Menü bezárása

5 dolog, amire nem való az ESTA engedély

ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Az idegen országokba történő utazás és migráció normái sok különböző ok miatt változhatnak, többek közt politikai, gazdasági, vagy biztonsággal kapcsolatos okok miatt. Az utóbbi évtizedben a vízumra vonatkozó, valamint a migrációs szabályok sokat változtak a külföldről USA-ba utazni vágyók számára. Az egyén nemzetiségétől, bevétele mennyiségétől, munkája típusától és az utazása céljától függően különböző vízumfajták közül lehet választani. Bizonyos esetekben akár vízum nélkül is lehet az USA-ba utazni. Az ESTA egy olyan alternatívává nőtte ki magát azon országok polgárai számára, akik az USA-ba szeretnének utazni, amellyel megadott időre vízum nélkül is be lehet lépni az Amerikai Egyesült Államokba. Bár igaz, hogy e lehetőségnek vannak limitációi.

Az ESTA-val kapcsolatos néhány információ

Az ESTA-t az az USA Belbiztonsági Minisztériuma az I-94W nevű dokumentum helyett hozta létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Célja, hogy kiszűrje az olyan külföldi nemzetiségű embereket, akik fenyegetést jelenthetnek az országra. Az ESTA az Utazási Engedély Elektronikus Rendszere (Electronic System for Travel Authorization) rövidítése. Ez egy digitalizált és automatizált rendszer, amely az USA Vízummentességi Programjában szereplő országokból (VWP countries) érkező kérelmezők ideiglenes jogosultságát vizsgálja meg. 2009 óta a VWP-be tartozó országok állampolgárai kaphatnak ESTA engedélyt bizonyos helyzetekben. Ha megadják az engedélyt, akkor az automatikusan 2 évig érvényes marad. Ez időtartam alatt több alkalommal is mehetnek az USA-ba, de egyszerre maximum 90 napig tartózkodhatnak ott. Az ESTA csak a légi és vízi utakon érkező VWP-hez tartozó állampolgárok számára kötelező, a szárazföldön érkezők számára nem.

Mikor szükséges az ESTA?

Az alábbi helyzetekben választhatja az ESTA-t egy VWP állambeli polgár:

 • Ha üzleti ügyben kell az USA-ba utazni és legalább egy hónapra ott kell tartózkodnia;
 • Ha rövidebb időtartamú kurzus(ok)ra jelentkezik egy USA-beli egyetemen;
 • Ha egy USA-beli intézményben vagy főiskolán kell gyakornoki időt eltölteni;
 • Ha az USA-ba akar utazni, hogy rokonokat látogasson meg stb;
 • Ha ezek bármelyike röviddel az utazás előtt lesz nyilvánvaló;
 • Ha rövidtávú gyógykezelésen kell résztvenni az USA-ban, ami több hétig tartó kórházi tartózkodást igényel.

Az ESTA előnyei

A VWP országokban élők számára a következő előnyei vannak az ESTA utazási engedély meglétének:

 • Sokkal gyorsabb a lefolyási ideje, mint bármelyik USA vízumnak. A legtöbb esetben néhány perc alatt elfogadják az online jelentkezést (ez az úgynevezett kérelem) és az ESTA kérelem státusza legfeljebb 72 órán belül elfogadottá válik. A gyakran hónapokig tartó vízumkérelemnél ez sokkal gyorsabb;
 • Az ESTA igénylése online is elvégezhető, nem kell sehová sem menni;
 • Ez sokkal gazdaságosabb is bármely más vízumkérvénynél;
 • Ha elfogadják az ESTA kérelmet, a következő két évben akárhányszor lehet utazni az USA-ba.

Fontos tudnivalók az ESTA-val kapcsolatban

Vannak kétségek és félreértések az ESTA-val kapcsolatban, bár ez kötelező a VWP-beli állampolgárok számára. Ezek pedig a következők:

 • Az ESTA nem egy fajta vízum. Helytelen az a gondolat, hogy az ESTA egy rendes amerikai vízum helyettesítésére szolgál. Egy vízummal dolgozhatsz vagy tanulhatsz az USA-ban, sőt, akár állampolgárságot is szerezhetsz. Az ESTA egyszerűen csak lehetőséget ad arra, hogy egy limitált időre Amerikába látogass. Egyhuzamban maximum 90 napot lehet az USA-ban tartózkodni ezzel.
 • Az ESTA-hoz kell útlevél. Érvényes útlevél kell ahhoz, hogy ESTA-engedélyt kaphass. Az útlevélben megadott információ alapján kapsz ESTA engedélyt. Sőt, az ESTA kétéves időtartama azonnal megszűnik, ha az útlevél időközben elveszti érvényességét. Ha bármi okból kifolyólag megváltozik valami az útleveledben, újból kérelmezned kell az ESTA-t.
 • Az ESTA kérelem 3 különböző választ eredményezhet, melyek közül bármelyiket kaphatod: 1) Engedély megadva (Authorization Approved), azaz nemsokára megkapod a tényleges engedélyt; 2) Függőben lévő engedély (Authorization pending), azaz várnod kell, hogy megkapod-e az engedélyt vagy sem; 3) Utazás nem engedélyezve (Travel Not Authorized). Ez esetben nem lehet ESTA-val az USA-ba utazni.
 • Minden igénylő számára kötelező az ESTA. Kortól és nemtől függetlenül minden VWP állambeli polgárnak kötelező kérelmezni. Még a gyermekek számára is kötelező, bár a szülők leadhatják a kérelmet az ő nevükben.
 • Az ESTA engedély még nem garancia arra, hogy az illető beléphet az USA területére. Bár a VWP-hez tartozó állampolgárok érvényes ESTA-val utazhatnak az Egyesült Államokba, ott még egy végső átvilágításon át kell esniük. Minden ESTA által engedélyezett külföldi állampolgárt az USA Vámügyi és Határvédelmi Hivatala még egyszer személyesen is felülvizsgál. E szervnek jogában áll megtagadni az USA-ba való belépést még azokkal szemben is, akiknek van ESTA engedélye.
  • Ha valaki nem kap ESTA engedélyt, az még nem jelenti, hogy nem léphet be az USA-ba. Sokan elcsüggednek, ha nem kapnak ESTA engedélyt az interneten. De az ESTA rendszer általi visszautasítás még nem jelenti, hogy véglegesen ki vagy tiltva az Egyesült Államokból. Egy amerikai nagykövetségre kell elmenni, és ott lehet vízumot kérni.

Mit ne tegyél, ha ESTA kérelmet nyújtasz be?

  Van egy jó néhány dolog, amit ne tégy, ha ESTA engedélyt igényelsz. Az alábbi hibák igen lecsökkentik az engedély megkapására való esélyesedet, sőt, akár problémákba is ütközhetsz ezek miatt később. Nézzük, mik ezek:

 • Ha az útlevél dolgait figyelmen kívül hagyod. Nagyon fontos, hogy jól megnézd az útleveledben található összes információt az ESTA kérelem és az ESTA engedéllyel való utazás előtt is. Az útleveled adatai megváltozhattak, miután megkaptad az ESTA engedélyt. Ez esetben még egy érvényes ESTA engedéllyel is megtagadhatják, hogy az USA területére lépj. Ez akkor történhet, ha eltérést talál az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Hivatal az útleveled és az ESTA engedélyed között. Fontos, hogy digitális vagy digitálisan olvasható útleveled legyen. Az útleveled lejárati dátuma is nagyon fontos. Bár az ESTA-val 90 napig is ott maradhatsz, ha az útleveled előbb lejár, akkor az országot előbb el kell hagynod. Ha hirtelen indok miatt kell utaznod, akkor különösen is fontos ezt észben tartani.
 • Ha hosszabb távú karrierépítési lehetőséghez használod az ESTA-t. Az USA-ban igen magas szintű oktatási intézmények vannak, amelyek milliónyi diákot vonzanak. Viszont az ESTA-t nem lehet ilyen fajta tanulásra használni, kizárólag rövid kurzusok végzésére, mert minden 90 napnál hosszabb ideig tartó ottlétre vízumot kell kérni.
 • Ha egy VWP állambeli polgárnak az USA bármelyik repterén kell átszállnia egy másik országba való utazás közben, akkor is feltétlenül ESTA engedélyt kell kérnie.
 • ESTA-ra kérelem lefolytatásához is szükség van megfelelő mennyiségű időre. Bár az ESTA engedély megszerzése nem tart sokáig, és a legtöbb kérelmező megkapja azt, mégsem szabad azt az utolsó pillanatra hagyni. Érdemes mindenre gondolni, csak hogy bebiztosítsd magad. Mi van, ha bármi okból kifolyólag nem kapsz engedélyt, és vízumot kell kérvényezned? Akkor vagy tehát kellően körültekintő, ha legalább két hónappal az utazásod előtt beadod az ESTA kérelmet. Így marad elég időd normál vízumot kérvényezni, ha elutasítják az ESTA kérelmedet.
 • Ha nincsenek kéznél a papírjaid vagy híján vagy az önbizalomnak. Mint említettük, az ESTA engedély megkapása utáni utolsó forduló az USA Vámügyi és Határvédelmi Hivatalának átvizsgálása. Ekkor még egyszer tüzetesen felülvizsgálják, hogy valóban nem jelentesz-e bármilyen biztonsági rizikót az Egyesült Államokra. Ez egy igen fontos állomás, ahol nagyon ügyelni kell. Bizonyos ballépések gyanút kelthetnek a vámügynökben, ami könnyen megakadályozhatja, hogy ténylegesen belépj az ország területére. A magabiztosság hiánya vagy ha nem vagy képes érthetően válaszolni a kérdésekre, vezethetnek a belépés megtagadásához. Először is minden kérdésükre idegesség és habozás nélkül kell válaszolni. Érdemes a válaszaidat alátámasztó dokumentumokat is kéznél tartani. Ez különösen fontos lehet, ha barátokat vagy családtagokat látogatsz meg az USA-ban. Bármilyen gyógykezelés vagy kurzus dokumentumait is be kell itt mutatni. Felkészülten és magabiztosan azonban ezt az akadályt is gond nélkül lehet venni.
Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére