Menü bezárása

Amerikai Egyesült Államok: egy páratlan utazási élmény

Utazás az Amerikai Egyesült Államokba

Az Amerikai Egyesült Államok közel 3,8 milló négyzet mérföld nagyságú területéből 157,000 mérföld országút használható utazásra. Ezeken a nagy területeken való átutazásodkor egymáshoz nagyon közeli, mérhetetlenül eltérő kalandokban lesz részed. Egy bostoni kiruccanás során egy merőben más kultúrát ismerhetsz meg (és csaknem egy teljesen eltérő nyelvet is), mint egy new yorki kirándulás során. Texas nagy, nyitott területeire történő barangolás olyan, mintha egy másik világot hasonlítanánk össze San Francisco kanyargós utcáival.

Habár ha egy messzi országból utazol, olyan nagy távolságból, mint az USA-tól Magyarország, akkor egy igen húzós élménybe szeretnél majd belemerülni, hogy az utazás biztosan megérje a pénzedet. Tekinteted nem kell messzebbre szegezned, mint az észak-amerikai kontinens természetes tájaira: a világhírű amerikai nemzeti parkokra. Ha már igényelted az ESTA-t és megkaptad az utazási engedélyed, akkor már csak egy 14+ órás repülőútra vagy a látómeződet egyértelműen kiszélesítő élményektől.

Melyik évszak a legjobb a látnivalók szempontjából?

Grand Canyon Nemzeti Park

A Grand Canyon lélegzetelállító látképe

Az ingatlan a helytől függ. A mezőgazdaság pedig az évszakon múlik. Az USA-ba történő utazás mindkettőről szól. Időnként sokkal fontosabb az, hogy mikor tudsz menni annál, hogy hova. New York a hűvös őszi időben elragadó élményt nyújt. New York városa nyár tájékán egy betonszauna. A szeptember-november közötti időszak az USA nagy részén egy ideális utazási időszaknak mondható. A nyári hosszú napok még nem teljesen homályosodtak bele az éjszakákba a már tolakodóan érkező ősszel, de a hőség már aktívan szétoszlik komfortosan meleg napokra és kellemesen hűvös éjszakákra. A Nyugat-USA-ban, ahová a legtöbb magyar utazni fog (hacsak nem olyan beállítottságú vagy, aki szereti a nehéz és kellemetlen dolgokat, mint például a kivételesen hosszú repülőutakat) a főszezont nagyon komolyan veszik és ezáltal lesznek kedvezmények bőven a kifinomult turistáknak.

Ezen a cikluson belüli utazás további előnyei még a lényegesen halkabb (és ennek eredményeképp tökéletesített) helyszínek. A sivatagos délnyugaton ez az időszak igen száraz, ami az amerikai utazásokat az ott gyűjtött olyan nagyszerű élményekké teszik, amelyeken csak kis eséllyel fordulhat elő külső erőbehatás, olyan, mit az eső vagy havazás.

Bár nem akarsz foglalkozni az előbb említett erőbehatásokkal, de azért a sokféle sziklaalakzatok és szorosok (melyeket számos nemzeti parkban „kifaragtak”) megfigyelésével élvezheted a hatásukat, melyet évmilliókon keresztül kifejtettek. A nemzeti park infrastruktúrája valójában ennél egy kissé több: olyan, mint egy kísérő a ragyogó színházhoz, ami a szerves kölcsönhatást mutatja be a mozdíthatatlan kövek és az évmilliók fokozatosan kialakuló üledéke között, amit úgy belevésett, mint egy klasszikus görög szobrász.

Yellowstone Nemzeti Park

A Yellowstone Nemzeti Park számos látványossággal vár ránk!

Ha szeretnéd látni a 9000 négyzetkilométernél is nagyobb, hatalmas, buja, párával tarkított erdőt és a tetején található szuper kalderát / vulkánt, ami 3 államon keresztül is átnyúlik, akkor a Yellowstone Nemzeti Park felé érdemes venned az irányt. Ha kevésbé szereted a vulkanikus tájakat és inkább a hegyek közé bevágódó folyókat kedveled, akkor az Arizónában elhelyezkedő Grand Canyon Nemzeti Park vonzóbb lehet számodra. Évmilliók geológiai történelme van belevésődve az egykori hegyek falaiba, az állhatatlan folyóvíz által kettészelve. Ez a a két nemzeti park együtt alkotja a világ hét csodájának az egyikét, mivel ez egy valóban lélegzetelállító látványosság. Még mielőtt azonban teljesen felfedezzük, hogy milyen helyre mehetnél, egy kicsit tudjunk meg többet arról, hogy hogyan is fogsz eljutni ide.

Az Amerikai Egyesült Államokba vezető utazási élményed az ESTA-val veszi kezdetét:

Szerencsére ezektől az USA-beli fenséges látványoktól már csak fél napi repülőútra vagy. Még jobb hír számodra, hogy Magyarország a Vízummentességi Program (VWP) tagja, ami lehetővé teszi a magyarok számára az Amerikai Egyesült Államokba való belépést hosszas vízum igénylési eljárások nélkül, beleértve az interjúkat és a nagykövetségi látogatásokat is. Az egyetlen dolog, ami közted és a végső USA-beli kalandod között áll, az nem más, mint az Elektronikus Utazási Engedély, azaz az ESTA. Az ESTA egy online kérelem, amit a Vízummentességi Programban szereplő országok állampolgárainak ki kell tölteni még azelőtt, mielőtt elindulnának az USA-ba.
Most már tudod a hováját, hogyanját és miértjét az USA-beli úticélodnak, szóval vizsgáljuk meg, hogy mire is számíthatsz.

ESTA kérelem kitöltése

Először is arra számíthatsz, hogy az Egyesült Államokba való bejutásod időbe fog telni. Mihelyt kiheverted az előbbi sokkot, nem árt észben tartani, hogy a 24 órás repülőút ugyan fájdalmasan hangzik, de nagyon sok közöttük éjjeli járat, ami miatt az USA-beli repülőutadat csak egy (nagyon) hosszú szundikálással lesz egyenlő. Noha ez egy igen csekély „ár” azért, hogy láthasd a Grand Canyont és a Yellowstonet, az utazásod előtt legalább 2 hónappal mindeképp vásárold meg a repülőjegyedet, mert más esetben a repülőjegy ár nem lesz túl olcsó. Amíg ilyen előrelátó vagy remek ötlet a repülőjegy vásárlással egyidőben igényelned az ESTA engedélyed. Ha az utazásod célja a szórakozás és 90 napnál rövidebb ideig szeretnél tartózkodni az USA-ban, akkor ezen az automatizált rendszeren keresztül történő beutazási engedélyszerzésed meglehetősen egyszerű lesz és az utazási időpontod is meglehetősen rugalmasan lesz kezelve, mivel 2 éved lesz rá (az ESTA kérelem jóváhagyásától számítva). Az ESTA engedélyezésének tényleges időpontja attól függ, hogy mennyi idő van még hátra egészen addig, mielőtt az útleveledet meg kell újítani.

Most tehát hol kezdjük az USA-beli utazásod? Ha menni készülsz, akkor érdemes egy nagy helyre menni, és az amerikai délnyugat csillogó és varázslatos, legendás nevadai Las Vegas városánál nagyobb helyre nem is mehetnél. Néhány egy helyen megálló repülőgéppel már kevesebb, mint 18 óra alatt eljuthatsz Sin Citybe és tarolhatsz a pókerasztalon, míg néhány két helyen megálló járattal egy kissé hosszabb ideig tart majd eljutni a végcélodig, de legalább nem kell nagyon sokat költened (kb. 230 ezer Ft-ot). Sydneybe már reggel fél 10 felé is mehetsz vásárolni, a LAX-ra (Los Angeles Nemzetközi Repülőtér) pedig már 6:05-re megérkezel (nem szórakoztató ez az időutazás?), majd egy rövid leállás után Las Vegasba érsz délelőtt 10:30-ra és a éjjel 10:30-ra már egy blackjack milliomos leszel (vagy pedig elköltöd az eddigi megtakarításaid, kinek mik az egyéni tapasztalatai).

Amint megérkeztél a látványos helyre, ami nem más, mint Las Vegas, mindenképp érdemes maradnod egy vagy két napot. Bár nem annyira lenyűgöző a város, mint néhány természeti csoda, ám Las Vegas önmagában egy tünemény, egy óda az amerikai gazdaságnak és egy „íz” (néha rossz ízű).

Nem kell kapkodni és tedd félre a hitetlenkedést ahogy a város felkelti az érdekődésed és máris a részévé válsz ennek a bámulatos játszótérnek, ami a felnőtteknek szól. Ha a szerencse valóban egy hölgy és meg akarod szerezni a telefonszámát, akkor azt még az utazásod árán is meg kell tenned. Pazar hotelek is vannak itt a nagypályások számára, de ezek egyáltalán nem kötelezőek és ezt a lehetőséget könnyen kihagyhatjuk. A Strip ugyanolyan érdekes élményeket nyújthat számára az ár töredékéért.

Megfizethető árú alternatívák találhatók a szállásoknak Henderson és Boulder City külvárosai közelében, beleérve a fantasztikus látványt nyújtó, csillogó vizű tavak és fennsík jellegű tájai. Ha már kiélvezted a fényeket, a nagy dolgokat és a büféket, menj vissza a McCarran repülőtérre, hogy bérelhess egy autót és vezess az USA-beli utazásod lényeges helyszínére.

Kitöltöm az ESTA űrlapot

Nem indulsz el rossz úton, ha a 170 mérföldnyi festői úton haladsz végig a Zion Nemzeti Parkban.
Az évszak során elég nagy valószínűséggel el tudod tölteni a napjaidat a park 150 000 holdnyi területének beutazásával és az éjszakáid szeretett, hagyományos házikókban való eltöltésével, amelyek önmagukban csak szálláshelyek a parkon belül. Ha lehetőséged adódik, akkor kaphatsz egy engedélyt, ami a kanyon szívén keresztül történő vezetésre jogosít fel téged, az útvonal szokványosan a buszjáratok számára van nyitva. Ha a egy kissé túlzónak tartod a szállás árakat, akkor jó tudnod, hogy a közeli Springdale közösség szintúgy kínál szállásokat , sokféle különös étkezőhelyekkel. Ha tésztát is fogyasztani kívánsz és csaknem páratlan ízekre vágysz, akkor A házikók élménye pont neked való. Nem lehet annak a varázsát szavakban leírni, amikor az ételedet elfogyasztod, miközben a grandiózus vörös sziklák körülölelnek.

Ha lehetőséged van bérelni egy vízhatlan ruhát, akkor érdemes felkészülnöd a The Narrows-ra, amit a Conde Nast Traveller magazin a világ 13 legjobb túrái között tart számon. Miközben átvergődünk felfelé a vízfolyásokon, hódolattal tekintünk a „víz jelenetek” mögött a vízre, amely pompásan tükröződik a kanyon falaira . Ezt a nemzeti parkot szintúgy lóháton vagy biciklivel, útikönyvvel vagy anélkül is úgyszintén felfedezheted.

Ha vudut szeretnél látni, akkor utazz Haitiba. Ha pedig a tündérkéményekre vagy kíváncsi, akkor a Bryce Canyon Nemzeti Park 86 mérfölnyi útra van Ziontól. Ez a megkövesedett kőerdő és a goblinszerű környezetbarát faragványok egy csata végeredményeképp jöttek létre, több millió év alatt. A sziklák ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Az időjárás soha nem áll meg és rövid időn belül –azokhoz az országokhoz képest, amelyek ezeket a kő csodákat megformálták- bizony megdöbbenhetsz azon, hogy ezek a műemlékek mennyire ellenállóvá válnak. Ezek közül néhány vékony, élénken színezett tornyok, amelyek magasságban vetekednek az irodaházakkal és megformálják a saját málott kontúrukat. Ha van rá lehetőséged, látogasd meg a The Rim-et, a Queen’s Graden trails-et, és a Navajo Loop-ot. Csomagolj be egy dzsekit, mert az egyre nagyobb magasság egyre kisebb hőmérsékletet eredményez, de az éjjeli kilátás olyan, mintha a NASA brosúrája lenne.

Egy rövid úton végighaladva elérjük a következő állomásunkat, Canovillet. Itt megtekinthetjük az arizónai Page városában található Glen Canyon Rekreációs területet, ami körülöleli a Powell tavat. Ez a Page-be vezető alternatív útvonal a köznyelvben Cottonwood Canyonként ismert és a híres kettős ívelt (hivatalosan Grosvenor Arch néven ismert)kő otthona. A találóan Kodachrome Basin State Parknak nevezett hely szintúgy szemgyönyörködtető és úgyszintén az útvonal mentén található. Hacsak nem szereted az ingyenes iszapfürdőket az út közepén, akkor esős időjárás esetén soha ne válaszd ezt az útvonalat. Talán romantikusan hangzik, de valójában bosszantó az, ha a szabadban elakadsz úgy, hogy közben esik az eső és emellett járhatatlanok az utak.

A szokásos 4 órás Pagebe vezető útnak szintúgy meg van a varázsa és lényegesen kisebb annak az esélye, hogy valahol elakadsz a teljes szabadidődet itt töltöd el. Amint megérkeztél, vétek lenne kihagyni az Upper and Lower Antelope Canyons-t , ahogy miközben a kandikáló fény megadja magát az ugyanúgy magát megadó, a természetben képződött alakzatoknak a színeinek. Horseshoe Bend hasonló meglepetést nyújthat számodra, ám itt esetleg meg is szédülhetsz, mivel ez kontrasztot ad a Colorado folyónak, amely gyakran keresztezi a követi az eddig összes felsorolt képződmény „szülőapját”, a Grand Canyon útvonalát.

Vermilion Cliffs

A pazar látványt nyújtó Vermilion Cliffs

Ha egy filmimádó vagy, különösen ha a western műfajé, akkor a Monument Valley halmai és a fennsíkjai kihagyhatatlan élmények. Page felé fordulva utazhatsz Kanabba, ami kevesebb, mint 2 órányi útra van. Ez alatt a rövid autóutad alatt gazdag jutalomban részesülsz azáltal, hogy szembesülsz vele, hogy még hány és hány helyszín lehet a bakancslistádon. Ha elég szerencsés voltál az első las vegasi körutadon, akkor érdemes megfontolnod az online sorsolásba való belépésed, hogy engedélyt szerezz a The Wave and South Coyote Buttes helyszínek meglátogatására, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megcsodálhasd őket. Egy megfelelő útikönyv biztosítani fogja számodra azt, hogy ezeket a tájakat a lehető legjobb pozíciókból tekinthesd meg. Ha a sorsoláson nem sikerül belépést nyerned az említett helyekre, akkor a Paria Canyon és a Vermillion Cliffs környéke szintén annyira elragadóak lehetnek számodra, mint a felsorolt két másik lehetőség.

A Grand Canyonban lévő North Rim és a Toroweap Overlook gyakorlatilag leírhatatlan élményt nyújt, amit mindenképp látnod kell és ez utóbbi helyről úgy gondolják, hogy kevésbé zsúfolt, mire a turisták 90%-a inkább a South Rimhez megy. A hely gyönyörűsége nem csak abból áll, hogy megfelelően bemutatja a puszta nagyságát és fenségét. Ez lehet az utazásod fénypontja és az utolsó olyan jelenet, amely eme csendes szemlélődésed során igazán maradadó élményt nyújt számodra erről a lenyűgöző bolygóról. 150 mérföldre Las Vegastól tegyél még egy próbát a nyerőgépeknél, majd ezt követően már készen állsz arra, hogy megváltozott magyarként hazatérj.

Mindezeket te is megtapasztalhatod a VWP-nek és az ESTA engedélyednek köszönhetően. Szervezd meg az utad, igényeld az ESTA-d, kapj meg a visszaigazolást az automatizált, gondtalan eljáráson keresztül és élvezd igazán az életed utazását.

Utazni készülsz az Amerikai Egyesült Államokba? Készítettél már ennek céljából egy előzetes ellenőrző listát? Ha többet szeretnél megtudni az utazási engedélyed beszerzéséről, akkor kérlek látogasd meg az ESTA utazási segédletünket! Kérlek oszd meg velünk, ha bármilyen ötleted, vagy kérdésed akadna a leendő utazási élményeddel kapcsolatban. Ha az utazással kapcsolatos segítségnyújtásra lenne szükséged, akkor is szívesen állunk rendelkezésedre. Előre is köszönjük a megkeresésed!

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére