Menü bezárása

10 + 1 tipp USA-ba való utazáshoz

Az amerikai New Yersey éjszaka

11 hasznos, értékes tipp ahhoz, hogy USA-ba felkészülten érkezzél és ne érjenek meglepetések, hisz némely amerikai szokás eltérő lehet a nálunk megszokottól.

Az Egyesült Államokba való utazás tervezése elég izgalmas lehet! Hasznos tisztában lenni néhány helyi szokással. A következő tippek bemutatnak pár nagyon gyakori amerikai szokást, ami nem minden látogató számára ismert, főleg nem azoknak, akik először utaznak.

Az Amerikai Egyesült Államok meglátogatását tervezed? 11 tipp az utazásodhoz

Az amerikai New Yersey éjszaka

Ragyogó színekben pompázik éjszaka az USA-beli New Yersey város

Az Amerikai Egyesült Államok a világ első utazási célpontjai közt van. Előző évben több, mint 65 millió ember látogatta meg az országot. Mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy az amerikai kultúra nagy része ismert a világ számára a filmjei, a televízió és zene ipara miatt. Némely amerikai szokás azonban eléggé különböző attól, amit ismerünk és különösen attól, amihez hozzászoktunk a származási országunkban.

1. tipp: Mindenképp igényelj egy ESTA vízumot

ESTA - Elektronikus Beutazás Engedélyezési Rendszer

Ha kevesebb, mint 90 napos nyaralást tervezel kényelmi, üzleti vagy átszállási célból, illetve az országod a Vízummentességi Program tagja, akkor a hivatalos USA vízum helyett mindenképp az ESTA engedélyt érdemes igényelned!

A legtöbb látogató beléphet az USA-ba elektronikus utazási engedéllyel. Ha kevesebb, mint 90 napos nyaralást tervezel kényelmi, üzleti vagy átszállási célból, akkor hivatalos vízum nem szükséges, ha Vízummentességi Programba tartozó ország polgára vagy.

A folyamat 53 euróba kerül, ami fizethető hitelkártyával, Authorize.net vagy PayPal segítségével, és teljesen online intézhető.

Bár általánosságban az javasolt, hogy az indulás előtt 3 nappal igényelj ESTA engedélyt, mi azt javasoljuk, hogy a repülésed és/vagy hoteled lefoglalása előtt igényeld azt.

Az ESTA a kiállítás dátumától kezdve 2 évig érvényes és többszöri belépést biztosít. Az ESTA leegyszerűsíti az utazásodnál a formalitásokat az USA-ba való megérkezésedkor.

Igénylem az ESTA-t

2. tipp: A számlád a vártnál nagyobb lehet

Amerikában a számlád a vártnál nagyobb lehet

Az amerikai áruk és ételek árai általában elég kedvezőek. Meglepetésként érhet azonban, hogy a megjelenített ár nem a végső ár, amit fizetni fogsz.

Köztudott, hogy az amerikai áruk és ételek árai általában elég kedvezőek. Főleg, ha összehasonlítjuk ezeket az eurózónában lévőkkel. Ami meglephet, hogy a megjelenített ár nem a végső ár, amit fizetni fogsz. Öltözködésnél és más áruknál általában az ár nem tartalmazza a forgalmi adót (általában 7%). Sok étteremben nem csak a forgalmi adóval kell számolnod, de minimum 15%-os borravalóval is.

3. tipp: A humort nem veszik szívesen a reptéri biztonságiak

Az amerikai reptéri biztonságiak nem veszik jó néven a humort

Az amerikai reptéri biztonságiak nem veszik jó néven a humort

Bár úgy tűnhet, hogy egy vicc jó módja lehet a feszültség enyhítésének a reptéri biztonsági ellenőrzéskor, meglehet, hogy bajba sodor. A reptéri biztonsági tisztek barátságosak, de a figyelmük maximális és komolyan veszik a hivatásukat. Bármilyen fenyegető vicc vagy gyanús viselkedés mélyreható biztonsági átvilágításhoz vezethet.

Ne utalj semmiféle bombára, fegyverre vagy bármilyen veszélyes dologra a tulajdonaid közt, szarkasztikusan se.

Egy egyszerű biztonsági ellenőrzésnél azt ajánljuk, hogy hagyd a humort és egyszerűen légy egyenes bármilyen a bevándorlási tiszt által feltett kérdés esetén.

További információkért az USA-ba való megérkezéskor fellelhető biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatban látogasd meg a biztonsági ellenőrzésekről szóló részt.

ESTA igénylése most

4. tipp: Legyen nálad pénz borravalóra

Sok szolgáltatási szektorban számítanak a borravalóra

Az USA-ban sok szolgáltatási szektorban a dolgozók számítanak a borravalóra

Tudjuk milyen frusztráló tud lenni az, amikor 1 dollárosokat kell borravalónak adnod a taxi sofőrödnek ahelyett, hogy hotelnél lévő portásodnak adnád. De ahogy a mondás tartja, Rómában tégy úgy, mint a rómaiak! Ez igaz az USA-ban is. Sok szolgáltatási szektorban a dolgozók számítanak a borravalóra, mint bevételi forrásra és ezért a norma az, hogy borravalót adnak a szolgáltatást nyújtónak. Sok étterem, különösen a turisztikai csomópontokban lévők automatikusan 18% borravalót hozzáadnak a számlához. A borravaló nyilatkozatok gyakran az étlap alján vannak, szóval ne felejtsd el ellenőrizni! Minden hozzáadott borravaló megjelenik a számlán is. Ha a szolgáltatás kivételesen jó, akkor általános szokás, hogy hozzáadnak további borravalót is ahhoz ami már benne van a számlában, de ez nem kötelező.

A leggyakoribb amerikai fizetőeszköz a hitelkártyás fizetés (még a kis értékű számláknál is elfogadott), kis „köszönöm” borravalókhoz javasoljuk, hogy legyen nálad pár dollár.

5. tipp: Még az átutazó személyek is vám és bevándorlási ellenőrzésen esnek át

Az átutazó személyek is átesnek vám- és bevándorlási ellenőrzésen

Az átutazó személyekre is vám- és bevándorlási ellenőrzések várnak az USA-ban

Ha Európából, vagy Ázsiából valamelyik egzotikus szigetre tartasz a Karibi-tengeren vagy Argentínában, valószínű, hogy a járat meg fog állni az Amerikai Egyesült Államokban. Például Miami Dél-Amerika repülési csomópontja. Ha ez a helyzet, akkor „átutazó” utasként vagy ismert. De ez ne tévesszen meg, más országoktól eltérően az amerikai hatóságok ugyanúgy kezelnek, mint bármely más utast. Vám és bevándorlási ellenőrzésen kell részt venned, mielőtt a célállomásodra tartó gépre felszállnál. Legalább 2 óra szabadidőt biztosíts a következő járatod előtt és attól függetlenül, hogy átutazóban vagy, ESTA vízumot kell szerezned repülés előtt.

ESTA kérelem elindítása

6. tipp: Mire kell számítani a biztonsági ellenőrzéseknél?

Biztonsági ellenőrzések az Amerikai Egyesült Államokba történő belépésnél

Biztonsági ellenőrzések az Amerikai Egyesült Államokba történő belépésnél

Biztonsági ellenőrzésnél mielőtt a beszállási kapuhoz érnél a következőket kell tenned:

  • Levenni a cipőd és az átvilágító gépre tenni
  • Ki kell venned a laptopod, tableted vagy bármely más elektronikus készüléked a táskádból és át kell vizsgáltatnod ezeket is
  • Győződj meg róla, hogy eléggé töltöttek az elektronikus készülékeid arra az esetre, ha a tiszt arra kér, hogy kapcsold be
  • Át kell menned egy teljes testi átvizsgáláson. A hazai és nemzetközi utazókat is megvizsgálják.

Bár az utolsó pont felvetett kérdéseket a személyiségi jogok megsértésével kapcsolatban, az ellenőrzéseket sokkal gyorsabbá teszi. Ha ez nálad egészségügyi kockázatot vet fel, jelezd ezt a tisztnek, mielőtt átmennél a test vizsgálaton, de ne feledd, nem utasíthatod vissza.

7. tipp: Fordíts figyelmet az indulási képernyőkre

Indulási képernyő a reptéren

A reptéren nem biztos, hogy hallani fogod az értesítést, hogy mikor indul a géped. Éppen ezért fordíts figyelmet az indulási képernyőkre!

A járatod csak a beszállási kapunál lesz feltüntetve. Egy amerikai reptér méretét tekintve nem biztos, hogy hallani fogod az értesítést, ha egy bárban vagy, vagy éppen vásárolsz. Ezért tekintsd meg a beszállás idejét a képernyőn, jegyezd fel a beszállókártyádra, és ne felejtsd el időben érkezni a beszállási kapuhoz.

8. tipp: Aggodalmaid vannak a poggyászod biztonságát illetően? Egy TSA lakat segíthet!

Tilos a lakatok használata a poggyászokon

Amerikába történő utazásod során tilos a lakatok használata a poggyászokon

Más országok repülési szabályzatától eltérően az amerikai TSA (Közlekedési Biztonsági Hatóság) megtiltotta a lakatok használatát a poggyászokon.

Valójában véletlenszerűen kinyitják őket, ha valamilyen gyanú felmerül. Ha tulajdonaid biztonsága miatt aggodalmaid vannak, lehetőséged van egy TSA lakat használatára. Amellett, hogy kinyitható egy számkombinációval, a TSA-nak van hozzá egy egyedi kulcsa. Sok poggyász van a piacon ami TSA lakattal felszerelt. Ez a lehetőség az ESTA utazási engedéllyel együtt a bevándorlási adminisztráció és a biztonsági ellenőrzések felgyorsítása miatt lett kiépítve.

9. tipp: A nemzetközi telefonálási percdíjak drágák

Drága nemzetközi telefonálási percdíjak az USA-ban

Az Amerikai Egyesült államokban a nemzetközi telefonálási percdíjak meglehetősen drágák!

Az amerikai cégek és hotelek nagy része ingyenes WiFi hozzáférést biztosít ügyfeleinek. Aranyszabály, hogy bölcs döntés kihasználni ezt, ha a telefonod be van kapcsolva! Mint bármely külföldi országban, a telefon használata nemzetközi roaming segítségével kellemetlen számlával végződhet hazaérkezéskor. Némely hotel díjat számolhat fel a WiFi használatáért.

ESTA igénylés megkezdése

10. tipp: Több város megtekintését tervezed?

Autóbérlés az USA-beli utazás során

Amennyiben az USA-beli utad során több város megtekintése is tervben van, úgy érdemes elgondolkodnod az autóbérlésen. Amennyiben alaposan előre eltervezed, akkor az autó bérlése még is olcsó lehet.

Ha az Egyesült Államokba fogsz utazni, javasoljuk, hogy kerüld a buszokat. Amerika nagy kiterjedésű ország, így óriási távolságokat kell lefedni. A buszok lassúak és kényelmetlenek. Jobb opció az előre jól megtervezett repülés (a menetjegyek általában nagyon kedvezőek), vagy egy autó bérlése. Alapos előtervezés esetén még az autó bérlése is olcsó lehet. Online utazási weboldalakon akár napi 15 dollárért is bérelhetsz autót. Az amerikai hatóságok elfogadják a hazai jogosítványod (néhány kivételt leszámítva) amíg az országban tartózkodsz turistaként.

11. tipp: Utazási biztosítás

USA utazás - utazási biztosítás megkötése

Az USA-ba való utazás előtt mindenképp köss utazási biztosítást, mivel az otthoni egészségügyi biztosításod nem érvényes az Egyesült Államokban!

Ne feledd, hogy az otthoni egészségügyi biztosításod nem érvényes az USA-ban. Ha valami történne, az összes költség kifizetése a te felelősséged és az egészségügyi számlák Amerikában nagyon drágák lehetnek. Azt javasoljuk, hogy gondold meg az utazási biztosítás megkötésének lehetőségét, ami magában foglalja az egészséged, utazásod / poggyászod és autó bérlésed vészhelyzet esetén.

Ugrás az ESTA Visa honlap tetejére