angliából utazók számára ez egy elektronikus Vízum. Ha Angliából tervezel utazni, amint ismét lehetséges, igényeld az ESTA elektronikus utazási engedélyt. Azonban eltarthat egy darabig amíg feldolgozzák a kérelmed. Ha mindezzel egészen addig vársz, amíg nem tudsz utazni, akkor sokáig elhalaszthatják a kérelmed feldolgozását, mert könnyen meglehet hogy mások is ugyanabban a pillanatban jelentkeznek, mint te.

Ez 2007 óta az USA-ba való utazás egyik követelménye. Ennek célja annak biztosítása, hogy az oda utazók ne legyenek veszéllyel a szabályok végrehajtására, illetőleg az általános biztonságra. A COVID-19 miatt az adatok nyilvántartásra kerülnek, amint nemzetközi járatok ismét beindulnak. Egy vírus „kitörés” esetén könnyen azonosítható legyen, hogy ki utazott egyik országból a másikba.

Az ESTA kérelmezése több lépést is tartalmaz a folyamat befejezéséhez. Kényelmesen végrehajtható online. Olvasd át az információkat, és válaszolj az összes részre. Ha kérdéseid vannak, ne folytasd addig, amíg nem tudod pontosan, hogy mi szükséges a kérdéses adat megadásához. Egyébként a kérvényed késhet, vagy akár vissza is utasíthatják. Ha nincs időd teljesen kitölteni a kérelmi űrlapot, ne aggódj, akármikor visszaléphetsz és befejezheted. Bár erre valószínűleg nem lesz szükség, a legtöbb ember 20-30 perc alatt kitölti az egészet.

A hatékonyság érdekében gyűjtsd össze az adataid, hogy mind kéznél legyenek az ESTA kérelem kitöltésekor. A következőkre lesz szükséged:

  • Telefonszámod
  • E-mail címed
  • Sürgősségi esetben kereshető kapcsolattartó neve, e-mail címe és telefonszáma
  • Lakcímed
  • A díj fizetése hitel- vagy bank kártyával
  • Érvényes útlevél
ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

Ha elkészült az ESTA-d, készen fogsz állni az utazásra, amint a nemzetközi utazás zöld lámpája kigyullad. Akár hetekig is eltarthat, amíg engedélyt kapsz a kérvényed benyújtása után. Ne foglald le tehát előre az utat azt remélvén, hogy időben meg fogod kaparintani a szükséges engedélyt. Szerezd be az engedélyt most, míg az utazás szünetel.

Fontos megérteni, hogy az ESTA nem egy vízum, mivelhogy mindkettő egy-egy különféle dokumentum az Egyesült Államokba való utazáshoz. Az ESTA csak 90 napon belüli utazásokra érvényes. Ha útiterveid meghaladják ezen időszakot, vízumra lesz szükséged. Ha érvényes vízummal rendelkezel, akkor nem szükséges ESTA-t kérelmezned.

Ha az útleveled netán nem lenne érvényes, szerezd be azt, mielőtt kérvényeznéd az ESTA-t. Máskülönben nem fogják elfogadni, és a befizetett díjat sem térítik vissza. Ilyenkor a díjat újra meg kell fizetni, amikor érvényes útleveled megújítása vagy megszerzése után ismét kérvényt nyújtasz be. Az ESTA kérelem és az információk 2 évig, avagy az útlevél lejártáig maradnak érvényben, annak függvényében, hogy melyik következik be hamarabb.

Előrejelzés

Ámbár a COVID-19 továbbra is változékony helyzetben van rengeteg kiszámíthatatlan tényezővel, várhatóan 2020 vége előtt ismét lehetséges lesz az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba utazni. Ez nagyrészt a védőoltás hatékonyságától és kialakításának sebességétől függ. Ezen kívül erősen függ a COVID-19 által jelentett esetek és halálozások számától is.

Ha a számok továbbra is csökkennek, akkor jó irányba haladunk. Világosan látszik, hogy a hatékony vírus oltások heteken belül elérhetők lesznek és Trump elnök vészhelyzetet hirdetett a gyors szétosztás érdekében. Ha decemberben vagy januárban szeretnél az Egyesült Államokba utazni, akkor még most jelentkezz az ESTA-ra.

Tervezd meg utazásod, ha járatok elérhetőek lesznek, de mi felkészültünk a változásokra is. Ebbe beletartozhat némelyik járat áthelyezése vagy törlése, ahogy közelebb kerülünk az utazás napjához. Csak olyan utazásokat foglalj, ahol visszaadják a pénzt az utazás meghiúsulása esetén, vagy ahol jóváírják az összeget, ha az utazás megszervezése a COVID-19 miatt akkor éppen nem lehetséges.

CBP tiszt - Szigorított ellenőrzések az USA-ba való belépésnél

Érkezéskor is lesznek még ellenőrzések

Ne lepődj meg, hogy ellenőrizni fogják a hőmérsékleted, mielőtt bármely nemzetközi gépre felszállhatnál. Azokat, akiknek hőemelkedésük van, nem fogják felengedni a fedélzetre ,mivel más utasokat veszélybe sodorhatnak. A nemzetközi járatok újraindulása után jóval később is várható, hogy kötelezően arcmaszkot viselve kell utazni. Arra számítunk, hogy amint megengedik az Egyesült Államokbeli utazást, több ember fog ESTA igénylést indítani, mint amennyit igazolni tudunk. Jobb ötlet lenne tehát, ha most indítanád el az ESTA igénylésed, mivel ez esetben rögtön készen állnál, amikor a járatokat ismét megnyitják.

Az egészséged és a COVID-19

Tartsd alacsonyan a fertőzések számát, és javítsd az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti utazási esélyeket. Viselj maszkot ha nyilvános helyre mész, és moss kezet gyakran. Kézfertőtlenítővel és törlőkendőkkel távolítsd el a baktériumokat az általad érintett felületekről. Ha lázad van, vagy nem érzed jól magad, akkor legjobb elkerülni a mások közelében való tartózkodást.

Ha tüneteid hasonlóak a COVID-19 tüneteihez, vizsgáltasd meg magad, kérj egy időpontot, vagy keresd fel a kezelőorvosod. A koronavírusból való felépülés időbe telik, és a legjobb, ha távol tartod magát a többiektől, hogy ne kockáztasd meg, hogy másokat is megfertőzz. Mindenkinek tudatos erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a járványt kordában tartsuk. Csak így lehetséges, hogy újra tudjunk utazni.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére