Menü bezárása

5 dolog, melyeket kerülni kell az ESTA-val

Tiltott dolgok az USA-ba való belépéskor

Különböző okok miatt, ideértve a politikai helyzet változásait, a gazdasági tényezőket és a biztonsággal kapcsolatos ügyeket, megváltozhatnak a külföldre utazás és a költözés normái. Az elmúlt évtizedben az USA-ba utazó külföldi állampolgárok vízum- és bevándorlási szabályai nagyon megváltoztak. Olyan tényezők alapján, mint az állampolgárság, a jövedelem szintje, a munka típusa és az utazás célja – különféle típusú vízumokra van szükség az USA-ba való utazáshoz. Bizonyos helyzetekben valóban beléphet az Egyesült Államok területére vízum nélkül. Noha ez a rendelkezés bizonyos korlátozásokkal rendelkezik, az ESTA egy alternatív megoldás lehet a vízum mellett, ami bizonyos országok állampolgárai számára rendelkezik, az Egyesült Államokba történő utazáshoz anélkül, hogy meghatározott ideig vízumot igényelnének.

Az ESTA újdonságai, melyekről érdemes tudnod

Az ’I-94W green form’ lecseréléseként az ESTA-t alkalmazta az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma, amit a szeptember 11-i támadások után vezettek be. Célja az olyan külföldi állampolgárok belépésének szűrése, akik biztonsági fenyegetést jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

Az ESTA az ’Electronic System for Travel Authorization’, magyarán az utazási engedélyek elektronikus rendszerének rövidítése. Ez egy digitális és automatizált keretrendszer, amely a VWP kategóriájú országokba tartozó használók jogosultságának felmérésére szolgál, hogy ideiglenesen beléphessenek az USA-ba. 2009-től a sokat elismert vízummentességi program által érintett állampolgároknak bizonyos helyzetekben ESTA engedélyre van szükségük az USA-ba való belépéshez. Miután az ESTA-kérelmet jóváhagyták, 2 évig érvényes. A kérelmezők ezen időtartamon belül többször is elutazhatnak az USA-ba, de egy szakaszon belül nem tartózkodhatnak több mint 90 napig. ESTA szükséges, ha a VWP-állampolgárok légi vagy vízi útvonalon lépnek be az Egyesült Államokba. Nem szükséges azok számára, akik szárazföldi útvonalakat választanak.

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

ESTA vízum – az Amerikai Egyesült Államokba való belépésre feljogosító engedély

Az ESTA lényege

A VWP-állampolgárok bizonyos helyzetekben választhatják az ESTA-t:

 • Ha bármilyen üzleti igény miatt utaznak az USA-ba, és esetleg egy, vagy több hónapig kell tartózkodniuk az Egyesült Államokban.
 • Ha rövid távú kurzusra kívánnak beiratkozni bármelyik amerikai egyetemre.
 • Ha szakmai gyakorlatot kell végezniük az USA-ban egy intézetben vagy középiskolában.
 • Ha az Egyesült Államokba akarnak utazni, és rokonokat akarnak meglátogatni, stb.
 • Ha ezen követelmények bármelyike rövid időn belül felbukkan.
 • Ha rövid távú orvosi kezelésre szorul az USA-ban, és több hetes kórházi kezelést igényel.

ESTA engedély igénylése

Ismerd meg az ESTA előnyeit!

 • Az ESTA kérelemnek nagyon sok előnye van a VWP-országokban élő emberek számára.
 • Az ESTA sokkal gyorsabban jóváhagyásra kerül, mint bármilyen amerikai VISA. A legtöbb esetben a pályázók néhány perc alatt megkapják az eredményeket, de legeslegrosszabb esetben ez 72 órán belül fog megtörténni. Ez sokkal gyorsabb, mint a Visa alkalmazás, amely hónapokat vehet igénybe.
 • Az ESTA jóváhagyása nem követeli meg, hogy bárhová menjen, és online is elérhető.
 • A költségei szintén sokkal alacsonyabbak, mint bármelyik amerikai Visa-jé. Az ESTA-ra való jelentkezés mindössze 14 dollárba kerül.
 • Amikor az ESTA jóváhagyásra kerül, több látogatás lehetséges az Egyesült Államokba a következő 2 évben.

ESTA Visa logó

Fontos ESTA-val kapcsolatos tények, amiket tudnod kell

Vannak kételyek és félreértések az ESTA-val kapcsolatban, annak ellenére, hogy kötelezővé tették a VWP-állampolgárok számára. Ezek:

 • Ne gondold, hogy az ESTA egyenértékű egy vízummal, helytelen lenne az ESTA-ra egy megfelelő amerikai vízum helyettesítéseként gondolni. Egy vízum lehetővé teszi, hogy hivatalosan dolgozz vagy tanulj az Egyesült Államokban, vagy állampolgárságot kérj. Az ESTA-val egyszerűen lehetőséged nyílik arra, hogy korlátozott ideig ellátogass az Egyesült Államokba. Ez lehetővé teszi, hogy az USA-ban akár 90 napig maradj.
 • Az ESTA útlevél nélkül nem működik. Az útlevélnek megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy megkapja az ESTA engedélyt. Az útlevélben említett információkon alapul, az ESTA jóváhagyását megkapják. Valójában az ESTA kétéves érvényességi ideje rövidre zárul, ha a kérelmező útlevelének az érvényességi ideje lejár. Ha az útlevelében szereplő információk bármilyen okból megváltoznak, és rendelkezik ESTA jóváhagyással, akkor újra kell kérelmezned.
 • Az ESTA pályázat benyújtása a 3 válasz bármelyikét eredményezheti – ha online jelentkezel az ESTA-ra, a válaszok bármelyike lehet. Hamarosan jóváhagyást kaphatsz (kérelem jóváhagyva), vagy várnod kell a jóváhagyás megszerzéséig (kérelem függőben) és vagy elutasításhoz (utazás nem engedélyezett). Az utolsó esetben nem használhatod az ESTA-t USA-ba való utazásra.
 • Az ESTA-t köteles minden jelentkezőnek, A VWP-vel részesült állampolgároknak jelentkezniük kell az ESTA-ra, nem számít az életkor vagy nem. Még a gyerekeket is beletartoznak, bár szüleik jelentkezhetnek a nevükben.
 • Az ESTA nem garantálja a belépést az Amerikai Egyesült Államokba. Habár az ESTA jóváhagyása lehetővé teszi a VWP nemzetekben élő személyek utazását az Egyesült Államokba, végső átvilágítás vár rájuk. Miután hajóval vagy repülővel megérkezik az USA-ba az ESTA-val, minden külföldi utast az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Osztálya átvizsgálja. Az amerikai vámhatóságnak joguk van megtagadni az olyan személyek belépését, akiket alkalmatlannak találnak, még akkor is, ha ekkor már rendelkeznek ESTA jóváhagyással.
 • Az ESTA jelentkezés megtagadása nem azt jelenti, hogy „nincs belépés” az USA-ba. Sok ember szomorú, amikor az ESTA-kérelmét elutasítják. Ha megtagadják az online jelentkezését, az nem azt jelenti, hogy örökre kitiltották önt Amerikai Egyesült Államok látogatásáról! Még mindig igényelhet vízumot az Egyesült Államokba, ha felkeresi az Egyesült Államok nagykövetségét.

Ezt ne tegyük az ESTA-val

Dolgok, melyeket nem szabad megtenned, ha az ESTA-t választod

Számos dolog létezik, amit nem szabad megtenned, amikor az ESTA-t választod. Ezek a hibák csökkenthetik a jóváhagyás esélyét, és később gondokhoz vezethetnek. Ezek:

 • Az útlevéllel kapcsolatos szempontok – Mindig szükséges, hogy ellenőrizd az útlevél adataid, a jelentkezés előtt is, és az utazás előtt is. Előfordulhat, hogy az útleveled adatai megváltoztak az ESTA jóváhagyása után. Ebben az esetben megtilthatják tőled az USA-ba való belépést, még érvényes ESTA-val is! Ez akkor fordulhat elő, amikor az Egyesült Államok vámhivatala eltéréseket észlel a jelentkezés és az útlevél adatai között. Az útlevélnek digitálisnak vagy géppel olvashatónak is kell lennie. Az is feltétlenül szükséges, hogy ellenőrizd az útlevél lejárati dátumát, mielőtt az USA-ba utazol az ESTA-val. Akár 90 napig tartózkodhatsz ESTA-val az USA-ban, de ha az útlevél ezen 90 nap előtt lejár, akkor nem maradhatsz tovább az USA-ban. Ha a látogatás sürgős, akkor legyél óvatos ebben az aspektusban.
 • Hosszútávú karrierlehetőségek választása – az USA-ban vannak a legjobb oktatási intézmények és egyetemek, melyek több millió diákot csalnak be. Viszont rossz ötlet lenne, ha az ESTA-t arra használnád, hogy tanulmányaid az Egyesült Államokban végezd el. Az ESTA-t csak rövid távú tanfolyamokra lehet használni. 90 napnál hosszabb időre vízum szükséges.
 • Nem figyelni arra, hogy ESTA-t vegyél igénybe ha egy másik országot látogatsz meg az USA-n keresztül – a VWP tagországok állampolgárainak még akkor is ESTA-t kell kérelmezniük, ha az Egyesült Államok repülőtereit használják különböző országok meglátogatására.
 • Az ESTA kérelmezése úgy, hogy nem áll elég idő rendelkezésre. Igaz, hogy az ESTA-ra való jelentkezés nem tart sokáig, és a legtöbb jelentkező megkapja az engedélyt. Nem szabad azonban az utolsó pillanatban jelentkezned! Minden lehetőséget meg kell fontolni, a saját biztonságodért. Érdemes feltenni magadnak a kérdést, hogy mi történne akkor ha a kérelmedet valamilyen okból elutasítanák, és kevés időd maradna a vízum kérelmezésére? Ezért indokolt, hogy legalább két hónappal az utazás előtt igényeld az ESTA-t. Ez elegendő időt biztosít neked arra, hogy egy szabványos vízumot igényelj, ha ESTA kérelmed elutasítják.
 • A dokumentumok előkészítésének elmulasztása és az önbizalom hiánya.

Még azután, hogy megszerezted az ESTA engedélyed, van egy utolsó forduló, ami még vár rád az USA területére való belépés előtt. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Osztálya átvizsgál téged, hogy meghatározzon minden esetleges biztonsági kockázatot, miután az ESTA-val bármely amerikai repülőtérre megérkeztél. Ez egy döntő szakasz, és óvatosnak kell lenned.

Bizonyos hibák miatt a vámügynökök gyanúval tekinthetnek önre, és ez befolyásolhatja a végleges vámkezelési döntést! Az önbizalom, és világos válaszok hiánya, a belépés megtagadásához vezethet.

Először is, az összes kérdésre anélkül kell válaszolnod, hogy ideges vagy zavart lennél. Jobb, ha a dokumentumaid magaddal hozod, mivel alá tudják támasztani a válaszaid. Ez szükséges lehet, ha rokonaid vagy barátaid látogatod meg az Egyesült Államokban. A gyógykezeléshez, vagy tanfolyamhoz kapcsolódó dokumentumokat szintén készen kell tartani ebben a szakaszban. Magabiztossággal és felkészültséggel ez gond nélkül megoldható.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére