Menü bezárása

Az USA Vízummentességi Programjáról részletesen

Világ

Magyarázat az USA Vízummentesség Programjáról (az Amerikai Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok számára)

Magyarország és az Egyesült Államok között erős üzleti és diplomáciai kapcsolatok állnak fent évtizedek óta. Az elérhető adatok szerint az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokba látogató magyarok száma megduplázódott.

Még a sokat emlegetett „Trump válság” sem tudta csökkenteni a tavalyi magyarországi turistabeáramlást az USA partjaira. A Magyarországról érkező utasoknak az USA-ban lévő látogatások folyamatos beáramlásának egyik fő oka a VWP előnyei és rugalmasságai.

Mi az amerikai VWP, és mit jelent ez a magyarok számára?

Az USA VWP, amely a vízummentességet jelöli, az Egyesült Államok kormányának speciálisan kidolgozott jogszabálya, amely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott országok polgárai az Egyesült Államokba üzleti vagy turisztikai célból utazzanak egy ideig, Vízum használata nélkül. Az utazási opciók korlátozottak, például maximum 90 napig lehet tartózkodni. Magyarország 1996-ban csatlakozott az USA VWP-jéhez. Jellemzően az USA kormánya olyan országokat választ ki, amelyek magas VWP jövedelemmel rendelkeznek. Azóta a magyar állampolgárok bizonyos feltételek mellett élvezhetik a kiváltságot, hogy vízummentesen utazzanak az USA-ba.

Mi az ESTA, és mit jelent az Egyesült Államokba utazó magyarok számára?

2008 óta az Egyesült Államok kormánya megerősítette bevándorlási normáit, hogy megakadályozza a terrorizmushoz kapcsolódó tevékenységekben részt vehető külföldi állampolgárok beáramlását. Valójában 2006-ban vezette be az Egyesült Államok kormánya az ESTA-t; ”Electronic System for Travel Authorization program” magyarán elektronikus utazási engedélyezési rendszer bevezetését. Kizárólag az Egyesült Államok vízummentességi országainak állampolgárai számára készült, az ESTA lehetővé teszi az ilyen külföldi állampolgárok számára, hogy vízummentesen utazzanak az Egyesült Államokba repülővel vagy hajóval. Mivel Magyarország része az amerikai VWP programnak, a magyar állampolgárok jogosultak az ESTA-ra. Az amerikai ESTA valójában a magyarországi ETA rendszerre épült.

Milyen rendelkezések vonatkoznak egy magyar állampolgárra, aki az USA-ba utazik a VWP-vel?

Mivel Magyarország az USA-i VWP része, az USA-ba utazó magyar állampolgároknak online kell jelentkezniük az ESTA-ra. Vannak azonban bizonyos feltételek, amelyeket egy ilyen utazónak teljesítenie kell, és el kell fogadnia az ESTA használatának bizonyos korlátozásait a VWP rendelkezései értelmében.

 • A kérelmezőnek legalább 72 órával a repülési indulás előtt jelentkeznie kell ESTA-ra.
 • A kérelmező 90 napnál többet nem tölthet az Egyesült Államokban az ETA használatával történő utazás után.
 • Az ESTA a gyerekekre is alkalmazható. Tehát, ha egy magyar állampolgár a VWP-norma alapján az Egyesült Államokba akar utazni, akkor gyereki számára is ESTA-t kell kérelmeznie.

Milyen előnyei vannak az ESTA-nak, amelyet egy magyar állampolgár igénybe vehet a VWP keretében?

Van néhány előnye az ESTA igénybevételének, a WWP alatti USA-ba való utazás során, és egy magyar állampolgár is igénybe veheti ezeket.

 • Az ESTA kérelem online valósítható meg és sokkal kevesebb időt vesz igénybe egy tipikus amerikai vízum megszerzéséhez képest. A WWP alatti ESTA-ra való jelentkezéshez nem kell meglátogatnia az Egyesült Államok nagykövetségét vagy konzulátusát. A jogosultságot online vizsgálják meg, és a jelentkezőt e-mailben értesítik.
 • Az ESTA jelentkezési díja minimális, és sokkal kevesebb, mint egy amerikai vízum költsége.
 • Az ESTA, jóváhagyása után, két évig érvényes. Egy magyar állampolgár, mint VWP-országbeli lakos, e 2 év alatt többször is utazhat az USA-ba az ESTA segítségével.

Melyek az ESTA korlátozásai, amelyeket egy magyar állampolgárnak tudnia kell?

Az ESTA-t az Egyesült Államok kormánya vezette be annak érdekében, hogy egyszerűsítse a vízummentességet a VWP-állampolgárok számára, és minimalizálja a potenciálisan veszélyes külföldi állampolgárok belépésének kockázatát. Ez lehetővé teszi a VWP országbeli lakosainak, hogy gond nélkül utazhassanak az USA-ba. Ez azonban nem pontosan olyan mint egy vízum, és bizonyos korlátozásokkal rendelkezik, amelyet egy kérelmezőnek (beleértve egy magyar állampolgárt is) tudnia kell.

 • Az ESTA lehetővé teszi, hogy egy magyar állampolgár akár 90 napot is töltsön el egy látogatáskor, viszont ezt követően vissza kell térnie a hazájába.
 • Az ESTA összekapcsolódik egy magyar állampolgári útlevéllel. Ha az útlevél lejár, az ESTA érvényessége véget ér. Ebben az esetben a kérelmezőnek meg kell újítania az útlevelet, hogy új ESTA-t tudjon kérelmezni.
 • Az ESTA csak a magyar állampolgároknak az USA-ba való utazását engedélyezi, hogyha nem használnak vízumot, a VWP normák szerint. Ez azonban nem garantálja az USA-ba való belépését. A vám- és bevándorlási tisztviselők hoznak végleges döntést arról, hogy a VWP külföldi állampolgárok belépjenek-e az Egyesült Államok területére. Néhány ritka esetben a CBP tisztviselői megtagadhatják az ESTA-val utazó külföldi állampolgárok belépését, még akkor is, ha a személyi okmányok és útlevelei érvényesek.

Mit kell tennie egy magyar állampolgárnak aki VWP alapján utazik az USA-ba, az akadályok elkerüléséhez?

Míg az ESTA hatékonyan megkönnyítette és gyorsabbá tette az USA-ba való utazást a VWP-ország állampolgárai számára, a kérelmezőknek bizonyos körülményekre figyelniük kell. Ez a magyar állampolgárokra is hivatkozik.

 • Azoknak a magyar állampolgároknak, akik a VWP alapján az USA-ba utaznak az ESTA használatával, ellenőrizniük kell az útlevelüket. Az útlevélnek az indulás dátuma után is érvényesnek kell lennie. E mellett, géppel olvasható útlevélnek kell lennie.
 • Az okmányokat, mint például az oda-vissza jegyeket, készen kell tartania. Ezeket érkezésekor az Egyesült Államok kikötőiben vagy repülőterein, a CBP ügynökök alaposan fogják ellenőrizni. Az utazás során az USA-ban való utazáshoz és tartózkodáshoz szükséges dokumentumokat is készen kell tartani.
 • Azoknak a magyar állampolgároknak, akik a VWP alapján választják az ESTA-t, tiszta nyilvántartással kell rendelkezniük a korábbi bűncselekményekkel kapcsolatos tevékenységekről.
 • A kérelmezőnek egészségesnek kell lennie.
 • A kérelmezőnek figyelmesnek kell lenni, hogy pontos adatokat rögzítsen az ESTA online jelentkezési űrlapjába, és ellenőriznie kell, hogy a bevitt adatok megegyeznek-e az útlevélben szereplő adatokkal.
ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

ESTA – Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Hogyan jelentkezhet egy magyar állampolgár az ESTA-ra a VWP alatt?

Az ESTA-ra való jelentkezés eljárás minden VWP-ország lakosaira szinte azonos, és ez egy magyar állampolgár esetében sem különbözik.

A magyar útlevél birtokosának online, PC-n vagy mobil eszközön keresztül kell jelentkeznie az ESTA-ra. A pályázónak ki kell töltenie egy online űrlapot, és online be kell nyújtania a szükséges dokumentumokat. A jelentkezéshez elektronikus és érvényes útlevélre is szükség van. Ez a folyamat nem vesz sok időt igénybe.

Az online feldolgozásért az ESTA kérelem időpontjában díjat kell fizetni, és bankkártyával vagy online banki szolgáltatással tud fizetni. A legtöbb esetben a kérelmezők néhány percen belül megkapják az ESTA jóváhagyásukat. Az ESTA-kérelmek elbírálásának maximális ideje azonban 72 óra. A kérelmezőket e-mailben értesítik. Miután megkapta az ESTA engedélyt, Magyarországon nincs szükség további cselekményekre.

Mi a teendő akkor, ha egy magyar állampolgár nem kapja meg az ESTA-t, miután a VWP-t kérelmezte?

A legtöbb esetben a VWP alatt az ESTA-t kérelmező magyar állampolgárok azonnali jóváhagyást kapnak. Bizonyos kivételes helyzetekben azonban a kérelmezők ESTA kérelmeit elutasíthatják.

Ez nem azt jelenti, hogy az ilyen magyar rezidensek egyáltalán nem utazhatnak az USA-ba. Ha ESTA-kérelmüket elutasítják, továbbra is választhatják a rendelkezésre álló amerikai vízumokat. Ilyenkor el kell menniük a közeli amerikai nagykövetséghez, és információt kell szerezniük arról, hogy milyen típusú vízumokra jogosultak az USA-ban. A helyzetük, jogosultságuk stb. alapján kérhetik a B1 üzleti, vagy B2 látogató vízumot.

Milyen körülmények között tagadhatják meg egy magyar állampolgártól az ESTA-t?

Míg a VWP-állampolgároknak ESTA-t kell kérelmezniük, ha rövidtávra kívánnak USA-ba utazni, valójában nem mindenki tekinthető jogosultnak az ilyen utazásra. Egy VWP ország állampolgárként, egy magyar útlevél birtokosa sem feltétlenül jogosult az ESTA-ra, ha kiderül, hogy bizonyos helyzetekkel vagy tényezőkkel van kapcsolatban. Ezek:

 • Ha a kérelmező 2011. március 1-je után olyan országokba utazott, mint Szíria, Irán, Irak, Szudán (kivéve, ha a VWP nemzetének diplomáciai vagy katonai céljait szolgálta).
 • Ha a kérelmezőnek olyan fertőző betegsége van, mint Hepatitis C vagy AIDS.
 • Ha a kérelmezőnek bűnügyi múltja van és börtönbüntetése volt.
 • Ha a kérelmező olyan adatokat ír be az ESTA jelentkezési űrlapba, amelyek nem egyeznek meg az útlevél adataival.

Az ESTA engedély megszerzéséhez először ki kell töltened az online ESTA kérelmet, melyet ide kattintva tehetsz meg! Ne aggódj, az űrlap kitöltése 10 percnél nem vesz több időt igénybe.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére